Ordonanța care amâna dublarea alocațiilor a fost respinsă. Cei mici ar trebui să primească alocații duble de la 1 august

TOTUL DESPRE MAME
scris pe
dublare alocatii 2020
Dublarea alocatiilor ar putea să se înâmple în 2020

Camera Deputaţilor a respins miercuri, 3 iunie 2020, cu 209 voturi Ordonanţa Guvernului Orban care amâna aplicarea dublării alocaţiilor copiilor până la 1 august. După respingerea în Parlament, proiectul merge la promulgare, la şeful statului, care o poate ataca la CCR sau o poate retrimite în Legislativ.

Este vorba de amânarea termenului de aplicare la legea PSD care prevedea dublarea alocațiilor copiilor de la 150 la 300 de lei. Decizia a fost luată de deputați cu 209 voturi ”pentru”, trei ”împotrivă și 98 de abtineri.

Impozitarea pensiilor speciale și dublarea alocațiilor

Florin Roman, PNL, a declarat în Parlament: ”Haideți, nu mai blocați impozitarea pensiilor speciale și sigur că putem crește alocațiile și pensiile conform legii dacă și dvs veți fi de acord cu anularea pensiilor speciale. Românii vor putea să facă diferența între un PSD care susține pensiile speciale și un PSD care vrea să facă o chestiune populist, politic, demagogic. Vă vom forța să renunțați la frăția cu pensiile speciale”.
PSD și PNL au făcut un advărat ping-pong de imagine cu tema majorării alocațiilor copiilor. În 2019 când PSD era la guvernare, PNL reușit să obțină susținerea parlamentarilor de la toate formațiunile politice și a trecut o lege care a dublat alocațiile copiilor de la 80 de lei la 150 lei. La vremea respectivă, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea îi acuza pe liberali de demagogie pentru că încarcă bugetul de stat și că nu există bani pentru această majorare.

Marius Bulai, PSD: „Le dublăm alocațiile”

„Guvernul Orban fuge azi de copii. Noi, PSD, le transmitem copiilor de ziua lor ca le dublam alocatiile, PNL le transmite salutari”, a declarat fostul ministru al Muncii Marius Budai in plenul Camerei Deputatilor.

De altfel, Budai este cel care a anuntat marti seara ca PSD va vota impotriva acestui proiect. „Ordonanta de urgenta a Guvernului Orban-PNL prin care au amanat dublarea alocatiilor de stat pentru copii va fi respinsa. Noi, PSD, stim, domnule Orban, ca PNL nu este interesat de copii pentru ca acestia nu voteaza, dar ei sunt viitorul tarii si merita dublarea alocatiilor”, sustinea el, marti seara.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 14 ianuarie 2020, legea ce prevedea dublarea alocaţiei de stat pentru copii, sumă care ajunge la 300 de lei, respectiv 600 de lei pentru copiii cu handicap.

Dublarea s-a mai făcut în martie 2019

Parlamentul a decis la începutul anului 2019, la propunerea PNL că alocaţiile copiilor vor fi majorate, de la 1 martie 2019, după adoptarea în plenul Parlamentului a unui amendament la Legea bugetului. Amendamentul a fost revotat după ce a fost schimbată sursa de finanţare, liderul PSD de la acel moment, Liviu Dragnea, apreciind că amendamentul făcut de PNL a fost „demagogic” întrucât avea o sursă de finanţare care îl făcea de neaplicat.

Conform lui Dragnea, deficitul bugetar ar creşte, astfel, la 2,76% de la 2,55% cât a fost estimat iniţial.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa