Condițiile în care merg la școală elevii în cazul în care localitatea în care este unitatea de învățământ intră în scenariul roșu au fost comunicate de Ministerul Educației. Schimbări apar în cazul elevilor din clasele terminale, atât pentru cei de la gimnaziu, cât și pentru cei de la liceu.
Potrivit instrucțiunii, trimise se minister către școli și grădinițe, preșcolarii și elevii din clasele primare vor merge la școală și în scenariul roșu, fără să fie restricții legate de numărul celor prezenți în sala de curs.
Pentru elevii din clasele terminale s-a stabilit să se limiteze numărul celor prezenți în clasă. Astfel, cei din clasa a VIII-a nu vor putea fi mai mult de 15, iar cei în cazul claselor terminale din învățământul liceal, profesional și postliceal limita e de 17 elevi.
Cine are dreptul la ore online?
Elevii din clasele terminale care nu participă fizic la ore și pentru cei care sunt înmatriculați în școli care intră în scenariul 3 unitățile de învățământ au obligația de a asigura organizarea activităților de predare, învățare și evaluare online.
Școlile sunt obligate să asigure ore online și pentru elevii cuprinși în grupe de risc, respectiv cei diagnosticați cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilități, tratament imunosupresiv sau alte afecțiuni cronice. În aceleași condiții vor învăța și cei care au simptome de COVID-29 sau cei care locuiesc împreună cu aparținători încadrați în grupe de risc.
De asemenea, prezența fizică este permisă la orele remediale, în unitățile în care se organizează cel puțin o grupă, pentru toți elevii, indiferent de scenariul în care funcționează școlile, cu excepția localităților carantinate.
Ministerul Educației precizează că este esențială respectarea regulilor de bază, precum purtarea măștii, igiena și distanțarea fizică.
Cele 3 scenarii după care funcționează școlile și grădinițele
În localitățile în care este în vigoare scenariul verde vor merge la școală și grădiniță toți copiii. În acestă situația vor fi localitățile unde rata de infectare nu depășește 1 la mia de locuitori.
În scenariul galben, acolo unde rata de infectare este de peste 1 la mie, dar nu depășește 3 copiii vor merge la grădiniță și elevii la școala primară, plus cei din clasele terminale, a VIII-a și a XII-a.
Acolo unde rata de infectare este între 3 și 6 la mie și se instituie scenariul roșu copiii de grădiniță și copiii de ciclul primar continuă să meargă la cursuri, la fel și cei din clasele terminale, respectând restricțiile legate de numărul elevilor prezenți în sala de clasă.
Există și varianta în care se trece iar în scenariul 100% online, atunci când se ajunge la rata de infectare peste 6 la mie localitatea se carantinează și toată lumea stă acasă, școlile se închid, se merge în online.
În ce condiții se fac testările anti-COVID-19 în școli
Potrivit Ordinului Comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății părintele are dreptul, nu obligația de a oferi un acord pentru recoltarea probelor biologice nazofaringiene pentru testare antigenică rapidă COVID-19.
- CITEȘTE ȘI: Nu mi-e frică de testarea copilului pentru COVID-19 în școală. Mi-e teamă de oamenii iresponsabili!
Ordinul nr. 1411/2016 privind modificarea și completarea Ordinului ministrului Sănătății publice nr. 482/2007 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a titlului XV „Răspunderea civilă a personalului medical și a furnizorului de produse și servicii medicale, sanitare și farmaceutice” din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății
Art. 8. (3) În cazul pacientului minor, acordul scris se va obține de la părinte ori de la reprezentantul legal sau, în lipsa acestora, de la ruda cea mai apropiată. Prin rudă cea mai apropiată în sensul prezentului alineat se înțelege rudele majore care însoțesc pacientul minor, până la al patrulea grad inclusiv.
Ordinul nr. 1411/2016 privind modificarea și completarea Ordinului ministrului Sănătății publice nr. 482/2007
În cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau alta simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare.
Ce se întâmplă cu cei care nu vor să se testeze
În cazul în care există un consimțământ informat și semnat al părintelui/tutorele legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceștia vor putea fi testați, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale.
Elevul care a împlinit vârsta de 18 ani va semna consimțământul personal. Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical școlar de la nivelul unității de învățământ vor fi raportate către DSP/DSPMB în maxim 24 ore.
Dacă părintele/tutorele legal nu își exprimă acordul pentru testare, în cazul existenței unor simptome specifice, ca și în cazul în care nu există cabinet medical în unitatea școlară, acesta va lua legătura cu medicul de familie în vederea stabilirii pașilor următori.
Testarea cu teste antigen rapide se recomandă și:
- cadrelor didactice și altor angajați ai unității școlare, simptomatici, a căror simptomatologie de boală debutează în timpul orelor de curs
- colegilor cazurilor confirmate atât elevi (colegi de clasă) cât și cadre didactice/personal auxiliar din unitatea de învățământ (inclusiv celor asimptomatici), imediat după confirmarea primului caz.