14 iunie, Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge. Ce trebuie să faci ca să donezi și ce beneficii are un donator de sânge

Cristina Călin, redactor
scris pe
donator de sânge
O pungă de sânge poate salva două vieți.

14 iunie este Ziua Modială a Donatorului de Sânge și este marcată în mod special în centrele de transfuzie din toată țara. La Centrul deTransfuzie Sanguină București s-au strâns de la primele ore ale dimineții sute de oameni dornici să doneze.

„Sângele este un țesut viu, care nu se poate cumpăra, el poate fi obținut doar prin bunăvoința donatorilor. În prezent, România se confruntă cu un număr mic și în continuă scădere de donatori, în ciuda campaniilor de conștientizare de până acum. Este important să ne implicăm în număr cât mai mare în astfel de cauze, pentru a asigura necesarul de sânge din spitale și a putea salva cât mai multe vieți. Ne bucurăm să avem susținerea Mega Image în demersul de conștientizare a acestei cauze. Echipamentele sponsorizate prin donație au fost extrem de importante deoarece ne-au permis recoltarea sângelui cu echipamente moderne și efectuarea în condiții optime a controlului de calitate a componentelor sanguine”, a spus Doina Goșa, Director la Centrul de Transfuzie Sanguină București.

Donație de 60.000 de euro pentru centrele de transfuzii

În cadrul festivității a fost anunuțată și o donație făcută de Mega Image. Sponsorizarea, în valoare de 60.000 de euro, va merge  către mai multe centre de transfuzie din țară: București, Ploiești, Constanța și Cluj, după ce anul trecut compania a susținut eforturile asigurării unor stocuri permanente de sânge printr-o primă donație de echipamente medicale în valoare de 60.000 euro.

În fiecare an, la data de 14 iunie se celebrează, în întreaga lume, Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, în semn de mulțumire fiecare donator de sânge care salvează milioane de vieți prin gestul lor voluntar. În Romania, doar 2% dintre locuitori donează sânge într-un an, faţă de media de 10% în Uniunea Europeană, astfel că 1 din 3 români nu beneficiază de transfuzii de sânge atunci când este nevoie.

donator de sânge

Condiții de admisibilitate la donarea de sânge

Pentru a deveni donator de sange trebuie să ai între 18 și 60 de ani, o greutate peste 50 kg, puls regulat, 60 -100 bătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg, să nu fii suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării, sa nu fii sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine. Nu sunt acceptate ca donatoare femeile însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală.

Donatorii nu trebuie să aiba sau sa fi avut urmatoarele boli hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie si alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele: psoriazis, vitiligo, miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer.

Ce trebuie să faci înainte de a dona sânge

Dimineaţa înainte de recoltare puteţi consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume, fructe. Nu trebuie să fumezi înainte şi după donare cu o oră. De asemenea, trebuie să vii odihnit la donare si nu dupa o noapte pierduta la serviciu sau in fata calculatorului !

Găsiți aici o listă cu centrele unde poți dona sânge https://www.donare-sange.ro/centre.

Ce beneficii are donatorul de sânge?

O pungă de sânge donată salvează două vieți și acest lucru ar trebui să fie răsplată suficientă. Totuși, persoanele care merg la centrele de transfuzii și donează vor primi și 7 bonuri de masă, reducere 50% la abonamentele pe transportul public și o zi liberă de la serviciu.

 

 

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa