Endo Institute, singurul centru de excelență în tratamentul endometriozei, a realizat peste 1.000 de intervenții

Georgiana Mihalcea, redactor
scris pe
Endo Institute
Endo Institute este Centrul de Excelență în diagnosticarea și tratarea endometriozei.

Endo Institute, singurul centru de excelență în tratamentul endometriozei te așteaptă cu echipe multidisciplinare. Prima lună de primavară este cunoscută în lumea medicală ca fiind luna conștientizării și informării despre endometrioza. Statisticile arată că la nivel mondial, cel puțin una din 10 femei suferă de aceasta patologie, care are un impact negativ asupra vieții de familie, a relațiilor de cuplu și a vietii sociale. Mai mult decât atât, aproximativ 10-15% dintre femeile cu endometrioză nu sunt diagnosticate niciodată.

Endometrioza este boala pentru care diagnosticarea corectă poate să dureze chiar și 7-12 ani.

Ce este endometrioza

Endometrioza sau „boala cu 1000 de fețe” este responsabilă, de cele mai multe ori, de durerile puternice din timpul menstruației. Aceasta este o afecțiune dureroasă, iar printre cele mai comune simptome ale endometriozei se numără durerile menstruale puternice, asociate cu menstre abundente, ocazional sau sângerare între menstre.

Complexitatea simptomelor explică doar parțial dificultatea diagnosticării. Percepția că durerea din timpul menstruației este normală și trebuie acceptată este complet greșită și, de multe ori, pacientele, obișnuite ca perioada menstruației să fie una dureroasă, ignoră simptomele și amână să discute cu medicul și să demareze investigații mai complexe.

Andreea, pacienta Endo Institute: „Durerile menstruale erau puternice și făceam eforturi să le suport, până când au fost atât de intense încât am ajuns la urgență cu… apendicită, când eu aveam niște chisturi uriașe pe ovare. Nu le depistase nimeni. Mi se spunea că durerile menstruale sunt firești!”.

Endometrioza este o boală pluriformă, evolutivă, cronică, are un spectru larg de simptome și poate îmbrăca manifestări clinice foarte diferite, poate mima alte afecțiuni. În plus, nu toate simptomele care descriu endometrioza apar la aceeași pacientă, astfel că sugerează diverse alte afecțiuni ale aparatului genital sau extragenital (digestiv, urinar, nervos, musculo-scheletal). Aceste aspecte, dar și altele, fac ca diagnosticarea corectă să dureze chiar și 7-12 ani. Acesta este intervalul statistic în tarile vorbitoare de limbă germană, dar situația este aproape general valabilă și, în ciuda politicilor medicale, acest ecart nu a putut fi redus. În România, latenta diagnosticului este de 10-12 ani. Nediagnosticată și netratată, boala evoluează, pot apărea complicații și se poate ajunge la situatii medicale critice, care să necesite intervenții multidisciplinare.

dr. Voicu Simedrea, Chirurg de Excelență în tratarea multidisciplinară a endometriozei și fondator al Endo Institute.


Endo Institute este primul și singurul Centru de Excelență în diagnosticul și tratamentul endometriozei

Endo Institute este primul și singurul Centru de Excelență în diagnosticul și tratamentul Endometriozei din România, din cadrul Rețelei de Sănătate Regina Maria, acreditat de European Endometriosis League (EEL) și Surgical Review Corporation (SRC), pentru standardul de calitate în managementul endometriozei.

Povestea Crinei, pacientă cu endometrioză tratata multidisciplinar în cadrul Endo Institute

Unul dintre cazurile tratate în cadrul Endo Institute este cel al Crinei. Pacienta are 31 de ani și, în acest moment este o tânără mamă fericită, după 7 ani de vizite la mai mulți medici la care a căutat un diagnostic corect. Până să ajungă la Endo Institute, cel mai recent diagnostic primit a fost cel al intestinului iritabil. În cele din urmă, pacienta a fost sfătuită să ceară și sfatul unui medic ginecolog.

Am fost sfătuită să merg la Timișoara, la Endo Institute. Mi s-a spus că am endometrioză, dar că trebuie stabilit exact stadiul bolii și găsită cea mai bună formulă de tratament. Știam câte ceva despre domnul doctor Voicu Simedrea, datorită unui reportaj despre endometrioză, despre Endo Institute și despre investigațiile și terapiile dedicate care se fac acolo, la Timișoara. Am știut că trebuie să ajung la domnul doctor, așa ca m-am programat și am decis că este timpul să rezolv definitiv aceasta suferință veche care m-a chinuit atâta amar de vreme.

