Despre ce vom vorbi la conferinţa TOTUL DESPRE MAME din Braşov

Raluca Dumitrică
scris pe

Află mai multe despre subiectele dezbătute de Diana Stănculeanu, Gáspár György şi Monica Reu în cadrul conferinței „Părinți conștienți, copii fericiți” de la Hotel Kronwell Brașov

1. Diana Stănculeanu – “Cum încurajăm autonomia copiilor”

Conferința “Cum încurajăm autonomia copiilor” este destinată acelor părinți care își doresc să crească copii capabili să ia decizii, să își asume responsabilități și să se comporte adecvat situației, nu doar când mama și tata sunt prin preajmă, ci mai ales atunci când aceștia nu sunt lângă copil.

Conferința porneşte de la concluzia unanimă a sute de studii care au investigat care sunt acei factori cărora le datorăm succesul în viață: “performața în ariile sociale și profesionale este cel mai bine prognozată de capacitatea copiilor de a funcționa în contexte cu supervizare minimă”. Ani de zile, părinți și cadre didactice au crezut deopotrivă că traseul academic al unui copil este cel care garantează reușita acestuia la vârste adulte. Experiența și studiile în domeniu au arătat că dincolo de note și de o anumită calitate a educației, abilitatea unui copil de a se “descurca” este aceea care face diferența și explică cum, peste ani, copii eminenți, “premianți” de profesie, devin adulți departe de a avea o viață împlinită, în timp ce alți copii, considerați “modești” și-au construit o viață echilibrată, de succes, cu multiple beneficii personale și profesionale.

Pe parcursul întâlnirii cu Diana Stănculeanu părinţii vor învăța cum a explora liber la un an, a mânca singur de îndată ce mânuța cuprinde lingurița, a-și lega șireturile, a face teme, a merge la grădiniță, a pleca în tabere, a petrece timp cu prietenii, a avea păreri personale sau a spune “nu” îi pregătește pe copii pentru o viață împlinită, al cărei curs să fie decis de ei înşişi, nu de factori externi voinței lor. Pentru aprofundarea noţiunilor deprinse în cadrul conferinței se recomandă cărțile “Parentaj sensibil si inteligent. Să ne înțelegem mai profund pe noi înșine ca să putem crește copii fericiți”, de Daniel J. Siegel şi Mary M. Hartzel, „Giving the love that heals”, de Harville Hendrix şi Helen Hunt.

Gáspár György – „Mindfulness pentru părinți”

Această conferință are la bază câteva dintre cele mai recente studii și principii ale parentingului conștient şi are ca punct de plecare existenţa preocupărilor cotidiene care ne afectează abilitatea de conectare autentică la copiii noștri şi influenţează calitatea relației părinte-copil. Pentru că apare o lipsă a conectării care aduce multă frustrare și confuzie atât pentru copil, cât și pentru părinte, prin identificarea tiparelor noastre automate și explorarea atentă a rănilor interioare, noi ne putem vindeca cu adevărat de durerile copilăriei și putem savura în mod real relația parentală, ținând cont de nevoile personale și ale copilului.

Practica mindfulness în parenting are drept principale beneficii o mai bună conștientizare a reacțiilor automate, creșterea abilităților de răspuns matur la situațiile de stres în interacțiunea cu copilul, îmbunătățirea capacității de conectare la sine și la copil, echilibrarea nivelului emoțional la copii și părinți și atingerea stării de bine şi dezvoltarea și menținerea unor relații sănătoase la nivel de familie și cuplu.

Părinții participanți la această conferință vor fi introduși în fascinanta lume a stării de mindfulness (numită și prezență conștientă), descoperind efectele benefice ale unei vieți trăite în momentul prezent. De asemenea, participanții vor cunoaște impresionantele mecanisme ale creierului uman, reușind astfel să înțeleagă într-o nouă lumină ceea ce până acum purta eticheta de “nesimțire” sau “răsfăț”. Nu vor lipsi exemplele personale și strategiile prin care putem cultiva reziliența emoțională, blândețea și compasiunea în familia din care facem parte. Conferința a fost construită pe baza unor cărți celebre precum “Parentaj Sensibil și Inteligent” şi “Vâltoarea Minții” scrise de Daniel Siegel, dar și bestsellerul internațional “Mindfulness pentru părinți” scrisă de Myla și Jon Kabat-Zinn.

Monica Reu – „Curajul de a creşte copii cu empatie”

Conferința, care pleacă de la ideea că toate fiinţele umane se nasc cu nevoia de a primi empatie, este dedicată părinţilor care îşi doresc să integreze această stare valoroasă în interacţiunile de zi cu zi dintre ei şi copiii lor, pentru ca aceştia să crească fiinţe iubitoare de viaţă, autonome, încrezătoare în sine, pline de compasiune.

Empatia este un ingredient esenţial pentru orice relaţie de calitate şi, în mod cert, relaţia dintre noi şi copiii noştri este una dintre cele mai preţioase pe care ne este dat să le trăim. Darul empatiei are puterea să ne apropie unul de altul, să ne conecteze la cel mai profund nivel, să ne vindece de răni sufleteşti.

Monica Reu le va arăta părinţilor că, atunci când creează conectare empatică între ei şi copii, aceştia din urmă devin mai relaxaţi, mai cooperanţi, mai dispuşi să asculte ce li se spune, mai deschiși la valorile pe care părinţii doresc să le transmită. În acelaşi timp, şi părinţii au posibilitatea să descopere cine sunt ei cu adevărat şi reuşesc să construiască împreună o relaţie în care se bucură mai mult şi trec mai uşor peste inerentele momente de tensiune.

Conferința are la bază filosofia Comunicării Nonviolente a doctorului în psihologie Marshall B. Rosenberg, iar pentru o mai bună înţelegere se recomandă cărţile „Adevărata educaţie pentru o viaţă împlinită” şi „Comunicarea Nonviolentă – Un limbaj al vieţii” de Marshall B. Rosenberg.

Conferinţele „TOTUL DESPRE MAME în oraşul tău” vin în întâmpinarea nevoii şi dorinţelor părinţilor din întreagă ţară care doresc să fie la curent cu tot ce este ce este nou, eficient şi benefic în sfera de parenting. Având ca punct de plecare „Serile TOTUL DESPRE MAME”, seria de evenimente de succes desfăşurate lunar în Bucureşti, aceste conferinţe vor oferi unui număr şi mai mare de părinţi posibilitatea de a accesa un conţinut valoros şi de a cunoaşte speakerii care să le răspundă propriilor temeri sau întrebări.

Biletele pentru conferința „Părinți conștienți, copii fericiți” se pot achiziționa online, prețul unui bilet fiind de 120 de lei. Se acordă o reducere de 10% pentru pachetele de 10 bilete, cumpărate pâna pe 8 martie. Prețul unui bilet achiziționat direct la conferință va costa 140 lei. De asemenea, toate cărţile editate de Multi Media Est Publishing vor putea fi cumpărate de la conferinţă, direct de la standul de carte ce se va organiza special pentru eveniment.

Un proiect sustinut de Rețeaua privată de sănătate Regina Maria.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa