Dr. Mihai Craiu: „Părinții trebuie să recunoască un semn care reprezintă o mare urgență”

Cristina Călin, redactor
scris pe
mihai craiu febră

Răcelile, virozele și gripa aduc tot mai mulți părinți și copii în camerele de gardă ale spitalelor de pediatrie din toată țara. Dr. Mihai Craiu atrage atenția asupra unor simptome care asociate febrei anunță afecțiuni mai grave care pot pot avea repercursiuni grave asupra copiilor.

Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu” scrie pe pagina de Facebook ”Spitalului Virtual pentru Copii” că ”acum în România sunt pline camerele de gardă de la toate spitalele de copii. Telefonul sună la ambulanță continuu. Medicii de familie răspund unui număr mult mai mare de apeluri decât de obicei. Poate și pentru că am obosit, cu toții, să respectăm reguli stricte iar „relaxarea” a fost făcută prea abrupt”

Testul pe care trebuie să îl facă părinții

Febra este problema cu care cei mai mulți părinți se prezintă la camera de gardă, iar medicul Mihai Craiu spune că ”TREBUIE să cunoașteți un semn ce reprezintă o mare urgență.”

”Când un copil are febră și apar pe corpul lui mici pete (de culoare roșie sau vișinie) care NU dispar atunci când apăsăm cu un pahar de sticlă pe ele, ar putea fi grav. Foarte grav… de obicei meningită sau septicemie.”

Dr. Mihai Craiu, Spitalul Virtual pentru Copii

”Dacă un copil febril face brusc o erupție pe piele este un motiv serios ca să vă sfătuiți imediat cu medicul dvs. Dacă există și durere intensă de cap, vărsături „în jet”, fără motiv, dacă este deranjat de lumină copilul dvs sau dacă ii bombează fontanela (partea moale de lângă creștetul capului la sugari) atunci trebuie să sunați la 112. Sau să mergeți imediat la spital. Testul paharului poate face diferența dintre viață și moarte, în unele cazuri grave. Nu numai la copil.”, mai scrie medicul pe pagina Spitalul Virtual.

Testul cu paharul pe care părinții trebuie să îl facă în cazul în care copiii au febră însoțită de erupții cutanate

Febră este un simptom comun în cazul răcelilor la copii, iar erupțiile cutanate apar în cazuri destul de rare. Probleme serioase sunt în cazul erupțiilor care nu dispar la testul paharului. Părinții care observă acest lucru trebuie să meargă imediat la medic.  

Ce este meningita?

Meningita reprezintă o inflamație a meningelor, mucoasele ce învelesc creierul și măduva spinării, iar simptomele sale sunt asemănătoare cu cele ale inflamației creierului, encefalita. Este o afecțiuni gravă care, netratată la timp, poate duce la diferite complicații sau chiar deces.

Meningita poate apărea ca o complicație a unei banale răceli, a unei sinuzite sau otite. Meningita poate debuta brusc având simptomele caracteristice și pentru orice suspiciune trebuie cerut de urgență sfatul medicului.

Meningita poate fi de două tipuri:

Meningită virală 

Este o afecțiune destul de des întâlnită mai ales în rândul copiilor, cauzată de virusuri, în special de enetrovirusuri, al căror sezon preferat este vara și începutul toamnei. Este contagioasă și poate fi contactată în urma contactului cu o persoană infectată, prin folosirea acelorași obiecte folosite de către aceasta, prin strănut sau tuse.

Meningita bacteriană 

Este mai rar întâlnită, dar extrem de periculoasă fiind cauzată de mai multe tipuri de bacterii, cele mai cunoscute fiind cele localizate la nivelul gâtului sau nasului precum meningococul sau pneumococul, care nu dau alte complicații decât în momentul în care ajung în sânge și de aici în lichidul cefalorahidian sau la meninge. Alte două tipuri de bacterii care pot provoca meningita bacteriană sunt streptococul de tip B sau listeria.

Streptococul de tip B poate duce la meningită neonatală dacă este contactat de făt în timpul nașterii sau imediat după și nu este tratat corespunzător.

Meningita la copiii sub 2 ani

Simptomatologia acestei boli este puțin diferită în funcție de vârsta pacientului. De exemplu, la bebelușii până în doi ani se manifestă oarecum asemănător unei răceli și doar un ochi atent ar putea sesiza următoarele simptome:

  • plâns necontrolat;
  • refuzul hranei;
  • agitație sau somnolență;
  • iritabilitate;
  • vărsături;
  • convulsii;
  • plâns necontrolat atunci când este luat în brațe și ținut cu capul spre înainte sau spre lumină;
  • plâns necontrolat în momentul în care părintele încearcă să-i apropie bărbia de piept;

Meningita la copiii mai mari de 2 ani

În cazul copiilor mai mari de 2 ani care pot să și vorbească și să spună ce îi doare, simptomele sunt cele descrise mai sus, plus febră mare, dureri de cap, gât înțepenit, amețeală și stare de confuzie, sete puternică, iar în loc de agitație aceștia sunt somnolenți.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa