Începe Evaluarea Națională 2024. Primii testați, elevii de clasa a II-a. Notele nu se trec în catalog

TOTUL DESPRE MAME
scris pe
elev la examen
Evaluarea națională este susținută anual de elevii de la clasele a II-a, a IV-a, a VI-a și a VIII-a.

Evaluarea națională la clasa a II-a, a IV-a si a VI-a are loc în luna mai 2024, iar elevii vor fi testați la Limba română (și limba maternă- după caz), Matematică și Științele naturii.

Evaluarea Națională de la clasa a II-a începe pe 13 mai, cea de la clasa a IV-a pe 21 mai, iar elevii de clasa a VI-a vor avea prima probă a evaluării pe 28 mai.

Aceste testări nu vizează reproducerea de informații, ci capacitatea elevilor de a pune în practică informațiile dobândite în perioada școlarizării și aptitudinile pe care trebuie să dețină (citit, înțelegere a textului, scris). Un alt obiectiv al evaluărilor este de a-i obișnui pe copii cu condițiile de examen. Evaluarea la clasa a II-a este prima testare în cadrul căreia copilul este expus unor subiecte făcute de altcineva decât învățătorul cu care este obișnuit.

Scopul evaluării naționale la clasa a II-a, a IV-a și a VI-a

Testările naționale reprezintă un punct de reper atât pentru copii, cât și pentru părinți și profesori: află din timp care este nivelul elevilor, dacă există sau nu lacune, ce poate fi îmbunătățit, astfel încât rezultatele examenului de la finalul clasei a VIII-a să fie unul cât mai bun. Tocmai pentru a fi relevante, copiii nu au nevoie de pregătire suplimentară pentru aceste testări, nici de teme extra.

Ce se întâmplă cu rezultatele de la Evaluarea Națională?

Notele de la Evaluările Naționale pentru clasele a II-a, a IV-a si a VI-a nu se trec în catalog, nu se anunță public, doar se comunică părinților, iar rezultatele ar trebui să îi ajute pe învățători, profesori și părinți să afle pe ce anume să insiste în lucrul cu copiii. De asemenea, profesorii trebuie să realizeze planuri particularizate de învățare pentru elevii ce nu au obținut rezultate bune, astfel încât să contribuie în mod activ la îmbunătățirea nivelului școlar al copilului.

Corectarea testelor se realizează de către două cadre didactice evaluatoare, în termen de maximum 7 zile de la susținerea lor.

Calendar Evaluare Națională la clasa a II-a- 2024

  • 13 mai – Limbă și comunicare – scris – Limba română
  • 13 mai – Limbă și comunicare – scris – Limba maternă
  • 14 mai – Limbă și comunicare – citit – Limba română
  • 15 mai – Limbă și comunicare – citit – Limba maternă
  • 16 mai – Matematică și Științe ale naturii
  • 17 mai – Limbă și comunicare – scris-citit – Limba română pentru minoritățile naționale

Calendar Evaluare Naționala la clasa a IV-a- 2024

  • 21 mai – Limba Română
  • 22 mai – Matematică
  • 23 mai – Limba maternă

Calendar Evaluare Națională la clasa a VI-a- 2024

  • 28 mai – Limbă și comunicare
  • 29 mai – Matematică și Științe ale naturii

Evaluarea Națională se desfășoară în timpul orelor de curs, în funcție de programul fiecărei unități de învățământ. Potrivit metodologiei, timpul de lucru este de 30 de minute pentru fiecare test la clasa a II-a și de 60 de minute pentru fiecare test la clasele a IV-a și a VI-a.

Subiectele la Evaluarea Națională 2024

Subiectele la Evaluarea Naţională 2024 sunt concepute în așa fel încât învățătorii și profesorii să poată afla nivelul de înțelegere a materiei predate pentru fiecare elev în parte. La clasa a II-a, subiectele vizează evaluarea competenţelor de producere a mesajelor scrise, evaluarea competenţelor de receptare a mesajelor citite și evaluarea competenţelor de calcul.

La clasa a IV-a, elevii care au urmat cursurile în limba română vor avea testele structurate astfel încât să evalueze competenţelor de înţelegere a textului scris în limba română și competențele dobândite la matematică. Elevilor care aparţin minorităţilor naţionale şi care au urmat cursurile în limba maternă li se asigură testele de la Evaluare Naţională de la matematică atât în limba în care au studiat, cât şi în limba română.

La clasa a VI-a, testele de la Evaluare Naţională 2024 sunt structurate astfel încât să evalueze competențe din aria curriculară Limbă şi comunicare, respectiv competenţe din aria curriculară Matematică şi Ştiinţe ale naturii.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa