Decizie CEDO: România trebuie să recunoască drepturile familiilor formate din persoane de același sex

Odată cu această decizie, România este obligată să găsească o soluție pentru a proteja familiile de același sex.

Cristina Călin, redactor
scris pe
drepturile familiilor formate din persoane de același sex
Legislația din România trebuie schimbată pentru a asigura protecția cuplurilor formate din același sex/ Shutterstock

Cuplurile de același sex vor trebui recunoscute și de autoritățile din România. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a admis că țara noastră încalcă în acest moment Articolul 8 din Convenția Curții care prevede „dreptul la respectarea vieţii private şi de familie”. Hotărârea vine la patru ani după ce 42 de persoane au dat în judecată statul român din cauza lipsei de recunoaștere și protecție legală pentru familiile lor, formate din persoane de același sex.

Asociația ACCEPT (ONG care apără drepturile persoanelor LGTB din 1996) și alte 20 de familii formate din persoane de același sex au sesizat CEDO cu privire la faptul că li se încalcă ”viața privată” și ”viața de familie„. Articolul 8 din Convenția Curții Europene pentru Drepturile Omului spune că „Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului său şi a corespondenţei sale. Nu este admis amestecul unei autorităţi publice în exercitarea acestui drept decât în măsura în care acesta este prevăzut de lege şi constituie, într-o societate democratică, o măsură necesară pentru securitatea naţională, siguranţa publică, bunăstarea economică a ţării, apărarea ordinii şi prevenirea faptelor penale, protecţia sănătăţii, a moralei, a drepturilor şi a libertăţilor altora”.

Decizie istorică pentru cuplurile de același sex din România

Asociația Accept spune că odată cu această decizie istorică, România este obligată să găsească o soluție pentru a proteja familiile de același sex. „În urma acestei decizii istorice, pentru a fi în acord cu Convenția, România trebuie să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex.

CEDO subliniază clar că aceste familii au nevoie urgent de o formă de recunoaștere care să le ofere acestor familii drepturi egale și să creeze un cadru legal care să protejeze traiului în comun al acestor cupluri.

Asociația ACCEPT cere încă o dată cu ocazia acestei hotărâri Guvernului și Parlamentului României să își facă datoria față de toți cetățenii lui și să trateze toate familiile din țara noastră cu demnitate și respect.

Solicităm Guvernului și Parlamentului adoptarea de instrumente adecvate de protecție și recunoaștere juridică pentru toate familiile din România, precum:

  • Modificarea Codului Civil pentru a permite căsătoria între persoane de același sex și recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex încheiate în străinătate;
  • Legiferarea parteneriatului civil, indiferent de sexul celor doi parteneri de cuplu, înregistrat de către ofițerul de stare civilă;
  • Protecția familiei de facto, care nu optează pentru căsătorie sau parteneriat civil, în domeniul patrimonial, al sănătății și în vederea prevenirii și combaterii violenței domestice”.

Petiție pentru recunoașterea tuturor tipurilor de familii

Asociația ACCEPT a lansat chiar și o petiție prin care cere Guvernului și Parlamentului să modifice legislația astfel încât să se permită căsătoria între persoane de același sex, iar căsătoriile încheiate în străinătate să fie recunoscute. De asemenea, ei cer legiferarea parteneriatului civil, indiferent de sexul celor doi parteneri de cuplu, înregistrat de către ofițerul de stare civilă.

Petiția cere protejare familiei chiar dacă cuplul nu este căsătorit și nu a semnat un parteneriat civil astfel încât ambii parteneri să aibă siguranță în domeniul patrimonial, al sănătății și în vederea prevenirii și combaterii violenței domestice.

În urma acestei decizii, România trebuie să modifice legislația astfel încât să protejeze și drepturile cuplurilor de același sex. „România poate fi sancționată, există o procedură de monitorizare a implementării deciziilor CEDO și poate fi sancționată la nivelul Consiliului Europei, inclusiv cu suspendarea dreptului de vot în această instituție”, a mai spus Csaba Asztalos, preșdintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării

Reacția Bisericii Ortodoxe Române

Imediat după decizia luată de CEDO, Patriarhia Română a emis un comunicat prin care își arată dezacordul cu privire la recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex.

„Patriarhia Romană, în consonanță cu celelalte Biserici ortodoxe, dezaprobă constant promovarea ideii de parteneriat civil, precum și legiferarea acestuia, întrucât el reprezintă nu doar o inutilă suprapunere cu valida instituție a căsătoriei, ci și o reală subminare a asumării responsabilității integrale a celor doi soți, precum și sursa toxică (dovedită în alte societăți) a destrămării importanței și autorității moral formatoare a familiei. În realitate, parteneriatul civil legalizează concubinajul, îi deresponsabilizează în timp pe cei doi parteneri în detrimentul mamei și al copilului, deservind practic interesul major al acestuia”, a declarat Vasile Bănescu, potrivit unui comunicat citat de Agerpres.


Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa