Ultima zi de gimnaziu. Ultima zi după 4 ani atât de atipici că vor avea ce să povestească nepoților. Dacă cei dinaintea lor sau cei care vin după ei au mai avut cât de cât parte de o școală normală, ei sunt cei care au trebuit să se adapteze și să se reinventeze de fiecare dată.
Generația aia care de-abia a intrat într-a 5-a și când s-a acomodat cu profesorii și cu mersul vieții de școlar mai mare a trebuit să intre în vacanță forțată din cauza pandemiei. Generația aia care a învățat împreună cu profesorii ei cu ce se mănâncă școala online. Generația aia care atunci când a intrat în clasa a 8-a s-a trezit că se schimbă cam tot de la cum se calculează media pentru admiterea la liceu până la structura anului școlar. Generația aia care a stat aproape 3 săptămâni în vacanță forțată la final de an pentru că profesorii au fost în grevă.
- CITEȘTE ȘI: Clasa a 8-a, cel mai greu an. 10 ore de studiu/zi, 800 de lei/lună pentru meditații și multă incertitudine
Ne-am strâns în curtea școlii noastre de cartier părinți, bunici, elevi și profesori pentru a celebra promoția 2023. Școala a ieșit din tiparele obișnuite și a scos afară scaune pe care le-au decorat frumos, a pus ghirlande de baloane. Rând pe rând copiii îmbrăcați în robe, cu toci pe cap și eșarfe colorate se așezau pe scaune emoționați. Ultima zi împreună.
Școala s-a transformat pentru a-i sărbători pe absolvenți
Pentru aceasta generație școala s-a transformat. A ieșit din tipare pentru a le arăta că le pasă de ei, că vrea ca ultima lor amintire să fie una îmbrăcată în emoții pozitive. Să iasă pe poarta școlii plângând de regret că se despart. Pentru această generație, părinți și cadre didactice au venit de la 5 dimineața să umfle baloane, să care scaune și mese, să aranjeze totul ca pentru o festivitate ca la carte.
La microfon, doamna directoare. Am crezut că va urma un discurs sec despre examen și importanța lui, despre ce multe a făcut școala pentru copii, despre cât de tari sunt profesorii. Dar nu. Li s-a adresat copiilor, de-acum absolvenți și le-a spus: „În primul rând, vreau să îmi cer scuze pentru că voi, copiii, ați fost victime într-un război al oamenilor mari!”. Mi-au rămas întipărite în minte cuvintele astea. Nu știu cât de mult au însemnat pentru elevi, dar pentru mine adultul sunt un semn că ceva se schimbă.
Apoi, a adus aminte de toate evenimentele istorice care le-au marcat copiilor perioada de gimnaziu, le-a scos în evidență nu greul pe care l-au dus, ci puterea pe care au căpătat-o. „Ați dovedit cât sunteți de puternici!”, le-a spus doamna profesoară de matematică ce conduce și școala. Nu cred că acum copiii realizează acest lucru, dar cu siguranță toate prin câte au trecut au schimbat ceva în ei. E important să li se sublinieze că din orice li se întâmplă trebuie să ia partea bună și, dacă ea totuși nu există, să învețe măcar ceva.
- CITEȘTE ȘI: Ultima zi de gimnaziu a copilului meu. Profesorii sunt în stradă, el în casă, cu ochii la roba pusă în cui
Elevii au nevoie de încurajare
Promoția 2023 are săptămâna viitoare examenele de la Evaluarea Națională. Cei de la școala noastră vor merge mai încrezători pentru că vor știi că profesorilor lor le pasă de ei și de ce simt ei. Pentru că așa trebuie să fie o școală. Din păcate, nu scrie în nicio lege a educației despre nevoile emoționale ale copiilor. Trebuie mereu să ne rugăm să dăm peste oameni buni.
Nu scriu acest text ca să o laud pe doamna directoare și școala nici atât. Nu aș mai vrea să vină alți copii pentru că deja este supra-aglomerată. Primăria, în ciuda insistențelor, nu găsește măcar un container, iar cancelaria a fost fost transformată în sală de clasă pentru ca elevii de-a 8-a să învețe de dimineață. Cei de anul viitor nu vor mai avea această șansă pentru că la clasa 0 sunt din ce în ce mai mulți copii.
Scriu acest text drept inspirație și pentru alte școli. Nu e nevoie de bani pentru a face o festivitate emoționantă, simplă și frumoasă. Cu câteva pungi de baloane de 5 lei și o rolă de sfoară s-a rezolvat decorul. E nevoie de dăruire și ea nu se găsește la niciun magazin.