Reacții vehemente după ce George Simion l-a numit pe Nicușor Dan „autist”. Mamă: „Nu e gafă de comunicare, e eșec de empatie!”

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
george simion
George Simion, candidat la Președinția României. FOTO: Shutterstock

Într-o societate în care tot mai mulți părinți, profesori și specialiști luptă pentru incluziune, empatie și înțelegerea reală a tulburărilor de neurodezvoltare, candidatul la președinție George Simion a ales azi, în fața camerelor de filmat, să-l numească pe contracandidatul Nicușor Dan „autist”.

UPDATE joi, ora 19.00: Rețeaua Organizațiilor în Tulburare de Spectru Autist și Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale au anunțat că depun plângere oficială la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) „pentru discursul discriminatoriu și ofensator al domnului George Simion, solicitând sancționarea acestuia conform legislației în vigoare privind combaterea discriminării și discursului instigator la ură”. De asemenea, vor sesiza Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), „în baza articolului 14 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului (interzicerea discriminării), având în vedere impactul public major și caracterul sistemic al stigmatizării persoanelor cu dizabilități în România”.

Într-o discuție scurtă cu un jurnalist ProTV, care l-a rugat pe George Simion să detalieze programul său din vizita pe care o desfășoară la Bruxelles, Simion a răspuns: „Aveți un candidat pe care îl susțineți, e autist, săracu’!”. Nu este pentru prima dată când președintele AUR are un astfel de derapaj. Luna trecută, invitat la un podcast și rugat să caracterizeze cu un singur cuvânt contracandidații, George Simion a pus din nou eticheta „autist”, cu referire la Nicușor Dan.

Reacția lui Nicușor Dan nu a întârziat să apară: „Să vrei să fii președinte și să spui „autist” ca pe o injurie este inacceptabil. Condamn cu fermitate acest mesaj lipsit de umanitate, nedemn nu doar pentru campania electorală, ci pentru orice om decent și cu înțelegere față de semenii săi”, a scris candidatul la președinție pe pagina lui de Facebook.

„Ce mesaj transmitem copiilor? Că a fi altfel te face o glumă, un defect ambulant?”

În rândul părinților copiilor cu autism, al specialiștilor care îi sprijină și a societății civile, gestul lui a fost văzut ca un act de dispreț la adresa celor afectați de acest diagnostic. Georgiana Mihalcea, autoarea serialului „La braț cu autismul” publicat pe totuldespremame.ro, spune:

„Ca mamă a unui tânăr de 18 ani cu autism și autoare a serialului „La braț cu autismul”, care timp de cinci ani a spus povești reale și dureros de sincere despre viața cu această condiție, nu pot rămâne tăcută în fața unei declarații care nu doar că frizează decența, dar o face praf, cu tot cu respectul datorat demnității umane.

Afirmația domnului George Simion, care l-a numit pe Nicușor Dan „autist, săracu’”, nu e doar o gafă de comunicare. Este un eșec de empatie. Un atac la o întreagă comunitate, una tăcută, adesea invizibilă, dar care trăiește cu demnitate în ciuda prejudecăților care o asediază zilnic. A folosi cuvântul „autist” ca insultă nu trădează doar o lipsă de vocabular, ci și o lipsă profundă de caracter. Este dovada unui mod de a gândi care asociază diferența cu inferioritatea, iar vulnerabilitatea cu ridicolul. Ironia amară e că tocmai candidații care cer votul „pentru popor” se dovedesc adesea cei mai străini de suferința reală a acestuia.

Autismul nu este o rușine. Este o formă de a fi în lume. Da, diferită, provocatoare uneori, dar niciodată vrednică de dispreț. Copiii și adulții cu autism – inclusiv fiul meu – nu trebuie să fie apărați de rușinea condiției lor, ci de ignoranța celor care o discreditează public. Ce mesaj transmitem copiilor, părinților, profesorilor, societății întregi, când liderii folosesc diagnosticele neurodivergente ca invective? Că a fi „altfel” te face o glumă, un defect ambulant, un „sărac” de care ne putem bate joc?

