Doi copii decedați într-o maternitate din Iași, șapte ani de cercetări, niciun vinovat. Micuții luaseră Klebsiella din spital

Laura Bogaciu, redactor
scris pe
sectie-ATI-maternitate-cu-bebelusi-pe-aparate
Fetița soților Acasandrei fusese repartizata într-un salon cu un alt nou-născut, a cărui mamă fusese depistată Klebsiella. FOTO: Shutterstock

Parchetul din Iași a clasat definitiv, după șapte ani, dosarul în care a fost anchetat decesul a doi nou-născuți în Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie „Cuza Vodă” din Iași. Copiii s-au infectat cu Klebsiella în maternitate. Cazul a fost prezentat pe larg de hotnews.ro.

Eliza Acasandrei s-a născut pe 3 noiembrie 2017. Fetița a trecut cu bine peste câteva zile mai delicate, în care s-a adaptat mai greu vieții extrauterine, dar apoi a evoluat favorabil. Pe 21 noiembrie, însă, starea ei de sănătate s-a înrăutățit brusc și a decedat. După deces, părinții au aflat că bebelușul lor fusese repartizat într-un salon cu un alt nou-născut, a cărui mamă fusese depistată cu o infecție cu Klebsiella pneumonia, lucru neconsemnat în documente la internare. Și copilul femeii infectate a decedat.

Caz clasat. Spitalul nu poate fi învinuit

Constatând că în maternitate nu erau respectate normele privind prevenirea infecțiilor nosocomiale, soții Acasandrei au depus plângere împotriva unității sanitare în care s-a petrecut tragedia. Investigațiile au durat 7 ani. În august 2024, Parchetul i-a înștiințat pe soții Acasandrei că cercetările au fost finalizate și dosarul clasat. Motivarea a fost aceea că spitalul a luat toate măsurile pentru a preveni răspândirea infecțiilor nosocomiale și că nu poate fi învinuit pentru aglomerație și pentru numărul mare de internări, una dintre cauzele îmbolnăvirilor. Procurorul indica printre măsurile adoptate suplimentarea numărului de paturi, însă, în realitate, această măsură a fost luată de spital abia după decesul celor doi copii.

Neacceptând decizia, soții Acasandrei au contestat soluția de clasare a dosarului, depunând plângere împotriva acesteia și criticând toate argumentele procurorului. Plângerea lor împotriva soluției de clasare a fost respinsă prin Ordonanță de Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași. Singura cale de atac pe care o mai au părinții victimei este să conteste în instanță această Ordonanță.

Părinții reclamă că procurorul a căutat scuze, nu vinovați

Părinții au reclamat faptul că, în loc să urmărească în ce măsură au fost respectate de către unitatea medicală normele care reglementează prevenirea infecțiilor nosocomiale, procurorul de caz a căutat scuze spitalului. „Considerăm că procurorul de caz a făcut abstracție de dispozițiile legale care impuneau anumite conduite necesare și obligații ce trebuiau îndeplinite de inculpat”, se arată în plângerea părinților. Avocata familiei a susținut că erau îndeplinite toate condițiile răspunderii penale a spitalului, întrucât normele au fost încălcate, ceea ce, susține ea, a dus la îmbolnăvirea și decesul celor doi nou-născuți. 

Klebsiella, o amenințare pentru viața nou născuților

Klebsiella pneumoniae este o bacterie care se găsește în mod obișnuit în intestinul uman, unde nu cauzează probleme. Însă în anumite situații poate provoca infecții severe, mai ales în spitale, unde devine o cauză majoră de infecții nosocomiale (infecții dobândite în spital).

Nou-născuții, în special cei prematuri sau cu greutate mică la naștere, sunt foarte vulnerabili la infecțiile cu Klebsiella. Cauza o reprezintă faptul că sistemul lor imunitar nu este complet dezvoltat, iar aceștia pot avea nevoie de intervenții medicale (ventilație mecanică, catetere, nutriție parenterală), toate acestea crescând riscul de infecție.

Infecția cu Klebsiella pneumoniae la nou-născuți poate provoca sepsis neonatal (infecție severă a sângelui care poate pune viața în pericol, pneumonie neonatală, infecții ale tractului urinar, care pot evolua către infecții ale rinichilor sau chiar sepsis. Deși mai rar, infecția cu aceasta bacterie poate provoca meningită, afecțiune ale cărei complicatii sunt severe, inclusiv afectare neurologică pe termen lung sau probleme pulmonare cronice.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa