Dr. Streinu Cercel: „Spirtul medicinal nu este bun pentru a proteja de coronavirus”. Alti medici îl contrazic

TOTUL DESPRE MAME
scris pe

Medicul Adrian Streinu-Cercel a declarat miercuri seară, referindu-se la cei mai eficienţi dezinfectanţi pentru protejarea de coronavirus, că spirtul medicinal nu este bun, nu foloseşte la nimic, precizând că trebuie utilizate substanţe biocide.

„Alcoolul sanitar nu este bun, nu foloseşte la nimic. Spirtul medicinal nu e bun. Substanţele care sunt pe bază de alcool, dar sunt speciale, care să fie biocide. Spirtul nu este biocid. Sunt bune şi substanţele pe bază de clor, dar nu clorhexidina pentru că s-a demostrat că nu este activă pe coronavirus”, a explicat medicul. El a precizat, referitor la clorhexidină, că este lucru cert în documentele oficiale ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. „Cele din bucătărie care au clor sunt foarte bune, numai că alea şi ard. Atunci, trebuie avută foarte mare grijă, pentru că structura pielii mâinii este foarte importantă pentru viaţa de zi cu zi”, a declarat Adrian Streinu-Cercel.

„Spirtul e mai bun decât nimic”

De partea cealaltă, reprezentanții medicilor de familie contrazic declarațiile medicului Streinu-Cercel. „În situații de criză, cum este cea de acum, când nu mai găsești niciun biocid, și spirtul este mai mult decât nimic. Îl putem folosi, dar el trebuie să vină peste o metodă de curățare. Da, nu este suficient să dăm cu spirt pe mâini și suprafețe, dar decât să nu folosim nimic, va fi util și spirtul, până la urmă. Într-adevăr, nu îl putem folosi ca singură soluție de dezinfecție. Dacă la cabinet am doar spirt, trebuie să curăț înainte suprafețele cu apă și un detergent, las să se usuce, apoi dau cu spirt și las din nou să se usuce. Nici noi, profesioniștii, nu mai găsim la ora actuală biocide și măști. Este util să bagi oamenii în panică, pentru că îi forțezi să fie mai atenți, dar nici nu au alternativă. De unde să își ia oamenii biocide? Și apoi, nu stăm toți cu biocide în casă”, spune dr. Sandra Alexiu, medic de familie și președintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.

Medicul de familie mai recomandă să folosim pentru spirt un recipient cu pulverizator pentru a împrăștia pe suprafețe mai mari și a face mai ușoară curățarea. „Ideea este că trebuie să avem o concentrație de minimum 60% de alcool în produsele pe care le folosim. La un moment dat, a fost o discuție cum că spirtul nu ar avea atâta grade cât scrie pe etichetă. Era vorba despre câteva produse care nu respectau standardul”, mai spune dr. Sandra Alexiu.

Rămân valabile regulile de spălare a mâinilor

Medicii mai spun că și spălatul pe mâini, atâta vreme cât este realizat corect, nu doar că ne protejează pe noi înșine, dar poate preveni infectarea a 2,5-3,5 persoane pe care, statistic, le putem contamina dacă am contractat virusul. „Ceea ce trebuie să știe oamenii despre acest nou coronavirus este că el se inactivează foarte ușor, inclusiv cu apă și săpun, de alcool sau de soluții cu cloramină. El nu este foarte rezistent, ca dovadă că dezinfectanții banali îl inactivează”, explică prof. dr. Alexandru Rafila.

Spălați-vă pe mâini cel puțin 20 de secunde, de mai multe ori pe zi, fiind atenți să acoperiți toată suprafața. Pentru aceasta, folosiți apa și săpunul sau un dezinfectant care conține peste 60% alcool. Repetați această procedură ori de câte ori este nevoie, dar mai ales:

  • Înainte de a găti sau a mânca;
  • După ce ați folosit toaleta;
  • După ce v-ați suflat nasul, ați tușit sau ați strănutat.

Organizația Mondială a Sănătății a realizat un ghid în 8 pași pentru o spălare corectă și eficientă a mâinilor.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa