Dacă ai un copil care susține anul acesta examenele naționale, este important să știi că el își va putea vedea lucrarea după afișarea rezultatelor inițiale, fără să fie obligat să depună contestație. Acest drept, introdus recent printr-un ordin de ministru, îi oferă posibilitatea de a analiza corectitudinea evaluării înainte de a lua o decizie cu privire la o eventuală contestație.
Dreptul elevilor de a-și vizualiza propriile lucrări de la examenele naționale a fost introdus în premieră printr-un ordin de ministru semnat de Ligia Deca. Conform documentului menționat, „candidatul poate solicita vizualizarea lucrării/lucrărilor proprii după afişarea rezultatelor iniţiale, în conformitate cu prevederile procedurii stabilite de către Comisia Naţională de Bacalaureat. La vizualizarea lucrării/lucrărilor, candidatul minor trebuie să fie însoţit obligatoriu de un părinte/reprezentant legal”.
- CITEȘTE ȘI: Cum îți susții copilul în perioada examenelor. Drumul spre un rezultat bun, fără stres și insomnii
Vizualizarea lucrării nu condiționează depunerea unei contestații
Ministerul Educației a anunțat că această etapă de vizualizare este valabilă atât pentru examenul de Bacalaureat (inclusiv sesiunea specială și cele din iunie și august), cât și pentru Evaluarea Națională. Această măsură a fost solicitată de mulți ani de către elevi și părinți, ținând cont de faptul că, în urma unei contestații nejustificate, elevii pot primi note mai mici decât cele inițiale. Vizualizarea lucrării nu este condiționată în niciun fel de depunerea unei contestații.
Dacă vrei să știi când pot fi văzute lucrările pentru fiecare examen, iată datele oficiale:
- Evaluarea Națională: 4-5 iulie 2025
- Bacalaureatul – sesiunea specială: 30-31 mai 2025
- Bacalaureatul – sesiunea din iunie: 23-24 iunie 2025
- Bacalaureatul – sesiunea din iulie-august: 19-20 august 2025
Cu ce-i ajută pe elevi această măsură
Profesoara Marina Manea este de părere că acesta este un pas important în procesul de evaluare corectă și că îi va ajuta pe elevi să devină obiectivi în autoevaluare: „Măsura introdusă susține transparența necesară în examenele de o asemenea anvergură. Multă vreme elevilor și familiilor acestora li s-a interzis acest lucru. Cred că din teamă, în primul rând, să nu genereze în cascadă reacții față de calitatea evaluării. Sigur, elevii nu vor putea vizualiza lucrarea corectată- aici mi s-ar fi părut o îndrăzneală de care sistemul nu este capabil la acest moment, dar chiar și așa, vederea propriei lucrări poate să asigure elevului elanul sau stoparea deciziei de a depune contestație. Nu cred că elevii români sunt învățați să fie obiectivi în autoevaluare, este un proces de durată acesta și aparține uni mental colectiv superior, unor culturi și civilizații superioare, unor sisteme de învățământ moderne, cu adevărat. Dar este un prim pas către confruntarea baremelor de corectare, deci înțelegerea acestora și realitatea de necontestat a hârtiei de examen. Și aici se vor duce niște bătălii. Dar am convingerea că e un început bun, pe care avem datoria să nu îl împroșcam cu noroi”.
Pe scurt, acest drept le dă elevilor mai multă siguranță, ajutându-i să ia decizii bazate pe date exacte, nu pe incertitudine. Iată, concret, avantajele:
- Înțelegerea corectă a evaluării. Elevul poate vedea cum i-au fost acordat punctajul.
- Luarea unei decizii informate privind contestația. În loc să depună o contestație „în orb”, fără să știe exact ce și unde ar putea fi corectat, poate analiza lucrarea și decide dacă merită să ceară o reevaluare.
- Reducerea stresului și a incertitudinii. Mulți elevi simt frustrare sau neîncredere în sistemul de corectare. Vizualizarea lucrării le poate oferi claritate și liniște sufletească, indiferent dacă aleg sau nu să conteste nota.
- Învățare pentru viitor. Mai ales pentru elevii mai mici, cum sunt cei de clasa a VIII-a, acest proces îi poate ajuta să înțeleagă unde au greșit și să se pregătească mai bine pentru examenele viitoare.
- Corectitudine și echitate. Oferindu-li-se acces la propriile lucrări, se reduce riscul de erori neobservate, iar procesul devine mai echitabil pentru toți candidații.