Dr. Mihai Craiu: ”Copilul care tușește nu are nevoie de multe doctorii, ci de un ceai cald cu miere”

Cristina Călin, redactor
scris pe
tuse

66 de copii din Gambia au murit după ce au fost tratați cu sirop de tuse fabricat în India. Decesul s-a produs brusc, toți având semne de insuficiență renală. Primele concluzii au fost ca produsul conținea dietilen- și etilen-glicol.

Produsele – Promethazine Oral Solution, Kofexmalin Baby Cough Syrup, Makoff Baby Cough Syrup și Magrip N Cold Syrup – au fost fabricate de o companie indiană, Maiden Pharmaceuticals, care nu a oferit garanții cu privire la siguranța lor, a spus Organiația Mondială a Sănătății (OMS). Organuzația a emis o alertă globală cu privire la cele patru siropuri de tuse, avertizând că acestea ar putea fi legate de leziuni renale acute și decesele copiilor în iulie, august și septembrie.

Siropurile de tuse sunt rareori eficiente

Medicul Mihai Craiu a explicat pe pagina de Facebook ”Spitalul Virtual” că ”siropurile de tuse sunt, de fapt, rareori eficiente și deseori nerecomandabile. Ele sunt prescrise fie pentru că părintele solicită imperios un remediu, fie pentru că medicul are incertitudini privind evoluția bolii la acel copil și prescrie ceva, acoperitor”. De asemenea, a atras atenția că un copil mic, de creșă sau de grădiniță, nu își poate să își sufle eficient nasul și nu poate să expectoreze. Acesta este motivul pentru că trebuie să tușească, atunci când este răcit, pentru a îndepărta secrețiile din căile respiratorii.

”După o răceală este normal ca tusea să persiste mai mult de 1 săptămână. Anormal este doar atunci când tusea durează mai mult de o lună sau când tușește și respiră greu copilul. În aceste scenarii trebuiesc făcute : un consult real și, poate, analize.”

Mihai Craiu, medic pediatru

Mierea este un remediu potrivit pentru tuse

Un remediu recomandat pentru a calma tusea unui copil mic este mierea de albine. Studiile au dovedit că mai eficace decât medicamentele antitusive convenționale de uz pediatric sau decât placebo.

S-a dovedit că mierea reduce simptomele de tuse la copii. În trei studii efectuate pe 568 de copii, mierea a fost la fel de eficientă ca două medicamente pentru tuse fără prescripție medicală, dextrometorfan și difenhidramină și mai mult decât un placebo, potrivit WebMed. Atâta timp cât copilul are peste un an, îi poți oferi o linguriță de miere. Copiilor sub un an nu ar trebui să li se administreze miere, deoarece aceasta poate provoca botulism infantil, o boală rară și potențial fatală. În unele cazuri, botulismul poate provoca paralizie sau moarte.

De, asemenea medicul Mihai Craiu spune că un copil care se joacă, care se odihnește mulțumitor și care mănâncă acceptabil, NU are nevoie de multe doctorii, ci de un ceai cald cu miere sau miere dată cu lingurița. Această regulă nu se aplică la sugar sau la copiii ce au comorbidități. Orice scenariu de răceală „banală” trece și de la sine după un timp rezonabil. Febra durează câteva zile (3-4 în general), iar tusea câteva săptămâni.

Copiii sub 6 ani nu ar trebui să primească siropuri de tuse

Medicul Mihai Craiu nu este singurul care spune că medicamentele de tuse nu sunt eficiente. „Părinții sunt adesea dezamăgiți și chiar supărați când le spun că nu există de fapt medicamente care să ajute copiii să nu mai strănute sau să tușească. Nu funcționează nimic, iar medicamentele au și efecte adverse. În plus, nu recomandăm medicamente pentru tuse sau răceală copiilor mai mici de 6 ani”, spune dr. Perry Klass, pediatru și scriitoare în SUA, într-un articol pentru Nytimes.com.

Într-un studiu amplu realizat de British Medical Journal, cercetătorii au analizat dacă medicamentele pentru tuse și răceală sunt eficiente în tratarea nasului care curge, a congestiei și strănutului.  „Din păcate, cercetările arată că nu există dovezi că aceste medicamente ajută cu ceva. Iar părinții trebuie să înțeleagă că există riscuri clare în ceea ce privește folosirea acestor medicamente la copiii mici. Inițial, în SUA, Administrația pentru Controlul Alimentelor și Medicamentelor a recomandat să nu se dea medicamente fără prescripție copiilor sub 2 ani, însă Academia Americană a Pediatrie a extins recomandarea la copiii până în 6 ani”.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa