Evaluarea Națională 2024 la Matematică. „Subiectele au fost destul de simple. Un 9,40 ar trebui să se obțină ușor”

Un 9.40 s-ar fi putut obține ușor, spune o profesoară de matematică. Ea consideră că doar două subpuncte au ridicat probleme elevilor.

Laura Udrea, redactor
scris pe
Evaluarea Națională 2024 matematică
Evaluarea Națională 2024 la matematică a avut subiecte care le-a permis elevilor să ia cel puțin nota 9, spune o profesoară. FOTO: Shutterstock

Evaluarea Națională 2024 la Matematică i-a pus pe absolvenții claselor a VIII-a în fața unor subiecte cu un grad de dificultate mai mic decât al exercițiilor primite la simulările de peste an, spune o profesoară de matematică de la Școala Gimnazială Nr. 2 din Videle. Cadrul didactic crede că Geometria i-a pus în dificultate pe copii, considerând că subiectele de Algebră au fost mai accesibile.

Problemele care într-adevăr i-ar fi putut pune pe elevi în dificultate au fost problema 4, punctul b de la subiectul al III-lea și problema 6, punctul b, tot de la subiectul III, este de părere profesoara de matematică Jacola Germina de la Școala Gimnazială Nr . 2 din Videle. „La problema 4, punctul b, trebuiau să compare niște triunghiuri, să aplice asemănarea triunghiurilor, să scoată niște rapoarte de acolo și apoi, în sfârșit, să obțină rezultatul care se dorea, adică să demonstreze că AH este trei ori HD. Apoi, legat de problema 6, punctul b – copiii greșesc, de obicei, la distanțele acelea. Distanța de la un punct la un plan e o greșeală frecventă. Nu neapărat că ar ceva foarte complicat, ci pentru că nu identifică corect distanța de la punct la un plan”, spune profesoara.

„Același grad de dificultate ca anul trecut”

Subiectele primite de elevi la proba de Matematică din cadrul examenului de Evaluare Națională 2024 sunt, spune profesoara, cu un grad mai mic de dificultate decât subiectele lucrate de-a lungul anului școlar la simulări, însă comparativ cu subiectele de anul trecut au același grad de dificultate.

Profesoara Jacola Germina spune că, după o primă discuție cu elevii care au susținut azi proba de matematică, aceștia ar fi reușit să rezolve partea de algebră fără probleme, însă chiar și copiii care de obicei se descurcau foarte bine au fost puși în dificultate de problema 4. „Au încercat, însă nu au reușit să ajungă la o rezolvare corectă și, deci, Geometria le-a pus probleme, problemele 4/b și 6/b”, explică profesoara.

„La prima parte e clar: au ales răspunsul și l-au încercuit. Acum așteptăm și rezultatele pentru că depinde de modul în care au redactat la partea a treia. Adică ei au observat anumite legături între datele acelea, dar contează foarte mult să le fi și notat, nu doar să le observe și să el pună pe desen – diferite valori sau distanțe, lungimi – fără să și explice cum au ajuns la rezultat”, mai spune profesoara. Chiar și așa, dacă n-ar lua punctajul pentru cele două puncte b ale problemelor 4 și 6, care înseamnă câte 3 puncte, „un 9.40 ar trebui să se obțină destul de ușor”, spune profesoara.

Când se afișează rezultatele finale

Afișarea rezultatelor finale la examenul de Evaluare Națională 2024, după soluționarea contestațiilor, va avea loc pe data de 9 iulie 2024. Comunicarea acestora se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților. Acestea au fost distribuite candidaților, pe bază de semnătura de primire, la prima proba susținută de aceștia. Comisiile din centrele de examen vor tipări lista rezultatelor finale după contestațiile candidaților anonimizați și o vor afișa, conform calendarului, la avizierul unității de învățământ și pe website-ul acesteia. Rezultatele vor fi afișate și pe pagina de internet a Ministerului Educației și a inspectoratelor școlare, pentru o perioadă de doi ani.

Calendarul Evaluării Naționale 2024. Ce probe au mai rămas

  • 28 iunie 2024 Limba și literatura maternă – proba scrisă;
  • 3 iulie 2024 (până la ora 14.00) Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor;
  • 3 iulie 2024 (ora 16.00 – ora 19.00) Depunerea contestațiilor;
  • 4 iulie 2024 (ora 8.00 – ora 12.00)  Depunerea contestațiilor;
  • 4 iulie – 9 iulie 2024 Rezolvarea contestațiilor;
  • 9 iulie 2024 Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa