30 de guverne au semnat „Declaraţia Consensuală de la Geneva” prin care este promovata interzicerea avortului. Acest document face parte dintr-o campanie a administraţiei Trump, condusă de secretarul de stat Mike Pompeo, care vizează schimbarea politicii externe americane într-una conservatoare, chiar cu riscul îndepărtării aliaţilor occidentali.
„Susținătorii de bază” ai declarației sunt Brazilia, Egipt, Ungaria, Indonezia și Uganda, iar ceilalți 27 de semnatari includ Belarus (unde forțele de securitate încearcă în prezent să suprime o mișcare de protest condusă de femei), Arabia Saudită, Bahrain, Statele Unite Emiratele Arabe Unite, Irak, Sudan, Sudanul de Sud, Libia.
Declarație anti-avort susțintă de guverne din Europa
Singurul alt semnatar european (în afară de Belarus și Ungaria) este Polonia, unde curtea constituțională a aprobat în luna octombrie 2020 o interdicție aproape totală a avortului. Tribunalul Constituțional al Poloniei a decis că avortul din cauza defectelor fetale este neconstituțional. După intrarea în vigoare a hotărârii, avortul va fi permis numai în Polonia în caz de viol, incest sau o amenințare la adresa sănătății și vieții mamei, care reprezintă doar aproximativ 2% din întreruperile de sarcine efectuate în ultimii ani în această țară.
Declarația s-a semnat în cadrul unei ceremonii online, iar Mike Pompeo a spus că este un moment istoric pentru mișcarea ce interzice avorturile. Sub conducerea lui Donald Trump, SUA au apărat demnitatea vieţii umane. El a făcut-o mai bine ca oricare alt preşedinte din istorie”, a spus Pompeo.
Declaraţia arată că nu există drept internaţional la avort, nici obligaţia statelor să finanţeze şi să faciliteze accesul la avort. Documentul foloseşte un limbaj „pro familie”, susţinând rolul familiei ca fundaţie a societăţii, concept asociat până acum cu mişcările împotriva drepturilor homosexualilor. Administrația Trump face lobby pentru ca la această declarație să adere cât mai multe state.
Declarația spune că atât bărbații, cât și femeile ar trebui să se bucure de drepturi și oportunități civile, politice și economice, dar „în niciun caz nu trebuie promovat avortul ca metodă de planificare familială”.
Organizațiile internaționale reacționează
Gillian Kane, consilier politic principal pentru Ipas, o organizație internațională care susține accesul sigur la avort, a declarat referitor la această declarație anti-avort: „Statele Unite au eșuat la consens și la construirea coaliției. Există 193 de state membre ale ONU și 31 sunt de partea acestei declarații. Niciunul dintre partenerii noștri nu este acolo și niciunei persoane din listă nu i-ar putea păsa mai puțin de femei. Este un eșec al diplomației. ”
„Știrile de astăzi marchează un alt pas uriaș înapoi pentru Statele Unite, deoarece acestea se alătură unei liste de țări care pun în pericol sănătatea și viața oamenilor. Poziția Statelor Unite nu ia în calcul drepturile omului și zeci de ani de cercetare în domeniul sănătății. Este vorba despre oameni care trăiesc vieți depline care sunt ale lor – nu viețile pe care guvernul le-a prescris ”, a declarat pentru Forbes Tarah Demant, directorul programului de gen, sexualitate și identitate de la Amnesty International SUA .
În indexul Universităţii Georgetown majoritatea ţărilor care au semnat declaraţia anti-avort sunt catalogate drept cele mai rele pentru viaţa femeilor. Dintre ţările europene, au aderat la document Belarus, Ungaria şi Polonia, a cărei curte constituţională a interzis marţi avortul, printr-o decizie controversată.