Cel mai folosit sirop pentru tratarea durerilor de stomac la copii, retras de pe piață

Cristina Călin, redactor
scris pe
debridat suspesie

Compania farmaceutică Pfizer retrage de pe piață medicamentul pentru copii Debridat suspensie. Potrivit unei adrese trimise de producător către farmacii nu se vor mai comercializa niciunul dintre loturile produse din decembrie 2018 până în prezent.

Motivul pentru care Debridat suspensie a fost scos de pe piață este posibilitatea de a exista corpuri străine în anumite recipiente. Pentru siguranță sunt retrase mai multe loturi. Potrivit reprezentantului unei farmacii produsul folosit pentru tratarea durerilor de stomac pentru copii va lipsi de pe piață până în luna februarie 2020 când vor fi aduse noi loturi.

Debridat suspensie este un medicament utilizat în cazul durerii din cadrul bolilor digestive sau biliare, pentru copii cu vârsta mai mari de 6 luni. Substanţa activă este maleatul de trimebutină. 100 g granule pentru suspensie orală conţin 0,787 g trimebutină. 5 ml de soluţie reconstituită conţin 24 mg trimebutină. Celelalte componente sunt polisorbat 80, aromă naturală de portocale (ulei esenţial de portocale pe suport de gumă arabică), zahăr, colorant galben amurg (E 110).

debridat suspensie

Cu ce putem înlocui Debridat suspensie

Potrivit medicului pediatru Anca Cochino, există pe piață alte produse pentru a înlocui Debridat suspensie în caz de diaree și tulburări funcționale ale intestinului: ”la copiii mai mari se poate înlocui cu Nospa sau Duspatalin”. Medicația ar trebui luată la sfatul medicului curant.

În acest articol găsiți explicațiile Agenției Naționale a Medicamentului despre motivele retragerii medicamentului: Motivul oficial pentru care Debridat nu se mai găsește în farmacii

Debridat suspensie, cel mai folosit medicament pentru bolile de stomac

Medicii recomandă medicamentul Debridat suspesie orală bebelușilor și copiilor în cazul majorității afecțiunilor tractusului intestinal.

Durerile de stomac reprezintă o afecțiune comună rândul copiilor. De obicei, aceste manifestări nu ridică probleme mari, dar uneori acestea pot fi indiciul unei infecții, al unei intoxicații alimentare grave sau al unei afecțiuni gastrointestinale.

În majoritatea cazurilor, durerea abdominală apare atunci când cel mic prezintă constipație sau diaree. În cazul constipației, durerea este de regulă mai accentuată după mese și poate apărea în perioada de tranziție de la scutece la oliță. După vârsta de un an, cea mai frecventă cauză a apariției durerilor abdominale o reprezintă debutul unei boli, precum gripa, răceala sau afecțiuni gastrointestinale, fiind însoțite în general de febră. La copii, aproape orice infecție este însoțită și de vărsături. Dacă micuțul este agitat, are dureri mari și vomită, trebuie consultat neapărat de medicul pediatru.

Enterocolita, cauză frecventă de dureri de stomac la copii

O cauză destul de frecventă a durerilor abdominale la copii o reprezintă toxiinfecțiile alimentare și enterocolitele. Acestea sunt însoțite de obicei de diaree, vărsături și febră, cu alterarea stării generale de sănătate, și rezultă în urma consumului de alimente contaminate cu virusuri sau bacterii: rotavirus, E. Coli, Listeria, Salmonella, Schigella, Yersinia, Bacillus cereus, botulism. Pentru depistarea acestora, se pot indica teste de sânge, teste de vomă, coprocultură și urocultură.

Enterocolita presupune o inflamaţie a mucoaselor intestinului subţire şi a colonului. La copii se manifestă prin stări de greaţă, vărsături şi diaree. Enterocolita virală este responsabilă pentru aproximativ jumătate dintre toate tipurile de enterocolită, bebeluşii şi copiii între şase luni şi trei ani fiind primii afectaţi. Cel mai întâlnit virus în acest caz este rotavirusul pe care copilul îl poate lua de la o persoană bolnavă sau dacă intră în contact cu un obiect care a fost deja contaminat cu acest virus. (Alte virusuri sunt enterovirusurile, virusul Norwalk, adenovirusurile.)

Dacă acest articol despre Debridat suspensie îți recomandăm să mai citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa