Printre persoanele rănite în atacul armat care a avut loc la o școală din orașul Graz (Austria) se află doi cetățeni români, elevi. Informația este confirmată de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), care se află în legătură cu Ambasada României la Viena.
MAE nu a făcut publice numele celor două victime, specificând că informarea publică cu privire la astfel de cazuri se circumscrie reglementărilor privind datele cu caracter personal şi are în vedere acordul persoanelor implicate sau al aparţinătorilor acestora.
Informații cu privire la starea celor două victime au fost, însă, oferite de pastorul român Fedor Covaci. Acesta a declarat pentru ProTv că unul dintre tineri a suferit pe parcursul nopții o intervenție chirurgicală care a durat 2-3 ore, starea lui fiind în prezent stabilă.
Răzvan (17 ani), elevul grav rănit, operat ieri de urgență, a fost împușcat de patru ori: în mînă, picior și de două ori în cap. Mama băiatului a declarat la Antena 3 CNN că fiul ei a supraviețuit printr-o minune. Ea a spus că în prezent băiatul este bine, dar îi pare rău pentru restul părinților care și-au pierdut copiii și le este alături în aceste momente cumplite. „El este ok, Dumnezeu a făcut o minune. El e bine. Ne pare rău de restul părinților, suntem alături de părinții îndoliați”.
Celălalt tânăr nu a suferit răni, dar este în stare de șoc după ce a văzut unul dintre colegi și o profesoară care erau împușcati. Tânărul se afla, alături de alți colegi, într-o sală de sport de la subsolul clădirii.
CITEȘTE ȘI: Zece morți și 30 de răniți într-un atac armat dintr-o școală din Austria
A crescut numărul victimelor care și-au pierdut viața
În atacul armat de la școala din Graz au fost ucise 11 persoane, iar alte 12 au fost rănite, dintre care cel puțin una se află în stare gravă. MAE menționează într-un comunicat de presă că ”la acest moment sunt în curs de desfășurare demersuri specifice în astfel de cazuri, autoritățile austriece prioritizând acordarea asistenței medicale victimelor și efectuarea investigațiilor care se impun într-un astfel de context.”
Criminalul de la Graz deținea în mod legal armele
Directorul general al securității publice, Franz Ruf, a declarat că forțele de ordine au ajuns la locul incidentului după 17 minute de la primele apeluri de urgență primite și au securizat perimetrul. În acest interval, până la sosirea forțelor de ordine, autorul atacului armat, un tânăr în vârstă de 21 de ani, fost elev al școlii, dar care nu își finalizase studiile, a ucis și a rănit peste 20 de persoane. Poliția austriacă a declarat că victimele au fost găsite atât în exteriorul, cât și în interiorul școlii, la diferite etaje.
După atac, agresorul s-a sinucis, fiind găsit într-o toaletă a școlii. Din informțiile existente până în prezent, atacul ar fi fost o răzbunare pentru faptul că, în trecut, a fost victima bullying-ului.
Poliția austriacă spune că atacatorul nu se afla în vizorul său înainte de comiterea atacului și că a acționat singur, folosind două arme de foc – o pușcă și un pistol – pe care le deținea în mod legal și că era posesorul unui permis port-armă.
Polițiștii au găsit la domiciliul atacatorului o bombă artizanală
Polițiștii au percheziționat casa în care locuia atacatorul și au găsit un bilet de adio și un mesaj video pentru părinți, luându-și „Rămas bun” de la ei, din care, însă, nu reiese care a fost motivul atacului sângeros. Autoritățile au declarat că la domiciliul tânărului de 21 de ani a mai fost găsită și o bombă artizanală, dar care nu era funcțională. Ancheta este în desfășurare, oamenii legii căutând pe internet indicii care să conducă la motivele pentru care a comis teribilul masacru.
Lacrimi, flori și lumânări pentru cei uciși, sânge pentru supraviețuitori
Atacul armat de la școala din Graz, pentru care au fost mobilizate forțele speciale și peste 300 de polițiști, este unul dintre cele mai grave acte de violență din istoria modernă a țării. Cele întâmplate marți dimineață au determinat mai mulți oficiali, inclusiv primarul orașului Graz, să solicite cu fermitate revizuirea și înăsprirea legislației privind regimul armelor, susține Europa Liberă România.
Timp de trei zile, Austria este în doliu național, steagurile fiind coborâte în bernă. Miercuri dimineață, timp de un minut, pe întreg teritoriul țării s-a ținut un moment de reculegere în memoria victimelor de la Graz. Austriecii, încă șocați de cele întâmplate, s-au adunat în piața principală din oraș pentru a comemora victimele, au depus flori și au aprins lumânări în fața școlii și au stat la rând pentru a dona sânge supraviețuitorilor, la apelul Crucii Roșii austriece.
Ambasada României la Viena acordă asistență
Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că Ambasada României la Viena este pregătită să acorde asistenţă consulară, dacă familiile cetăţenilor români vor solicita acest lucru. Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Viena: 0043-1-503.24.65, 0043-1-505.23.81, 0043-1-230.95.10 şi 0043-1-505.16.27, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.
De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de urgenţă al ambasadei: 0043-699.117.26027.