Dr. Craiu: „Cei care susțin că toate cazurile de gripă se vindecă dacă bem, înghițim sau inhalăm ceva special sunt șarlatani”

Daniela Șerb, redactor
scris pe
Gripa este o afecțiune severă însoțită de febră mare Foto: Shutterstock
Gripa este o afecțiune severă, însoțită de obicei de febră mare Foto: Shutterstock

Gripa este o afecțiune severă, care trebuie tratată. Medicul pediatru Mihai Craiu își exprimă îngrijorarea față de ușurința cu care unii părinți pleacă urechea la sfaturile oferite de diverși influenceri fără studii medicale. Abordarea „fanatică” este extrem de dăunătoare, avertizează dr. Craiu. Specialistul demontează toate afirmațiile eronate și detaliază cum trebuie tratată gripa, care circulă acum intens în toată Europa.

„Cel mai tare mă indispun fanaticii”, scrie medicul Mihai Craiu pe pagina Spitalului virtual pentru copii. Cei care afirmă fără să clipească, adaugă dr. Craiu, că „trebuie să mănânci zilnic X aliment” sau este absolut interzis să mănânci vreodată Y aliment”, sau este obligatoriu să faci analiza aceasta înainte de tratamentul Z”.

Acest mod de abordare este tot mai îngrijorător în comunicarea românească, atrage atenția medicul pediatru: «Fie că vine de la influenceri sau bloggeri fără studii medicale, fie că vine de la doctorul X, cu reputație sau vechime în profesie, abordarea fanatică” a unei probleme de sănătate sau de prevenție a bolii este la fel de greșită ca și varianta mioritică cu lasă că merge și așa”».

Toate aceste afirmații sunt greșite”

Fiecare copil este diferit, subliniază medicul pediatru și reacționează într-un fel anume la o intervenție terapeutică sau profilactică. Nu se potrivește aceeași haină tuturor, reamintește specialistul: «Să mă întorc la verdicte” și etichete”, cu o exemplificare despre gripa care circulă acum foarte intens în toate țările Europei. Zic diverși gripa se tratează preventiv cu antibiotice, ca să nu apară suprainfecții bacteriene”. Alții spun nu se administrează niciodată medicație specifică în gripă, deoarece trece singură, ca toate răcelile”. Iar unii afirmă vehement doar cu antivirale poate fi vindecat copilul dumneavoastră”».

Toate aceste afirmații sunt greșite dacă sunt aplicate în toate scenariile posibile de gripă la copil, atrage atenția dr. Craiu.

Într-adevăr, există unii copii care dezvoltă o suprainfecție bacteriană – ca o complicație a gripei. Cam un sfert din virozele respiratorii la copil ar putea evolua către suprainfecții respiratorii bacteriene. Mai ales în scenariul unui copil fragil – prematurii, cei cu maladii cronice cardiace sau pulmonare, cei cu malnutriție, cei cu obezitate extremă și cei nevaccinați”, punctează medicul pediatru.

Dar asta nu înseamnă că trebuie administrat antibiotice cu rol preventiv unui copil cu gripă. Pentru că îl vom trata inutil în acest fel, dar cu efecte secundare în 75% din cazurile diagnosticate.

Gripa este o afecțiune severă și are nevoie de tratament, dacă s-a instaurat deja boala. Nu putem aștepta să treacă singură, în special la grupa de copii cu risc crescut, menționată anterior”, mai spune dr. Craiu.

Care este antiviralul autorizat pentru gripă severă

Dar, nu putem administra antivirale specifice oricând. Dr. Craiu atrage atenția că «nu sunt antivirale diversele poțiuni sau decocturi magice, promovate asiduu de către diverși șarlatani care afirmă, foarte zgomotos, că toate cazurile de gripă” se vor vindeca dacă bem, înghițim sau inhalăm … ceva special”, eventual vândut pe bani mulți».

În cazul apariția gripei severe, antiviralul autorizat pentru uz uman este oseltamivir/Tamiflu și se poate administra doar la începutul bolii. În primele zile de boală, sau ca profilaxie, după contactul semnificativ cu un bolnav ce are gripă dovedită. Acest medicament nu va avea nici un efect asupra evoluției prelungite sau asupra complicațiilor bolii apărute la mai mult de o săptămână de la debutul gripei”, explică medicul.

Aceasta pentru că oseltamivirul doar previne răspândirea virusului gripal în organism și funcționează doar în primele 2-3 zile de la debutul gripei severe.

Gripa severă. Trei mesajele de luat acasă:

1. Niciun copil nu va reacționa întotdeauna la fel la boală și nu toți copiii vor putea fi tratați cu aceleași medicamente.

2. În ce privește gripa, este mai ușor să o prevenim. Cu igienă bună, aerisit frecvent, alimentație corectă pentru vârstă, mișcare multă în aer liber și vaccinare pentru cei eligibili – decât să o tratăm.

3. Tratamentul cu antivirale nu funcționează oricând, ci numai la începutul bolii.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa