Diana Vijulie este psiholog și psihoterapeut, specializat în disciplină pozitivă. La rândul ei mamă a doi copii, înțelege foarte bine strădania femeii zilelor noastre de a face față presiunii sociale ce impune perfecțiunea în societate, familie și carieră. Pentru că vrea să înțeleagă și mai bine tot ce se petrece cu femeia în călătoria ei ca mamă, este psihoterapeut în formare în Analiză Tranzacțională și Psihoterapia integrativă a copilului și adolescentului și terapeut de cuplu împreună cu Gottman Institute. Folosește elemente de terapie prin artă, pe care le-a aprofundat în cadrul colaborării cu American Art Therapy Association.
Câte roluri are o mamă în fiecare zi? Are grijă de copii, merge la job, se îngrijește de relația cu partenerul. Poate are pasiuni, prieteni, trebuie să se preocupe de sănătatea ei fizică și mentală. Uneori, pe parcursul unei zile este bucătar, medic, arbitru, psiholog, șofer, profesor și câte și mai câte. Peste toate acestea, vine presiunea socială de a face toate aceste lucruri perfect, ceea ce naște sentimente de vinovăție. Cele mai multe dintre noi avem de multe ori senzația fie că nu suntem mame suficient de bune, fie că la job nu facem treburile cum trebuie.
Conferința ”Mamă. Și mai mult de atât” e dedicată tuturor părinților care vor să se uite în oglindă cu drag, cu blândețe și cu încredere. Psihoterapeuți validați de comunitatea TDM vorbesc despre provocările concrete ale vieții de părinte, într-o dezbatere sinceră și realistă. Vino să le asculți pe Diana Vijulie- psiholog, instructor certificat în disciplină pozitivă, Iulia Barca- psihoterapeut cu formare în psihoterapia cognitiv-comportamentală, Oana Nicolau- psihoterapeut de cuplu și familie, Alina Pop- psihoterapeut cu specializare în tratarea și prevenirea burnout-ului parental. Cumpără bilete de AICI.
Modelul mamei care face tot
Pentru că vrea să înțeleagă și mai bine tot ce se petrece cu femeia în călătoria ei ca mamă, Diana Vijulie este psihoterapeut în formare în Analiză Tranzacțională și Psihoterapia integrativă a copilului și adolescentului și terapeut de cuplu împreună cu Gottman Institute. Folosește elemente de terapie prin artă, pe care le-a aprofundat în cadrul colaborării cu American Art Therapy Association.
Într-un interviu pentru Totul Despre Mame, Diana Vijulie vorbește cu empatie despre modul în care o femeie ar trebui să gestioneze provocările de zi cu zi, pentru ca la finalul zilei să fie împăcată cu ea însăși.
Totul Despre Mame: Ce rol joacă suportul social în adaptarea unei femei la maternitate și cum puteți ajuta mamele să găsească acest sprijin?
Diana Vijulie, psiholog și psihoterapeut: Suportul social joacă un rol extrem de important în adaptarea unei femei la maternitate. Această perioadă poate fi una foarte stresantă și plină de schimbări atât fizice, cât și emoționale. Când vorbim despre suport social, vorbim despre sprijinul emoțional, informațional și sprijinul practic pe care o femeie îl primește din partea familiei, prietenilor, partenerului sau altor persoane din viața sa. Mamele au nevoie de acest suport pentru reducerea stresului pe care îl resimt, a anxietății și a depresiei postpartum, precum și pentru creșterea încrederii și a stimei de sine în timpul acestei tranziții.
Mamele trebuie să învețe să ceară
Adesea, ca terapeut, mă regăsesc în rolul de a le oferi mamelor suport informațional despre tranziția prin care trec. Acesta implică și a le oglindi ce fel de suport le lipsește. Cred că am trăit atât de mult înconjurate de modelul mamei care face singură tot, care se sacrifică pe ”altarul maternității”, încât de multe ori mintea noastră nici măcar nu poate să conceapă că am putea primi sprijin. Și-atunci e nevoie de o astfel de evaluare a nivelului de suport social și de ajutor în a identifica nevoile și lacunele. Odată ce integrează cu adevărat această idee și se dezbracă de rolul mamei de sacrificiu, mamele constată că pot găsi sprijin în jurul lor.
Apoi, dacă este nevoie, sprijinul meu poate veni și în direcția oferirii de consiliere pentru a ajuta mama să gestioneze mai bine relațiile cu cei din jur și să comunice nevoile sale. Lucrez adesea cu mamele pe a-și da permisiunea să-și comunice nevoile și să ceară.
Un alt tip de ajutor pe care îl ofer este și prin intermediul grupurilor de suport și workshopurilor pe care le organizez pentru mame. Acolo, mamele au spațiu pentru a întâlni alte mame care trec prin experiențe similare. Acest lucru poate oferi ocazia de a împărtăși experiențe, de a primi sfaturi și de a construi rețele de sprijin. În mod paradoxal, dificultățile noastre, ca oameni sunt unice și universale în același timp. Într-un astfel de grup, mamele au ocazia să exploreze unicitatea provocărilor lor, dar și să observe universalitatea acelorași provocări. Ceea ce se traduce prin ”hei, nu sunt singură când trec prin toate astea!”
Stabilirea limitelor clare este importantă pentru mame
Totul Despre Mame: Cum poate o femeie să-și mențină o identitate și o autonomie distincte, în timp ce îndeplinește rolul de mamă?
Diana Vijulie, psiholog și psihoterapeut: Menținerea unei identități și autonomii distincte în timp ce îndeplinești rolul de mamă este o provocare pentru multe mame. O împărtășesc și văd asta în lucrul meu cu aproape toate mamele. Această dilemă a identității este frecventă și normală. Odată cu venirea pe lume a unui copil, multe femei se confruntă cu presiunea de a-și dedica majoritatea timpului și energiei copilului și familiei lor, în timp ce o parte din ele ar vrea să își păstreze și relația cu sine, cu propriile vise, pasiuni și aspirații. Cu toate acestea, este esențial să recunoaștem că păstrarea unei identități distincte și a autonomiei personale este benefică nu doar pentru mamă, ci și pentru copilul său și pentru întreaga familie.
Una dintre modalitățile de a menține o identitate proprie este să stabilești limite clare între rolul de mamă și viața personală. De exemplu, poți alege să ai timp doar pentru tine. Atunci te dedici pasiunilor, hobby-urilor sau intereselor tale personale. Aceste momente de respiro pot contribui la menținerea unei identități individuale puternice, fără a neglija responsabilitățile de mamă.
Comunicarea deschisă cu partenerul este un alt aspect cheie în menținerea autonomiei. Acesta poate juca un rol semnificativ în sprijinirea nevoilor tale personale. Prin discuții sincere despre cum să împărțiți responsabilitățile în gospodărie și îngrijirea copilului, puteți crea un echilibru care să vă permită ambilor să vă păstrați identitatea distinctă și autonomia.
Programarea timpului pentru tine însăți este de asemenea esențială. Ca mamă, ai nevoie să-ți acorzi permisiunea de a avea momente în care să te ocupi de propria ta bunăstare. Aceasta poate include timp pentru sport, meditație sau alte activități care îți aduc satisfacție personală, inclusiv să stai degeaba.
De asemenea, este important să îți menții legăturile cu prietenii și familia. Socializarea și menținerea conexiunilor sociale pot contribui la menținerea unei identități sociale și la sprijinul emoțional necesar în perioadele de stres.
Niciun părinte nu este perfect
Totul Despre Mame: Ce sfaturi aveți pentru mamele care se simt copleșite de sentimentele de vinovăție sau îndoială în legătură cu abordarea lor față de parenting?
Diana Vijulie, psiholog și psihoterapeut: Mamele care se simt copleșite de sentimentele de vinovăție sau îndoială în legătură cu abordarea lor față de parenting nu sunt singure. Văd sentimentele acestea de vinovăție zilnic în cabinet. Observ că este o experiență comună pentru toate mamele, inclusiv pentru mine.
Ce e foarte important să definim de la bun început este că nimeni nu este perfect în calitate de părinte. Așa că, în primul rând, este esențial să îți accepți umanitatea și să îți amintești că nimeni nu are toate răspunsurile. Parenting-ul implică o învățare constantă și adaptare continuă la nevoile și personalitatea unică a copilului tău. Înțelege că greșelile sunt o parte naturală a procesului. Ele pot oferi oportunități de creștere și învățare atât pentru tine, cât și pentru copilul tău.
Comunicarea deschisă și sinceră cu alți părinți sau profesioniști în domeniul parenting-ului poate fi de mare ajutor. Participarea la grupuri de suport pentru părinți sau la sesiuni de terapie familială poate oferi un spațiu sigur pentru a discuta despre toate aceste îngrijorări, îndoieli și experiențe similare cu alți părinți care trec prin aceleași provocări.
E nevoie de așteptări la nivel realist
În plus, e important să ne menținem și așteptările la un nivel realist. Fiecare copil este unic. Fiecare familie este unică. Ceea ce funcționează pentru unul poate să nu fie potrivit pentru altul. În loc să te compari cu alte mame, concentrează-te pe a face ceea ce este cel mai bine pentru copilul tău, în funcție de nevoile și valorile voastre specifice.
- CITEȘTE ȘI: „Eram veșnic obosită, țipam la copii, iar tatălui lor i-aș fi făcut brânci pe scări. O aventură m-a salvat”
Găsirea unui echilibru între responsabilitățile de părinte și timpul pentru tine este, de asemenea, importantă. Îngrijirea de sine nu este egoism, ci o necesitate pentru a fi un părinte sănătos și fericit. Găsește timp pentru a-ți urma pasiunile, pentru a te relaxa și pentru a menține o bună sănătate fizică și mentală. O mamă care se simte bine cu sine e și o mamă care poate ieși mai ușor din bucla vinovăției. Și asta pentru că este valabil în general să spunem ”Atunci când te simți mai bine, faci mai bine”
Propriile așteptări sunt cele mai importante
Totul Despre Mame: Cum ar trebui să abordeze o mamă constrângerile sociale și presiunile legate de ceea ce este „o mamă bună”?
Diana Vijulie, psiholog și psihoterapeut: Observ cum mamele se confruntă adesea cu numeroase constrângeri sociale și presiuni din partea societății legate de ceea ce înseamnă să fie „o mamă bună.” Aceste presiuni pot veni din mediul familial, cercul de prieteni, social media și chiar din propriile așteptări. Cu toate acestea, este foarte important ca o mamă să abordeze aceste constrângeri într-un mod care să-i permită să se dezvolte și să-și îndeplinească rolul în modul pe care îl consideră potrivit. Un concept care mie mi se pare important și pe care îl aduc adesea în discuție pentru a contracara ideea de mamă ”perfectă”, este acela al „mamei suficient de bune.”
„Mama suficient de bună” este un termen introdus de psihanalistul britanic D.W. Winnicott, care sugerează că o mamă nu trebuie să fie perfectă sau să îndeplinească toate așteptările societății pentru a fi o mamă bună. În schimb, aceasta ar trebui să aspire la a fi suficient de bună pentru copilul său. Acest lucru înseamnă să ofere iubire, suport și grijă într-un mod care este adecvat pentru nevoile individuale ale copilului.
Pentru a aborda constrângerile sociale și presiunile, eu le invit pe mame să își dezvolte propriile valori și așteptări și să fie deschise la ideea că nu există o rețetă unică pentru a fi o mamă (suficient de) bună.
Odihna este foarte importantă
Totul Despre Mame: Care sunt modalitățile eficiente de gestionare a oboselii extreme și a lipsei de somn în primele luni de viață ale copilului?
Diana Vijulie, psiholog și psihoterapeut: Pentru mamele care se confruntă cu oboseala extremă și lipsa de somn în primele luni de viață ale copilului lor, această perioadă poate fi o foarte grea, însă e important ca ele să nu treacă singure prin această experiență.
Adesea, mamele se amuză pe marginea clasicei invitații ”dormi și tu când doarme copilul”. În același timp, e important să luăm în seamă acest îndemn. Somnul mamei e mai important decât vasele nespălate sau podeaua neaspirată. Mamelor, nu subestimați importanța somnului pentru propria sănătate! De multe ori, renunțarea temporară la anumite activități sau sarcini casnice este necesară pentru ca mamele să-și poată asigura odihna de care au nevoie.
Ce este și mai necesar este implicarea partenerului în rutina de somn a copilului. Somnul mamei nu e un moft. Să-i ceri unei mame să funcționeze la cote maxime fără somn este ca și cum i-aș cere mașinii să funcționeze fără benzină. Pur și simplu nu poate.
Lipsa somnului aduce furie
Văd zilnic mame care se plâng că țipă la copiii lor și că nu știu cum să se oprească. Din 3 întrebări aflu că sunt epuizate și nedormite. Studiile ne confirmă că oboseala cronică ridică nivelul de furie din corp, și-atunci cum aș putea să fiu eu mama blândă la care visez să ajung, dacă nu am rezervorul plin?
De asemenea, mamele pot să ceară ajutor și din partea familiei sau prietenilor. Așa își pot oferi pauze necesare și timp pentru odihnă. Împărțirea sarcinilor de îngrijire a copilului reduce nivelul de oboseală excesivă.
În plus, un stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată, hidratarea corespunzătoare și exercițiile fizice moderate pot ajuta la menținerea nivelurilor de energie și la adaptarea la lipsa de somn. Iar comunicarea cu alți părinți și sprijinul social pot oferi un suport valoros pentru gestionarea oboselii și a stresului.
Privește-ți corpul cu empatie
Totul Despre Mame: Cum ar trebui să abordeze o mamă schimbările fizice și de imagine de sine care adesea însoțesc maternitatea?
Diana Vijulie, psiholog și psihoterapeut: Schimbările fizice și de imagine de sine care însoțesc maternitatea sunt o provocare pentru multe mame. E ciudat să te uiți în oglindă și să vezi ceva diferit de ce erai obișnuită să vezi. Noua imagine poate să vină cu furie (”De ce nu mai arăt cum arătam?!”), cu frică ”(”Oare o să mă mai recunosc vreodată în oglindă?” Sau cu tristețea pierderii (”Îmi e dor de mine așa cum eram”).
Și-atunci e cu atât mai important ca mamele să abordeze aceste schimbări cu empatie față de propriul corp, înțelegând că acestea sunt o consecință naturală a procesului de a deveni mamă. Și e important și ca noi, societatea din jurul mamelor, să acceptăm că sunt normale aceste schimbări și să le oglindim mamelor că standardele nerealiste de frumusețe impuse de societate nu definesc valoarea ei ca mamă.
Vorbim mult despre ce ar trebui să facă mamele, însă eu vin mereu și cu completarea: ”Dar noi, cei din jurul mamelor, ce ar trebui să facem?”
Eu, din rolul meu de specialist, aș vrea să le spun mamelor că e OK să simtă orice emoție simt apropos de noua imagine pe care o văd în oglindă și să le invit să ignore presiunile societății care laudă reușitele proaspetelor mame de a arăta ”ca și cum n-ar fi născut” imediat ce se arată în lume
Mamele trebuie să ceară ajutor specializat
Totul Despre Mame: Ce resurse și ajutor profesional pot fi disponibile pentru mamele care se luptă cu probleme de sănătate mentală în perioada postpartum?
Diana Vijulie, psiholog și psihoterapeut: Mamele care se confruntă cu probleme de sănătate mentală în perioada postpartum au la dispoziție o serie de resurse și ajutor profesional. De multe ori, mamele, crezând că trebuie să le facă singure pe toate, nu iau în considerare felul în care se simt, iar aici e nevoie de sprijinul comunității, care o poate susține pe mamă să își dea seama cum se simte și ce are nevoie.
Mama are la îndemână mai multe resurse pentru a primi sprijin. Poate discuta cu medicul de familie sau cu medicul obstetrician care o urmărește după naștere. În funcție de simptomele pe care le prezintă mama, medicul o poate îndruma către specialiști sau îi poate oferi soluții.
Ședințe de terapie sau grupuri de suport
În cazul în care mama a fost în legătură cu o moașă pe parcursul sarcinii și nașterii, și aceasta poate oferi ghidaj. Mama poate cere sprijinul unui psiholog clinician sau psihoterapeut pentru psihoterapie sau psihoeducație (adesea e nevoie de ambele).
Medicul psihiatru este o altă resursă la care mamele pot apela, dacă se confruntă cu probleme de sănătate mentală. În plus, există grupuri de suport pentru părinți care pot fi conduse de psihoterapeuți sau alți specialiști, care pot oferi sprijin la rândul lor.
Este important ca mamele să caute ajutor cât mai curând posibil dacă simt că au probleme de sănătate mentală postpartum. Cu sprijinul corespunzător, ele pot primi tratament și îndrumare pentru a se recupera și a se bucura de experiența maternității într-un mod sănătos și echilibrat.
Conferința ”Mamă. Și mai mult decât atât”
Dacă ți-e greu să îmbini toate rolurile din viața ta, te invităm la Conferința „Mamă. Și mai mult decât atât”, care aduce pe scenă specialiști care au atât expertiză profesională, cât și experiență de părinți. Te vor îndruma pentru a găsi mult râvnitul echilibru între viața de familie, cea profesională, socială și interioară.
Speakeri
Psihoterapeuți validați de comunitatea TDM vorbesc despre provocările concrete ale vieții de părinte, într-o dezbatere sinceră și realistă.
Iulia Barca
Iulia Barca este psihoterapeut cu formare în psihoterapia cognitiv-comportamentală și are specializare în metoda de lucru Compassionate Inquiry dezvoltată de Gabor Mate.
Oana Nicolau
Oana Nicolau este psihoterapeut de cuplu și familie cu formări în analiză tranzacțională, terapia centrată pe emoții, AHPCC – Formare Terapia Schemelor în relația de cuplu și cursuri de psihosexologie—Therapy Certification Center – Sex therapy, My sexual Health – Better sex for couples, Institute for relational Intimacy – Assesing and Treating Sex issues in Psychotherapy.
Alina Pop
Alina Pop este psihoterapeut cu formare în psihoterapie integrativă, cognitiv-comportamentală
și în psihoterapia traumei (EMDR și IoPT), cu specializare în tratarea și prevenirea burnout-ului
parental și în psihoterapie de cuplu. În 2023, a demarat prima campanie națională de conștientizare și reechilibrare a stresului parental „OUT din BurnOUT Parental”.
Diana Vijulie
Diana Vijulie este psiholog, instructor certificat în disciplină pozitivă, cu elemente de terapie prin artă (colaborare cu American Art Therapy Association), psihoterapeut în formare în Analiză Tranzacțională și Psihoterapia integrativă a copilului și adolescentului și terapeut de cuplu împreună cu The Gottman Institute.
- Loc de desfășurare: Arcub, strada Lipscani 82 A, București
- Preț bilet: 50 lei. Poți cumpăra de aici
Agenda eveniment
- 10.00-10.30 –Welcome coffee
- 10.30-11.30— Tu și cu tine. Cum să te transformi în omul la care visai de când erai mica, de care îți e drag, pe care îl respecți, înțelegi, susții și ierți necondiționat – Iulia Barca, psihoterapeut formare în psihoterapia cognitiv-comportamentală
- 11.30-12.30— Tu și jobul tău. Cum să ai viața profesională care să te împlinească –Alina Pop, psihoterapeut cu specializare în prevenirea burnout-ului parental
- 12.30-13.00— Brunch
- 13.00-14.00— Tu și copilul tău. Cum să devii mama de care copilul tău are nevoie – Diana Vijulie, instructor certificat în disciplină pozitivă
- 14.00 – 14.15– Coffee break
- 14.15-15.15 – Tu și partenerul tău. Cum să fii iubita alături de care partenerul tău poate cuceri lumea – Oana Nicolau, psihoterapeut de cuplu si familie
- 15:15 – 15:30 – Tombolă
Parteneri
- Partener principal: Aqua Carpatica flavours
- Parteneri: OptiBlu, Herbalife Nutrition, Kandia, Republica Bio
- Cu sprijinul: Termomix, Kafune, Mustela
Despre Totul Despre Mame
TOTUL DESPRE MAME este principala sursă de informare a părinților din România. Suntem aici să te ajutăm să devii un părinte mai bun.
Pe www.totuldespremame.ro, vei găsi mereu informație nouă și relevantă, cele mai moderne teorii în psiho-educație, povești care te inspiră, instrumente care te ajuta și sfaturi de la experți care au un cuvânt de spus în domeniile lor.
Totul pentru a te ajuta să fii un părinte mai bun și să ai o familie sănătoasă și armonioasă.