Aștept scuze. Dar mai ales, aștept responsabilitate. Poate chiar un moment de tăcere, acel tip de tăcere în care nu se spun lucruri despre care nu știm nimic. Până atunci, mă voi ține, ca și până acum, „la braț cu autismul”. Cu fruntea sus. Așa cum ar trebui să mergem toți, și mai ales cei care vor să ne conducă.” 

„Nu este despre politică! Este despre respectul uman!”

Și Asociația Autism Voice a reacționat ferm față de declarația lui Simion, pe care o cataloghează de-a dreptul „intolerabilă”.

„Atunci când se folosește cuvântul „autist” ca insultă, nu asistăm la o simplă scăpare de limbaj. Asistăm la o demonstrație de ignoranță și dispreț față de sute de mii de persoane și familii care trăiesc cu autismul în România.

Nu vom tolera ca neurodiversitatea să fie folosită ca armă de discreditare. Nu este doar o lipsă de respect. Este o violare a demnității umane. Este un atac direct la munca specialiștilor, la efortul părinților și la lupta zilnică a copiilor și adulților cu autism pentru incluziune și respect.

𝗦𝘁𝗶𝗴𝗺𝗮𝘁𝗶𝘇𝗮𝗿𝗲𝗮 nu este o opinie. 𝗗𝗶𝘀𝗰𝗿𝗶𝗺𝗶𝗻𝗮𝗿𝗲𝗮 nu este o glumă. Responsabilitatea fiecăruia dintre noi este să spunem clar și răspicat: limbajul care degradează și discriminează nu este acceptabil.

Nu este despre politică. Este despre respectul uman. Despre valori fundamentale. Și despre viitorul unei societăți în care 𝗱𝗲𝗺𝗻𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲𝗮 𝗻𝘂 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗼 𝗻𝗲𝗴𝗼𝗰𝗶𝗲𝗿𝗲.”

Ana Dragu, mamă a unui băiat cu autism și președinta asociației Micul Prinț – o organizație care sprijină copiii cu autism, condamnă gestul lui George Simion și anunță că va depune o plângere la CNCD.

„Modul ăsta de a folosi cuvântul autist aruncă la gunoi 15, 20 de ani de luptă pentru drepturile persoanelor cu autism. Noi am luptat enorm, am avut inclusiv întâlniri cu președinți, și eu și colegii mei. Ne-am luptat pentru drepturi în sistemul de educație, pentru drepturi sociale, pentru accesul la terapii. Și acum să ajungă chiar așa o jignire la modul acesta. Sunt multe persoane cu autism pe Internet care citesc aceste jigniri… este incalificabil să arunci un astfel de stigmat asupra lor”, a declarat ea pentru HotNews.

Ce înseamnă, de fapt, autismul?

Autismul — sau tulburarea de spectru autist (TSA) — este o condiție neurologică, nu un defect, nu o insultă, nu o etichetă peiorativă. Persoanele cu autism pot avea dificultăți în comunicare socială și pot manifesta comportamente repetitive, dar în același timp pot fi extrem de inteligente, analitice, sensibile sau creative. Fiecare persoană cu TSA este unică, la fel cum fiecare copil este unic.

Să spui despre cineva că „e autist” cu intenția de a-l ridiculiza, de a-l marginaliza sau de a-i minimaliza valoarea umană și profesională este o formă de discriminare și bullying.

De ce este grav ce a spus George Simion?

  1. Pentru că transformă o tulburare neurologică într-o armă politică.
    Folosirea autismului pe post de insultă perpetuează stigmatizarea și neînțelegerea față de copiii și adulții din spectrul autist.
  2. Pentru că lovește indirect în sute de mii de familii din România.
    Părinții copiilor cu TSA muncesc din greu să le ofere terapie, educație, sprijin emoțional și un mediu care să-i accepte. O astfel de declarație publică le calcă în picioare toată această luptă.
  3. Pentru că normalizează discriminarea.
    Când un politician folosește un diagnostic ca pe o insultă, transmite un mesaj clar: „e OK să râzi de cineva pentru că e diferit”.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa