Informațiile legate de concentrația mare de E. coli din apă mării care s-a răspândit pe toate canalele de știri au bulversat părinții. Pediatrul Irina Costache a explicat pentru Totul despre mame la ce ar trebuie să renunțăm anul acesta să facem dacă suntem pe litoral cu un bebeluș sau copil mic.
„Plec sau nu mai plec la mare cu copilul?”. Această întrebare este pe buzele multor părinți îngrijorați de concentrația crescută a bacteriei E. coli în apa mării. Infecția cu bacteria Escherichia coli (E. coli) poate provoca diverse boli, în funcție de tipul de tulpină de E. coli implicată și de localizarea infecției. Majoritatea tulpinilor de E. coli sunt inofensive și chiar benefice, fiind parte din flora intestinală normală a oamenilor și animalelor, însă există și anumite tulpini care pot provoca infecții.
Cele mai des întâlnite infecții provocate de bacteria E. coli la oameni sunt infecțiile urinare. Uneori, mult mai rar, această bacterie poate provoca infecții respiratorii (inclusiv pneumonie și bronșită). De asemenea, unele tulpini de E. coli produc toxine în corpul nostru care pot duce la infecții intestinale. Dar acestea sunt cazuri rare. În majoritatea cazurilor, infecțiile ușoare cu E. coli (care sunt și cele mai întâlnite) pot fi gestionate acasă cu măsuri simple. Infecțiile mai severe necesită asistență medicală și tratament adecvat.
Top 3 sfaturi de la pediatru
În lumina ultimelor știri despre calitatea apei de la Marea Neagră și a întrebărilor părinților speriați de acestea, am alcătuit împreună cu pediatrul Irina Costache un top scurt, dar important, și mai mult – ușor de respectat, al celor mai importante reguli când pleci în concediu cu un bebeluș sau copil mic. Deși nu au fost incluse protecția solară, orele potrivite de plajă pentru copii și îmbrăcămintea adecvată acestea nu se exclud. Sunt la fel de importante!
1. Nu se „bea” apă din mare sau din piscină
Irina Costache, pediatru: „Ca să te întorci din concediu cu un copil sănătos cel mai important lucru este să nu îl lași să bea apă din mare și din piscină.” Deși poate părea ciudată această recomandare venită de la un medic pediatru, ocupă locul întâi în topul acestuia. Pediatrul a ajuns să scrie această recomandare și pe rețeta cu care părinții pleacă din cabinetul dânsei după control, dar și pe blogul unde încearcă să explice părinților multe necunoscute. Pare hilar, dar nu e, mai ales că mulți copilași mici fac asta din curiozitate; fie în piscinele unde plutesc în colaci, fie în apa mării.
„A «bea» înseamnă a nu înghiți!”, adaugă medicul pediatru, spunând că după fiecare contact cu apa din mare sau din piscină, ori cu nisipul, copilul mic trebuie spălat pe mâini. „Nu lăsăm sugarul să bage mâna în nisip și apoi în gură, în apa de mare și apoi în gură, se spală mâinile înainte de orice masă pentru a avea cu toții o vacanță reușită”, scrie medicul Irina Costache pe blogul său.
- CITEȘTE ȘI: Copiii mei nu au mers niciodată la mare în România. De ce am ales să ne facem vacanțele doar în străinătate?
2. Evităm scufundările în apă pentru bebeluși și copii mici
Al doilea sfat de pe lista pediatrului este să evităm scufundarea bebelușului sau a copilului mic în apa mării sau în apa piscinei. Sfatul medicului este să facem asta în piscinele controlate, acolo unde copiii de vârste mici învață să înoate, spre exemplu. „Copiii foarte mici nu prea au motive să intre în apa mării. Nu înțeleg foarte multe din această activitate. E suficient să bage piciorușele un pic”, subliniază pediatrul.
- CITEȘTE ȘI: Cu bebe la mare? Iată ce să luaţi la plajă!
3. Nu e indicat să punem apă de mare în piscine gonflabile pe plajă
„Mulți părinți mă întreabă frecvent dacă este în regulă să umple o piscinuță cu apă de mare. Dacă ne gândim că apa aceea de mare este contaminată într-o măsură mai mică sau mai mare, este bine să evităm și acest lucru anul acesta. Dar, așa cum am mai tot spus, contaminarea apei nu vine din surse exterioare, ci ni se datorează nouă. În principal celor care folosesc apa mării pe post de toaletă. Noi toți suntem purtători de diverse bacterii, iar când o mulțime de oameni fac pipi în același timp, cantitatea de bacterii pe același volum de apă de la malul mării, evident, crește. Așa am ajuns în această situație”, subliniază pediatrul.
Părinții trebuie să se muleze nevoile copilului, nu invers
La mare, oboseală este foarte marcantă. Soarele este foarte puternic. „Dacă nu te ții de un program stabilit acasă, nu este bine. Ai impresia că nu te arzi, că ești odihnit când de fapt ai depășit ora de venire și cea de plecare de pe plajă. Ai stabilit că mergi în mijlocul verii, și știi că după 11.00 nu mai ai ce să cauți pe plajă. Indiferent de cât de mare este opoziția copilului trebuie să pleci de pe plajă”, ne spune pediatrul.
Un copil nu vine pe lume ca să se lipească de o familie pur și simplu și să permită acesteia să facă în continuare ceea ce făcea înainte de a avea copii. Familia este cea care trebuie să-și muleze programul și așteptările în funcție de cel mic și să înțeleagă că unele aspecte trebuie respectate. Trebuie să respecte niște ore de masă, trebuie să respecte niște ore de somn la prânz, trebuie să respecte niște ore de culcare, chiar dacă înainte de copil petreceau până dincolo de miezul nopții.
Dr. Irina Costache, medic primar pediatru
Mai grave decât infecțiile cu E. coli sunt toxiinfecțiile alimentare vara
Deși se vorbește despre o concentrație ridicată de E. coli în Marea Neagră, medicul infecționist Adrian Marinescu spune că toxiinfecțiile alimentare reprezintă un risc mult mai mare. Simptomele acestei boli, care este cauzată de ingerarea unor alimente contaminate, sunt foarte asemănătoare cu cele ale unei infectări cu E. coli. Aceste sunt dureri sau crampe abdominale, diaree apoasă, greață și/sau vărsături, stare de oboseală din cauza deshidratării. Deosebirea este că toxiinfecțiile sunt mai ușor de contractat, iar bebelușii și copiii mici sunt la vârsta la care această afecțiune are nevoie de consult medical de urgență.
În concluzie, dacă păstrăm niște reguli simple, putem merge în vacanță cu bebelușul și copilul mic la mare și anul acesta. Următoarele articole te-ar putea interesa:
- Boli de vară la copii pentru care trebuie să fiți pregătite
- Este adevărat că piscinele sunt periculoase pentru bebeluşi?
- Când să-ți dai copilul la înot? Un ghid pe vârste, de la 6 luni