Crina, 31 de ani


Crina suferea de endometrioză în stadiu avansat, având și un chist ovarian mărit. În plus, afectarea intestinală majoră a condus spre intervenția chirurgicală de urgență. Operația Crinei la Endo Institute a fost in iulie 2021. În decembrie 2021, recuperarea pacientei a fost completă, urmând o serie de analize, cu scopul unei evaluari generale pentru o viitoare sarcină.

La doar un an diferență, în ianuarie 2022, Crina a aflat ca era însărcinată. „Când am avut confirmarea, am simțit că răsare soarele!”

Sarcina Crinei a decurs perfect, sub supravegherea medicilor. De asemenea, pauza hormonală adusă de sarcină a completat fericit tratamentul complex pe care l-a urmat.

Nu este ușor să trăiești cu endometrioză, dar se poate. Tratamentul te eliberează în bună măsură și poți avea o viață normală. Eu am simțit asta. Am trecut de la deprimare, frustrare și o viață în care durerea și disconfortul fizic erau o constantă, la echilibru. Mă înțeleg, mă cunosc, sunt împăcată și mă bucur de viață. Regret doar că nu am avut șansa unui diagnostic corect mai devreme. De asta cred că trebuie să vorbim mai mult despre boala aceasta, pentru ca femeile să știe și sa o ia în calcul.

Crina, 31 de ani

Rolul echipei multidisciplinare în managementul endometriozei

Endometrioza este o afecțiune complexă, însă poate fi tratată sau ameliorată substanțial, astfel încât pacientele pot avea o viață normală, în condițiile în care tratamentul este abordat multidisciplinar. Managementul corect al endometriozei începe prin diagnosticare, urmat de o abordare terapeutică personalizată, adaptată la necesitățile fiecărei paciente.

Endo Institute este singurul Centru de Excelență din România destinat exclusiv diagnosticării și tratării endometriozei, cu sediul principal în cadrul Spitalului Premiere din Timișoara și cu o întreagă rețea de medici pregătiți în diagnosticarea bolii, care activează în locațiile Regina Maria din: București, Cluj, Craiova, Iași, Constanța și Târgu-Mureș.

Sunt mai multe afecțiuni care necesită o echipă medicală multidisciplinara pentru diagnosticare și tratament, iar endometrioza este una dintre acestea. Rolul medicului ginecolog este cel mai important, dat fiind faptul că o anamneză și un consult clinic atent pot ridica suspiciunea de endometrioză în cazul fazelor inițiale ale bolii sau chiar pot pune un diagnostic clar, atunci când suferința este evoluată. Medicul radiolog confirmă diagnosticul stadiilor incipiente și stabilește amplitudinea afecțiunii în formele sale avansate.

Tratamentul endometriozei

Tratamentul impune, de asemenea, implicarea medicilor din alte domenii. Alături de medicul ginecolog, cu specializare în chirurgia ginecologică, intervin medici cu specializare în radiologie, endocrinologie, nutritie, terapia durerii, dar și psihologul. Atunci când tratamentul impune intervenții chirurgicale complexe, medicul ginecolog este asistat de o echipă de medici specializați în chirurgia endometriozei, chirurgie generală și urologie.

Endometrioza nu se vindecă, dar poate fi ținută sub control cu tratament personalizat. Intervențiile chirurgicale determină o regresie a bolii, ameliorează afecțiunea, dar nu o vindecă. Celelalte specialități conexe – nutriționist, endocrinolog, ginecolog – oferă suportul necesar și ajută pacienta să controleze boala. Sunt paciente care reușesc să își controleze boala prin alimentație și stil de viață sănătos și sunt paciente care necesită un tratament cronic toată perioada în care sunt active hormonal.

Dr. Voicu Simedrea, Chirurg de Excelență în tratarea multidisciplinară a endometriozei

Descoperirea la timp a endometriozei și tratamentul adecvat previn instalarea infertilității feminine, principala complicație a endometriozei. Programează-te din timp la un medic ginecolog din cadrul Endo Institute în Timișoara, București, Iași, Cluj sau Constanța: https://www.reginamaria.ro/endometrioza

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa