UPDATE: 9 prematuri infectați în ultimele 3 luni cu Klebsiella pneumoniae la Maternitatea Giulești. Internări suspendate la Terapie Intensivă Neonatală

Nașterile înainte de termen vor fi suspendate, iar cazurile urgente vor fi redirecționate către alte spitale.

TOTUL DESPRE MAME
scris pe
sectie de neonatologie
Maternitatea Giulești din nou în igienizare din cauza mai multor cazuri de infecții nosocomiale la nou-născuți. FOTO: Shutterstock

Activitatea secției de Terapie Intensivă a Maternității Giulești a fost suspendată temporar începând de miercuri, 18 septembrie 2024. Decizia a fost luată din cauza riscului crescut de infecții nosocomiale. În acest moment, sunt tratați în ATI doar nou-născuții deja internați în momentul luării acestei decizii, iar cazurile nou apărute sunt direcționate spre alte maternități.

UPDATE: Într-o discuție cu jurnaliștii Hotnews.ro, Traian Maier, directorul medical al Maternității Giulești, a declarat că în intervalul iulie- septembrie 9 prematuri s-au infectat cu Klebsiella pneumoniae, o bacterie rezistentă la antibiotice. Simptomele lor au fost ușoare, a spus Maier, și s-au remis în urma tratamentului. Până săptămâna viitoare, nu se fac internări în secția ATI pentru prematuri.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Informațiile apărute inițial în spațiul public, neoficiale, arătau că secția ATI- Neonatologie a fost închisă după ce mai mulți nou-născuți au fost diagnosticați cu infecții nosocomiale. Din acest motiv, gravidele care riscau să nască prematur erau direcționate spre alte maternității. Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) a confirmat că s-a înregistrat o creștere a numărului de bacterii găsite în secția ATI, motiv pentru care, temporar, nu se preiau cazuri noi. Totuși, susțin reprezentanții ASSMB, „în urma acțiunilor de screening, a fost identificată o tendință crescătoare în circulația unor tulpini de bacterii”

Redăm precizările făcute de Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București:

  • Maternitatea Giulești este deschisă și toate secțiile acestei unități sanitare desfășoară activitate medicală. Facem precizarea că, în prezent, la nivelul Secției ATI Neonatologie se îngrijesc cazurile deja internate și spitalul nu are, momentan, capacitatea de a prelua cazuri noi, ele fiind redirecționate către alte maternități din Capitală. Activitatea va reveni însă la capacitatea maximă începând de săptămâna viitoare.
  • Prioritatea conducerii spitalului și a personalului medical este asigurarea permanentă a siguranței pacientelor internate și a nou-născuților. În acest sens, spitalul supraveghează cu responsabilitate, prin screening activ, circulația germenilor din toate secțiile, acordând o atenție sporită secțiilor de neonatologie. În momentul în care, în urma acțiunilor de screening, a fost identificată o tendință crescătoare în circulația unor tulpini de bacterii, s-au luat imediat măsurile de igienizare specifice, pentru prevenirea și controlul fenomenului.
  • Referitor la nou-născuții care au dezvoltat simptomatologie (purtător sănătos), dar care s-a remis sub tratament, procentul este de 1,3% din numărul total de nașteri din ultima lună. Nivelul se încadrează în limitele considerate normale pentru unități sanitare de categoria Maternității Giulești.”

În 2018, maternitatea Giulești s-a închis din cauza stafilococului auriu

La finalul anului 2018, internările în Maternitatea Giulești au fost oprite timp de trei săptămâni, după ce 45 de nou-născuți au fost infectați cu stafilococ auriu meticilino-rezistent. Unitatea sanitară a primit atunci amenzi de 10.000 de lei, în urma controlului Direcției de Sănătate Publică. Maternitatea Giulești (Panait Sârbu) funcționează într-o clădire care va împlini, în curând, 100 de ani. Construită în perioada 1921-1925, clădirea a găzduit, inițial, o școală de moașe.

Ce sunt infecțiile nosocomiale?

Infecțiile nosocomiale sunt infecții dobândite în spitale sau alte unități medicale, apărând la pacienți în timpul șederii lor într-un astfel de mediu. Nu sunt prezente sau în curs de incubație la momentul internării. Aceste infecții pot apărea în orice context medical, inclusiv în spitale, clinici, centre de reabilitare sau unități de îngrijire pe termen lung.

Cauzele infecțiilor nosocomiale:

  1. Igiena precară: spitalele sunt locuri unde există o concentrație mare de persoane bolnave și germeni, iar igiena deficitară poate facilita răspândirea agenților patogeni.
  2. Dispozitive medicale invazive: catetere, ventilatoare și alte echipamente medicale pot deveni surse de infecție.
  3. Antibioticele: utilizarea excesivă a antibioticelor a dus la apariția bacteriilor rezistente la tratamentele standard
  4. Sisteme imunitare compromise: pacienții spitalizați, în special cei cu sisteme imunitare slăbite, sunt mai predispuși la infecții.

Tipuri comune de infecții nosocomiale:

  • Infecții urinare (adesea asociate cu utilizarea cateterelor)
  • Infecții respiratorii (ex: pneumonii asociate cu ventilatoarele)
  • Infecții ale plăgilor chirurgicale
  • Septicemii (infecții ale sângelui)
  • Infecții gastrointestinale (ex: Clostridium difficile)

Cât de grave pot fi aceste infecții nosocomiale

Infecțiile nosocomiale pot fi extrem de periculoase, mai ales din cauza:

  1. Rezistenței la antibiotice: bacteriile rezistente la antibiotice pot provoca infecții greu de tratat.
  2. Complicațiilor grave: aceste infecții pot duce la septicemie, insuficiență organelor și, în unele cazuri, pot fi fatale.
  3. Gravitatea stării de sănătate a pacienților: pacienții internați sunt adesea deja vulnerabili din cauza altor afecțiuni, ceea ce le reduce capacitatea de a lupta cu infecțiile.

La copii, infecțiile nosocomiale pot fi periculoase din cauza sistemului imunitar încă nedezvoltat

Infecțiile nosocomiale la copii sunt la fel de îngrijorătoare ca și la adulți, poate chiar mai periculoase din cauza vulnerabilității sistemului imunitar al copiilor, mai ales al celor foarte mici sau născuți prematur. Copiii internați în spitale, în special în secțiile de terapie intensivă neonatală sau în alte unități de îngrijire intensivă pediatrică, prezintă un risc crescut de a dezvolta astfel de infecții.

Factori de risc specifici copiilor:

  1. Sistem imunitar subdezvoltat: nou-născuții, în special cei prematuri, au un sistem imunitar care nu este complet dezvoltat, ceea ce îi face mai vulnerabili la infecții.
  2. Dispozitive medicale invazive: copiii care necesită ventilatoare, catetere sau linii intravenoase pe termen lung au un risc crescut de infecții nosocomiale.
  3. Secțiile de terapie intensivă neonatală: aceasta este o unitate unde mulți dintre copii sunt în stare critică, iar utilizarea dispozitivelor invazive, alături de expunerea la bacterii rezistente la medicamente, crește riscul de infecții.
  4. Igiena: la fel ca în cazul adulților, igiena precară, manipularea inadecvată a echipamentului medical și nerespectarea protocoalelor de igienă de către personalul medical pot duce la răspândirea infecțiilor.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa