Într-un interviu acordat News.ro, prof.dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi a Copilului „Alessandrescu – Rusescu” Bucureşti, a atras atenția asupra numărului mare de copii cu viroze respiratorii care au ajuns la spital în ultimele zile. Mulți dintre ei cu complicații, majoritatea diagnosticați cu gripă A.
„Este cum era de aşteptat să se întâmple, au fost din ce în ce mai multe cazuri, şi asta pentru că vremea a păcălit pe multă lume. Alternanţele astea de vreme un pic mai rece cu una mult mai caldă au creat o falsă senzaţie de siguranţă. Și atunci oamenii au ieşit în spaţii publice închise. Dacă ne uităm, sunt pline mall-urile şi locurile de joacă de copii foarte mici. Iar aceştia evident că stau unul lângă altul, strănută, se ating, tuşesc. Ceea ce este o normă a ultimelor zile este că 8 din 10 copii prezentaţi la Compartimentul de Primiri Urgenţe au boli acute cu febre şi manifestări respiratorii. Cei mai mulţi dintre cei testaţi au gripă de tip A”, a spus pediatrul.
În ultimele zile, au ajuns la spital 200-220 de copii, semnificativ mai mult decât în mod obișnuit.
Aglomerație în toate spitalele
În afară de vreme, o altă explicației a aglomerației din spital este cea a perioadei sărbătorilor de iarnă, când mulți medici de familie sunt în concediu, așa că părinții și-au dus copiii la Urgențe pentru orice fel de suferință acută.
Potrivit medicului, 1 copil din 10 a avut nevoie de internare, iar paturile sunt ocupate în majoritatea spitalelor de copii: „Medicii sună disperați de la un spital la altul pentru a găsi locuri. Și ieri am discutat cu colegii noştri cei mai apropiaţi, cei de la „Grigore Alexandrescu”, cel mai mare spital de pediatrie apropiat de noi, încercând fiecare din echipele de gardă să găsim câte un loc de internare”.
„Copii cu boli respiratorii severe, care tușesc mult, au insuficiență respiratorie, tuse cu sânge…”
Mulţi copii ajung la spital cu o serie de complicații date de virozele respiratorii și de gripă, cu febră mare și convulsii febrile. „Gripa afectează semnificativ și mucoasa altor cavităţi, nu numai a nasului şi gâtului. Afectează sinusurile şi urechea medie care, odată infectate, duc la retenţia de lichid sau de puroi, la otită supurată, sinuzită, mastoidită. Nu sunt tocmai complicaţii de neglijat şi foarte mulţi copii dezvoltă, în contextul unor inabilităţi imunologice sau a vârstei, complicaţii bacteriene după aceste boli virale. Și atunci când ai pneumonie şi dependenţă de oxigen evident că nu te poţi duce acasă. Cam acesta este tabloul: copii cu boli respiratorii foarte severe, care tuşesc extrem de mult, care au insuficienţă respiratorie, care tuşesc cu sânge, în fine, cazuri foarte zgomotoase, mai mult decât înainte de sezonul acesta de vacanţă”.
Când trebuie dus copilul la spital
Medicul spune că sunt trei semne clare care arată că starea copilului se agravează și că se impune un control rapid. „Primul şi cel mai important e insuficienţa respiratorie. Când un copil e vânăt, e albastru la buze, la unghii şi la limbă, asta nu se poate trata cu doctorii acasă, are nevoie de oxigen”. Al doilea semn este deshidratarea: „Când un copil este deshidratat, când ieşirile de lichide sunt mai mari decât intrările, copilul vomită tot timpul sau are scaune modificate şi nu poate să înghită nimic, se impune control la spital şi perfuzie”. Cel de-al treilea semn este febră, însoțită de modificarea stării de conştienţă: „Nu trebuie neapărat să fie comatos sau să facă convulsii, dar un copil care nu mai poate fi trezit la masă, care este extrem de moale şi de apatic, căruia îi este absolut indiferent telefonul pe care îl dai ca să-l mituieşti un pic emoţional, care nu mai vrea să se joace cu nimic trebuie văzut de medic”.
Medicul îi sfătuiască pe părinți să nu meargă la spital cu „mofturi”, precum mucozități în nas, sforăit sau somn agitat, pentru că riscă să aștepte între 4 și 6 ore și consumă inutil din energia medicilor, care sunt oricum suprasolicitați în această perioadă.