Proiect pentru stimularea natalității: familiile cu 3 copii și mai mult ar urma să primească încă un salariu lunar

Dacă proiectul de lege se aprobă, dosarul va trebui depus la primăria unde ai domiciliul.

Cristina Călin, redactor
scris pe
Familiile cu mai mult de 3 copii
Familiile cu mai mult de 3 copii vor primi echivalentul unui salariu minim pe economie lunar

Familiile care au 3 copii sau mai mulți ar putea primi o indemnizație lunară cu valoarea unui salariu minim net, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere în Senatul României. Pentru a obține acești bani trebuie îndeplinite câteva condiții.

Proiectul de lege vine în contextul scăderii natalității în România. Guvernanții vor să convingă oamenii să aibă mai mulți copii oferindu-le sume de bani celor care au mai mult de 3 copii. „Statul român are obligaţia de a promova şi susţine politici publice prin care să încurajeze stimularea natalităţii şi sprijinirea familiilor în România”, se menționează în proiectul de lege depus la Senat de zeci de parlamentari PNL.

Ce condiții trebuie să îndeplinească părinții

Dacă legea va fi aprobată, persoanele care au în îngrijire mai mult de 2 copii în vârstă de până la 18 ani, beneficiază de o indemnizaţie lunară, după cum urmează:

 • echivalentul unui salariu minim net lunar pentru 3 copii;
 • echivalentul unui salariu minim net şi jumătate pentru 4 copii;
 • echivalentul a două salarii minim nete pentru 5 copii;
 • echivalentul a două salarii minim nete şi jumătate pentru 6 copii şi mai mult.

  Pentru a primi acești bani lunar familiile trebuie să îndeplinească câteva condiții.
 • să aibă în îngrijire 3 sau mai mulți copii,
 • să realizeze venituri de natură salarială sau pensii la momentul depunerii cererii. În situația în care beneficiar va fi mama, aceasta trebuie să fi realizat venituri supuse impozitului pe venit o perioadă de 12 luni în ultimii doi ani dinaintea nașterii/adopției copilului, iar după expirarea concediului de creștere a copilului pentru care aceasta a optat să realizeze venituri de natură salarială sau din pensii;
 • să aibă domiciliul în România;
 • să aibă cetățenie română;
 • copiii să fie înscriși într-o unitate de învățământ după împlinirea vârstei de 3 ani.

În cazul în care copiii sunt întreținuți de două persoane, indemnizația lunară se atribuie unui singur părinte. În momentul în care legea va fi adoptată, cererile se depun la primăria unde solicitantul își are domiciliul sau reședința, iar fondurile ar urma să fie asigurate de Ministerul Muncii.

Natalitatea în România, în continuă scădere

În 2022 România a avut cea mai scăzută natalitate, din 1930 încoace. Pe teritoriul României, s-au născut 170.000 de copii, cu 25.000 mai puțini față de anul 2021. O natalitate mai ridicată au judeţele mai puțin urbanizate și cu o populație tânără mai numeroasă, au arătat în repetate rânduri experții.

O comparație a datelor din decembrie 2022 față de noiembrie același an arată un număr aproape constant: în decembrie 2022 s-a înregistrat naşterea a 13.230 copii, cu 25 mai mulți față de luna precendentă. Însă, luna decembrie a anului trecut comparată cu decembrie 2021, arată o scădere în 2022 cu 2.400 de nașteri.

Cum încurajează alte state natalitatea

Germania

Statul german plătește 219 de euro pe lună pentru primul și al doilea copil, cifra urcând până la 225 de euro pentru al treilea copil și 250 de euro pentru al patrulea. Suma este plătită indiferent de venitul familiei, singura condiție este ca reședința permanentă a părintelui să fie în Germania.

Turcia

În Turcia, părinții primesc o plată unică pentru nașterea fiecărui copil. Pentru primul primesc 300 de lire turcești (45,21 EUR), pentru al doilea copil 400 (60,28 EUR) și orice copil ulterior 600 (90,43 EUR). De asemenea, primesc 122 de lire în fiecare lună. Pentru a fi eligibil pentru alocația pentru copii, unul dintre părinți trebuie să fi lucrat timp de cel puțin patru luni.

Marea Britanie

În Marea Britanie, părinții primesc săptămânal pentru primul născut, 20,70 GBP pe săptămână (23,16 EUR) până când copilul împlinește 16 ani. Pentru următorii copii, indiferent de numărul lor, primesc 13,70 GBP pe săptămână (15,33 EUR).

Irlanda

În Irlanda, părinții primesc o indemnizație fixă ​​de 140 EUR pe lună, până când copilul împlinește 16 sau 18 ani, dacă urmează cursuri de educație, formare cu normă întreagă sau au un handicap și nu se poate întreține singur.

Danemarca

Ajutorul financiar în Danemarca ține de vârsta copilului, scăzând pe măsură ce acesta crește, oprindu-se la 17 ani. Plățile variază de la 4.506 coroane (605 EUR) pe trimestru la 2.808 coroane pe trimestru (377 EUR). Se ține cont de veniturile beneficiarilor. Dacă părinții câștigă mai mult de 765.800 de coroane pe an (102.730 EUR), mărimea prestațiilor este redusă.

Franţa

Părinții din Franța primesc alocații lunare pentru copii începând de la al doilea copil. Primesc 131,16 EUR atunci când au doi copii, 299,20 EUR pentru trei și încă 168,04 EUR pentru fiecare copil următor. La naștere familia primește 941,68 EUR sau în cazul în care adoptă 1.883,36 EUR.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa