Bronșiolita este una dintre cele mai frecvente probleme ale sistemului respirator și apare cel mai frecvent în sezonul rece. Afectează copiii cu vârste cuprinse între 1 lună și 2 ani. În perioadele de vârf, camerele de gardă ale spitalelor sunt pline cu bebeluși bolnavi care au febră, tușesc și nu pot respira din cauza secrețiilor nazale.
Bronșiolita este o infecție respiratorie care afectează în special căile aeriene mici și mijlocii, numite bronșiole. Cauza principală a apariției bronșiolitei este virusul sincțial respirator, care circulă cel mai des între lunile octombrie și martie. În marea majoritate a cazurilor bronșiolita se poate vindeca ușor, însă, dacă nu este depistată la timp și și nu este tratată corespunzător, se poate agrava, caz în care va necesita spitalizare, ventilație și îngrijire intensivă.
Virusul ajunge în organism prin nas și gât. ”Este normal ca un sugar cu bronșiolită să pară „doar” puțin răcit la începutul bolii. Nu este de vină medicul ce a consultat inițial copilul dumneavoastră! În primele zile nu se aude wheezingul și agravarea face parte din evoluția normală a bolii”, explică medicul pediatru Mihai Craiu.
La câteva zile de la debutul afecțiunii va apărea wheezingul sau respirația șuierătoarea. Acesta se aude ca un zgomot fluierător, șuierător, de tonaliate înaltă. ”Apare atunci când aerul capătă o mișcare de rotație, ca o morișcă, atunci când trece prin bronșiolele care sunt parțial „înfundate” cu mucus, celule descuamate și prin edem al mucoasei ce tapetează aceste căi aeriene foarte mici”, potrivit medicului.
Simptomele bronșiolitei
Simptomele bronșiolitei ajung la apogeu, de obicei, la maximum 3-5 zile de la debut și trec de obicei în aproximativ 2-3 săptămâni.
- Curge nasul
- Tuse – persistentă și uscată.
- Febră ușoară (în aproximativ 30% din cazuri)
- Respirație dificilă
- Respiraţie şuierătoare
- Lipsa poftei de mâncare (mai ales după 3-5 zile de la debutul bolii)
Pentru a ajuta un copil care are bronșiolită, trebuie să îi desfunzi căile aeriene, aspirând secrețiile din nas. În cazuri grave, în care sugarul nu poate suge și respiră foarte greu, trebuie să mergi la spital. ”Acolo, copilul va primi oxigen și o perfuzie de hidratare. În cazuri FOARTE grave, va primi medicamente pe cale inhalatorie”, spune Mihai Craiu
Dacă este o formă medie de boală, iar medicul decide internarea, vei avea impresia că stai degeaba în spital, doar cu oxigen, monitorizare, perfuzie și, poate, nebulizări cu ser. În acest caz, nu va primi nici antibiotice și nici medicamente destinate pacientului cu astm (Ventolin, Flixotide sau alt cortizon intravenos). ”Toți vrem ca un sugar cu bronșiolită să se facă bine. Și se face… dar durează 2 săptămâni.”, potrivit medicului Craiu.
Orice intervenție, în afara celor care înmoaie mucusul și desfundă bronșiolele, nu ajută, ba chiar agravează boala. Un copil viguros, ce nu are respirație foarte frecventă (peste 50/minut), desaturare/cianoză, efort respirator foarte mare și nici desaturare poate fi tratat acasă, cu multă răbdare și eventual aerosoli cu ser.Toți sugarii fără comorbidități se vindecă fără complicații, dacă nu facem tratamente inutile sau greșite. Importante sunt observarea periodică a copilului și comunicarea eficientă medic-asistentă-părinte.
Cum să ajuți sugarul cu bronșiolită
Iată ce trebuie să faci pentru a evita complicațiile și pentru a ajuta bebelușul să depășească mai ușor episodul de bronșiolită:
- Verifică în mod constant copilul. Ai putea chiar să setezi o alarmă noaptea pentru a te trezi și a merge să te asiguri că este bine și că respirația nu este prea rapidă sau îngreunată;
- Hrănește copilul în poziție verticală pentru a facilita respirația mai ușoară;
- Tratează orice congestie nazală folosind un spray nazal salin înainte de a-l hrăni;
- Asigură-te că este hidratat;
- Verifică-i temperatura și dă-i tratament simptomatic dacă are febră;
- Ține fumătorii departe de copil. Fumatul pasiv poate agrava simptomele bronșiolitei;
- Utilizează un vaporizator sau un umidificator pentru a ajuta la calmarea căilor respiratorii. De asemenea, poți da drumul la apa fierbinte în baie, lăsând aburul să se acumuleze. Apoi ia o pernă și așezați-vă pe podea, citind povești și inspirând aburul.
Când trebuie să mergi la spital
- Atunci când copilul are dificultăți de respirație;
- Dacă nu bea suficiente lichide;
- Dacă nu a udat scutecul timp de 12 ore sau mai mult;
- Este foarte obosit sau irascibil. Dacă vezi că micuțul tău doarme mult mai mult decât în mod normal și este treaz doar după multă stimulare sau dacă nu răspunde la interacțiunea cu tine în modul în care o face în mod normal;
- Febra nu scade după tratamentul cu paracetamol sau ibuprofen;