Dr. Mihai Craiu, avertizare de rujeolă: „Tocmai am văzut un caz sever de rujeolă, boală care, cred unii, nu există”

Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenția asupra faptului că rujeola poate produce complicații grave.

Laura Udrea, redactor
scris pe
caz sever rujeolă
În contextul scăderii ratei de vaccinare la copii, crește numărul de cazuri de rujeolă, atrage atenția medicul pediatru Mihai Craiu, citând OMS. FOTO: Shutterstock

„136.000 de copii – peste o sută de mii!! – au murit în lume de rujeolă din cauza scăderii ratei de vaccinare la nivel mondial”, își începe medicul pediatru Mihai Craiu postarea pe Spitalului Virtual pentru Copii. „Pentru sceptici, le recomand o vizită la orice secție pediatrică de boli contagioase. Vor putea vedea copiii cu pneumonie rujeoloasă în aproape toate aceste secții din România”, atenționează el, în contextul în care în țară sunt din ce în ce mai multe cazuri de rujeolă.

Cea mai recentă postare a medicului pediatru Mihai Craiu pe pagina de Facebook a Spitalului Virtual pentru Copii este un îndemn la reflectare adresat tuturor părinților care refuză să-și vaccineze copiii împotriva ROR. „Tocmai ce am văzut un caz sever din boala care nu există în România. În accepțiunea unor părinți nu trebuie să fie vaccinați copiii lor, pentru că bolile acestea, ale copilăriei, existau numai în timpul comunismului sau apar în țări africane. Sau cred, încă, în afirmațiile unui escroc căruia i-a fost retras dreptul de a practica medicina în UK (Andrew Wakefield). Acesta susținea că vaccinarea ROR sau MMR (rujeolă-rubeolă-oreion) produce autism, într-un articol «fabricat», retras acum de prestigioasa revistă Lancet. Rujeola există și produce complicații. Grave. Unele mortale”, scrie medicul pediatru.

OMS: „Decesele cauzate de rujeolă au crescut cu peste 40% față de anul trecut”

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) atrage atenția că decesele cauzate de rujeolă au crescut la nivel global cu peste 40% față de anul trecut. Cazurile de rujeolă s-au înmulțit după ce rata de vaccinare a scăzut dramatic în timpul pandemiei.

Numărul cazurilor de rujeolă a crescut cu aproape 20% după ce vaccinarea a atins cea mai mică rată din ultimii 15 ani în timpul pandemiei. Rujeola, o boală extrem de infecțioasă, a declanșat epidemii în 37 de țări anul trecut, față de 22 de țări în 2021. A îmbolnăvit 9 milioane de copii și a ucis 136.000, majoritatea în țările mai sărace, au declarat Organizația Mondială a Sănătății și Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor într-un nou raport.

Cum se manifestă rujeola și la ce trebuie să fim atenți

Confundabilă la prima vedere cu rubeola, rujeola este mult mai gravă decât sora ei mai mică. Cunoscută după denumirea populară de pojar, se manifestă prin: febră foarte mare, de până la 40,5 grade Celsius și erupția ca para focului. Virusul care o provoacă se răspândește prin intermediul picăturilor de salivă și a secrețiilor nazale pe care persoana infectată le împrăștie în jur când tușește, strănută, râde sau vorbește.

Prima fază a bolii – deteriorarea stării generale

După perioada de incubație (7-18 zile), apare prima fază a bolii, cu un debut brusc și virulent. Febră mare, lipsa poftei de mâncare, dureri de cap. Apoi apar simptome de infecție respiratorie (secreții nazale apoase, răgușeală, dureri în gât, umflarea amigdalelor, tuse uscată, intoleranța la lumină și înroșirea ochilor).

A doua fază a bolii – apariția semnului Koplik

A doua fază a bolii debutează la 24-48 de ore de la apariția febrei. Include înroșirea mucoasei bucale însoțită de puncte sângerânde care fac dificilă alimentarea. Limba capătă depozite albicioase cu margini roșiatice. Apoi apare semnul Koplik, tipic pentru rujeolă, mici pete albicioase având un centru gri-albăstrui, care apar pe mucoasa obrajilor, în dreptul molarilor. Febra mare persistă.

A treia fază a bolii – apariția erupției

A treia fază a bolii vine cu intensificarea febrei și a semnelor generale până la apariției erupției, după care febra scade ușor. Pete de diferite dimensiuni (mici, cât gămălia unui ac sau mai mari până la 1-3 cm), de culoare roz/roșu, neregulate, ușor ieșite în relief, catifelate la palpare, care dispar la apăsare și au tendința să se unească între ele. Petele apar de obicei în timpul nopții, mai întâi în spatele urechilor, apoi pe față (în prima zi), pe gât (a doua zi), urmând ca în 2-3 zile să se întindă pe tot corpul. Erupția poate dura 3-5 zile și poate fi însoțită de mâncărimi.

Cine este vulnerabil în față rujeolei

Rujeola este considerată boala eruptivă cu cele mai multe complicații. Cele mai frecvente complicații afectează tractul respirator și SNC (sistemul nervos central). Pot apărea complicații legate de imunodepresia pe care o induce rujeola, determinând mai ales suprainfecții bacteriene: otita medie, bronșita, laringita, pneumonia, diareea, encefalita post-infecțioasă.

Copiii nevaccinați cu vârste sub 5 ani au cel mai mare risc de complicații. Aici se încadrează și femeile însărcinate care nu sunt vaccinate. „Femeile care se infectează cât sunt gravide riscă complicații severe. Sarcina se poate finaliza cu avort sau naștere prematură”, potrivit documentelor Organizației Mondiale a Sănătății.

Singura metodă de prevenire a bolii rămâne vaccinarea. „Nu știu cât au câștigat copiii nevaccinați, dar știu că un număr enorm au murit. Pentru sceptici, le recomand o vizită la orice secție pediatrică de boli contagioase. Vor putea vedea copiii cu pneumonie rujeoloasă în aproape toate aceste secții din România. Fiți vigilenți și, dacă aveți un copil cu erupție pe piele și febră mare, mergeți la medic. Mai ales dacă nu are făcute toate dozele diverselor vaccinuri din Programul Național”, își încheie medicul avertismentul.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa