O tânără olandeză, violată în copilărie, moare după ce a cerut să fie eutanasiată

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
tanara eutanasie
„Nu mai sunt vie de mult timp”, a scris tânăra pe contul de Instagram

O adolescentă de 17 ani din Olanda a murit în propria locuință, pentru că nu a reușit să își revină după ce, în copilărie, a fost molestată și violată de două ori, susțin rudele tinerei. Inițial, presa a anunțat că tânăra a fost eutanasiată, ea cerând acest lucru în repetate rânduri. Ulterior, s-a revenit asupra știrii, autoritățile susținând că nu i-au acceptat cererea. În Olanda, eutanasia este legală și pot apela la ea bolnavii incurabili sau cu suferințe care nu pot fi stopate altfel.

Mesajul postat pe Instagram

Tânăra Noa Pothoven, din Arnhem, Olanda, a postat pe Instagram, cu o zi înainte de a muri, următorul mesaj: „Încă respir, dar nu mai trăiesc.” Sora ei i-a confirmat moartea duminică, 2 iunie.

„S-a terminat. Nu mai sunt de mult vie cu adevărat. Supraviețuiesc, dar atât. O voi spune clar: în cel mult zece zile voi muri”, e un alt mesaj postat de tânără.

Pothoven și-a împărtășit pe internet lupta lungă dusă cu tulburările de stres post-traumatic, depresia și anorexia. Adolescenta chiar a scris o carte autobiografică, ”A câștiga sau a învăța”, pentru care a fost premiată, în care a detaliat experiența violurilor din copilărie și încercările ei de a depăși această traumă. Toate acestea după ce, pentru câțiva ani, din cauza rușinii și a fricii, a ascuns aceste întâmplări. În carte, a scris că a fost molestată sexual la o petrecere desfășurată la școală când avea 11 ani, iar la 14 ani a fost violată de doi bărbați.

„După ani întregi de luptă, sunt secată. Am încetat să mai mănânc și să mai beau, iar după multe discuții și evaluări, s-a decis să fiu lăsată să mor, pentru că suferința mea este insuportabilă”, a mai scris ea.

Ce spune mama fetei, care nu a știut de abuzuri

Inițial, părinții fetei nu au știut de intenția ei, ea adresându-se singură clinicii din Haga în care se face eutanasie asistată, în timp ce ei se zbăteau să găsească tratamente potrivite pentru a o ajuta să depășească traumele. Au aflat care îi este planul atunci când mama a descoperit câteva scrisori pe care fata le-a scris pentru ei. Clinica i-a refuzat în repetate rânduri cererea, din cauza vârstei.

În eforturile de a-i trata depresia și anorexia, tânăra a fost internată în ultimii trei ani în trei centre de îngrijire. Timp de un an, pentru că nu s-a găsit altă soluție, a fost hrănită printr-un tub. În una dintre internări, pentru că a refuzat și hrănirea prin tub, tinerei i-a fost indusă coma, pentru a putea fi reechilibrată prin soluții intravenoase.

Mama ei, Lisette, a spus că povestea scrisă de fiica ei ar trebui să fie lectură obligatorie pentru cei care lucrează în domeniul protecției adolescenților. În mod public, ea a criticat sistemul de sănătate mentală din Olanda, a cărui birocrație o consideră ”înnebunitoare”.

Cine și în ce condiții poate fi eutanasiat în Olanda

Copiii mai mici de 18 ani pot cere legal eutanasierea, însă este nevoie ca medicii să confirme faptul că durerea resimțită de ei este una insuportabilă. Șapte astfel de cazuri au fost acceptate în perioada 2002- 2015, potrivit Alliance Vita, o asociație internațională care ajută decidenții să gestioneze chestiunile bioetice în astfel de cazuri.

Cartea autobiografică ”A câștiga sau a învăța”, scrisă de tânără

Eutanasia asistată a fost gândită pentru cei care suferă de boli grave în stadii terminale, însă legea permite ca și persoanele cu suferințe psihice severe să beneficieze de eutanasie. Aceasta este limitată pentru cei cu capacități mentale intacte dar cu o suferință insuportabilă și fără speranțe de vindecare.

Legea olandeză spune că o persoană trebuie să solicite acest act în mod repetat, doi medici trebuie să-și dea consimțământul, în scris, și să declare că cererea de a muri este justificată în cazul respectiv, iar o comisie alcătuită din doctori, juriști și un expert în etică trebuie să confirme că toate cerințele sunt întrunite.

„Dragostea înseamnă să mă lăsați să fac asta”

Adolescenta le-a scris celor care o urmăreau pe Instagram și le-a cerut să nu intervină în decizia ei: ”Aceasta este decizia mea și este finală. Dragostea, în acest caz, înseamnă să mă lăsați să fac asta”.

https://www.instagram.com/p/BvZQ_CfnUYi/?utm_source=ig_embed

Inițial, s-a anunțat că tinerei i s-a aprobat eutanasierea, însă autoritățile olandeze susțin că nu i-au acceptat cererea din cauza vârstei. Totuși, ea a murit la câteva zile după ce a anunțat public că i se apropie sfârșitul. În ultimul timp, fata a refuzat complet alimentația și nu a mai acceptat nici hrănirea prin tub.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa