Multe familii care urmează să meargă pe litoralul românesc sunt speriate de anunțurile despre E.coli la Marea Neagră, iar Direcția de Sănătate Publică a confirmat că în Mamaia, Eforie Nord și Năvodari testele arată o concentrație ridicată, dar sporadică, a acestei bacterii. Riscurile există, mai ales în cazul bebelușilor, confirmă medicul infecționist Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, dar nu sunt atât de mari. Adevărata problemă, spune el, o reprezintă toxiinfecțiile alimentare din această perioadă. În spitalul pe care îl conduce, cazurile s-au dublat de la o lună la alta, iar cauzele sunt alimentația și apa de băut ținută la soare.
Ministerul Sănătății a confirmat concentrația ridicată de E. coli din câteva stațiuni (Mamaia, Eforie Nord, Năvodari), dar susține că este vorba despre creșteri sporadice, punctuale, cu risc redus de îmbolnăvire. Escherichia coli (E. coli) este o bacterie care se transmite fie pe cale fecal-orală, fie prin intermediul apei contaminate, ingerate. Chiar dacă anumite tipuri de E. coli trăiesc deja în tractul nostru intestinal, ingerarea bacteriei E. coli din afara corpului (alimente sau apă contaminate) poate provoca o infecție intestinală severă. Simptomele sunt dureri sau crampe abdominale, diaree apoasă, greață și/sau vărsături, stare de oboseală din cauza deshidratării.
- CITEȘTE ȘI: Remedii naturale pentru vărsături la copii
În același timp, în plin sezon estival, la Camerele de Gardă ale spitalelor a crescut numărul cazurilor de toxiinfecție alimentară, o afecțiune specifică verii. Toxiinfecția alimentară este o boală cauzată de consumul de alimente și de apă contaminate cu anumite bacterii, virusuri, paraziți sau substanțe chimice. Simptomele, foarte asemănătoare cu ale unei infecții cu E.coli, sunt greață, vărsături, crampe abdominale, diaree, febră și frisoane.
Medicul Adrian Marinescu: „Riscul de toxiinfecție alimentară este mult mai mare decât infectarea cu E. coli”
Medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, spune că și-ar face mai degrabă griji în ceea ce privește pericolul toxiinfecțiilor. Infecționistul spune că numărul cazurilor de toxiinfecție alimentară de la Camera de Gardă a institutului pe care îl conduce s-a dublat în această lună comparativ cu numărul cazurilor înregistrate în luna mai.
„Riscul de îmbolnăvire cu E. coli din apa mării este foarte mic. Pentru că nu vorbim de o apă potabilă, astfel că, în aceste condiții, ea poate ajunge în interior doar accidental. Și să ajungi să concentrezi suficiente bacterii încât să faci boala este puțin probabil. Desigur că trebuie să fii prudent, mai ales cu copiii mici, care sunt mai greu de controlat”, a declarat medicul pentru Totul Despre Mame.
Toxiinfecțiile alimentare pot fi grave la copii mici
Nu la fel stau lucrurile când vine vorba despre toxiinfecția alimentară. Pentru că dincolo de simptomele zgomotoase pe care le are această boală, medicul atrage atenția asupra riscului rapid de deshidratare, mai ales la copiii mici. Toxiinfecția alimentară este o infecție digestivă care se manifestă cu vărsături, scaune diareice o stare generală modificată care apare atunci când nu poți să corectezi această deshidratare, spune medicul.
Când nu poți să faci hidratarea pe cale orală (adică lichidele introduse pe gură sunt vărsate și copilul nu se poate hidrata), atunci există riscul ca în câteva ore să apară niște deficite importante. Adică să ajungem la complicații, în primul rând la copilul mic.
Dr. Adrian Marinescu, medic infecționist
Când e toxiinfecția urgență medicală
În cazul în care copilul poate fi hidratat pe cale orală, folosind inclusiv sărurile de rehidratare, problema poate fi rezolvată de părinți. Dar, spune medicul, când părinții nu pot să corecteze deshidratarea care se produce din cauza vărsărilor dese ori a scaunelor diareice și semnele infecției sunt de intensitate mare, atunci cazul este o urgență. „Dacă nu vor putea rezolva singuri, e mai bine să meargă la Camera de Gardă unde situația se poate rezolva în câteva ore decât să aștepte mai mult și să apară complicații.”
- CITEȘTE ȘI: Mic ghid de hidratare: să ne împrietenim cu apa!
Prevenția în toxiinfecțiile alimentare înseamnă igienă
Orice aliment, chiar și lichidele pot cauza o toxiinfecție alimentară în momentul în care concentrația de microorganisme din ele este peste limită. Chiar și apa plată ținută multe ore la soare, în căldură, implică un risc de toxiinfecție alimentară, spune medicul Adrian Marinescu. Riscul e cu atât mai mare cu cât vorbim de lapte, de exemplu. „Dacă vrem să avem o vacanță liniștită, ar trebui mai întâi să prevenim toxiinfecția alimentară. Asta înseamnă să mă gândesc la regulile de igienă, să fiu atent pe unde mănânc, cum păstrez alimentele și nu numai. Și lichidele pot să dea toxiinfecții alimentare”, explică infecționistul.
Reguli pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare
Prevenirea toxiinfecției alimentare este esențială pentru a proteja sănătatea și a evita complicațiile asociate cu consumul de alimente contaminate. Iată câteva măsuri importante pe care le puteți lua pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare:
- Spălați-vă des pe mâini. Ori de câte ori se poate, spălați mâinile voastre și pe ale copiilor cu apă și săpun. Curățați bine mâinile și înainte și în timpul pregătirii mesei, mai ales când atingeți carne crudă, ouă, legume sau fructe. Cele mai murdare lucruri pe care punem des mâna, dar pe care le dezinfectăm rar, sunt mânere ușilor, butoanele lifturilor, balustradele, scaunul de mașină al copilului, căruciorul etc.
- Păstrați curățenia în bucătărie: asigurați-vă că toate suprafețele pe care gătiți (acasă sau în concediu), dar și ustensilele pe care le folosiți pentru a prepara mâncarea sunt curate. Evitați contactul alimentelor nepreparate termic cu cele gata preparate.
- Păstrați alimentele la temperaturi sigure: asigurați-vă că alimentele perisabile, cum ar fi carnea, peștele și produsele lactate sunt păstrate la temperaturi corecte (sub 5 °C în frigider și sunt gătite la cel puțin 60 °C). Evitați lăsarea alimentelor perisabile în afara frigiderului timp îndelungat.
- Evitați consumul de apă din surse nesigure: și acasă, dar mai ales în deplasare. Folosiți apă îmbuteliată, nu o lăsați în soare și nu consumați cuburi de gheață.
- Aveți grijă la igiena locurilor unde serviți masa în afara casei: când mâncați în restaurante sau cumpărați alimente de la tarabe, asigurați-vă că sursele sunt de încredere și respectă standardele de siguranță alimentară.
Dacă ți s-a părut interesant acest articol despre E.coli la Marea Neagră și pentru a fi pregătit pentru afecțiunile din perioada de vară, îți recomandăm să citeși și:
- Diareea la bebeluși. Care sunt cauzele? Ce alimente o provoacă?
- Diareea la copilul de 1 an. Care sunt potențialele cauze și cum se tratează
- Ce îi dai copilului să mănânce când are enterocolită. Regim pe zile