De ce a creat atâta vâlvă în online „Procedura secretă” a vloggeriței Marilu?

Cu „Procedura secretă”, vloggerița Marilu a șocat audiența. Materialul video conține scene de suferință fizică pe care tânăra le-a experimentat și filmat de-a lungul procedurilor de fertilizare in vitro.

Laura Udrea, redactor
scris pe
marilu și fostul iubit
Lupta cu infertilitatea, documentată pas cu pas de bloggerița Marilu Dobrescu. În urma procedurilor FIV eșuate, relația cu iubitul ei s-a încheiat. Sursa foto: captură video din „Procedura secretă”, YouTube

„Procedura secretă”, un material video în care vloggerița Marilu își descrie lupta pierdută cu infertilitatea, finalizată cu despărțirea de partenerul ei, a stârnit un val de reacții puternice online. Tinerele care visau la o relație ca a ei nu mai cred în iubire. Cele care sunt pe cale să apeleze la tehnici de reproducere umană asistată pentru a deveni mame se tem acum de durerile pe care le-ar putea implica acestea. „Procedura secretă” a fost hulită de unii pe motiv că e un video explicit/traumatizant/ înșelător/o prefăcătorie și apreciată de alții pentru că aduce în atenția publică tema delicată a infertilității. Am stat de vorbă cu un psihoterapeut și cu un medic specializat în tratarea infertilității (și părinte al unui copil obținut prin FIV) pentru a înțelege, social și medical, de ce a creat atâta vâlvă în mediul online acest video, care înregistrează la ora redactării acestui articol 1,9 milioane de vizualizări.

Vloggerița Marilu Dobrescu, o fată de 25 de ani, celebră în mediul online, și-a deschis sufletul într-un video publicat pe canalul său de YouTube, care a înregistrat un milion de vizualizări în prima zi. Marilu a vorbit în detaliu despre procedurile de obținere a sarcinii ei prin fertilizare in vitro (FIV) și a arătat, cu lux de amănunte, toate etapele dureroase prin care a trecut alături de fostul ei partener. Fertilizarea in vitro presupune combinarea ovocitelor și a spermei în afara corpului, într-un laborator. Odată ce se formează unul sau mai mulți embrioni, aceștia sunt apoi plasați în uter.  

Cu „Procedura secretă”, Marilu a șocat audiența din mai multe motive. O dată, pentru că persoanele care o urmăresc online și o admiră se așteptau ca acest video să conțină marele anunț că este însărcinată – dar au aflat că, de fapt, a pierdut lupta cu infertilitatea și că relația ei cu partenerul, prezentată până atunci ca fiind una de invidiat, s-a încheiat. Apoi, pentru că în mediul online nu s-a vorbit până acum cu atâta franchețe despre suferința prin care trec unele femei care apelează la proceduri de reproducere umană asistată. Și, nu în ultimul rând, a șocat faptul că materialul video conține scene de suferință fizică pe care vloggerița le-a experimentat și filmat de-a lungul procedurilor FIV.

Iluzia cuplului perfect, cu o poveste ca în filme

Există și bine și rău în această situație creată de dezvăluirea „procedurii secrete”. „Fertilizarea in vitro este o procedură grea, iar prin această dezvăluire, Marilu și Iustin (fostul ei iubit – n. red) au făcut ca persoanele care trec sau au trecut prin asta să se simtă înțeleși sau validați”, spune psihoterapeutul de cuplu și familie Raluca Predescu. Mai mult de atât, Marilu și Iustin au dat dovadă de mult curaj împărtășind problemele pe care le-au întâmpinat în lupta cu infertilitatea, pentru că infertilitatea nu este o rușine, ci o problemă reală cu care se confruntă tot mai mulți oameni. Aceasta este partea bună a poveștii.

Partea mai puțin bună este că fani ai ei, care se luptă cu provocările infertilității și cu cele ale relațiilor de cuplu, sunt debusolați. Psihoterapeutul, care urmărește activitatea cuplului Marilu-Iustin în social media, spune că, pentru următorii lor, care au „trăit” alături de ei din primul moment al relației, „Procedura secretă” a fost finalul unei povești de dragoste ca în filme. Cuplul și-a expus viața pe platformele de socializare de la primele întâlniri, apoi a purtat urmăritorii prin vacanțe, proiecte și activități de zi cu zi, totul culminând cu dezvăluirea celui mai greu proces prin care au trecut, fertilizarea in vitro.

Au creat, inevitabil, un tablou de relație ideală. Iar când au anunțat despărțirea, mulți au afirmat chiar că nu mai cred în iubire. Este deja un trend pe TikTok sub numele «dacă Marilu și Iustin se despart, eu nu mai cred în iubire», periculos de altfel. Pe de o parte, a apărut gândul «dacă nici eu nu voi putea face un copil, aș fi capabilă sa trec prin FIV?» și, pe de altă parte, lipsa unei speranțe că mai există relații fericite pe termen lung sau chiar pentru totdeauna.

Psihoterapeut Raluca Predescu

În final, povestea de dragoste pe care mulți tineri au luat-o drept exemplu, s-a dovedit a fi presărată cu deconectare, suferință, încercări eșuate, frustrare și lipsă de intimitate erotică. „Lucruri mascate de cei doi, prin prezentarea exclusiv a aspectelor frumoase”, arată psihoterapeutul.

„Pentru majoritatea pacientelor, disconfortul este minim”

Dr. Cristina Constantinescu este medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în tratamentul infertilității și s-a confruntat ea însăși, în mod direct, cu infertilitatea. Este acum mama unei fetițe, sarcina fiind obținută prin fertilizare in vitro. „Toate aceste proceduri, pe care le învățasem teoretic în școală, le-am simțit pe pielea mea”, spune medicul. Nu neagă faptul că unele paciente sunt mai sensibile și resimt mai intens efectele procedurilor, însă, spune ea, disconfortul fizic care poate apărea în unele cazuri, rare, se poate remedia ușor, apelând la medicul care monitorizează pacienta.

Histeroscopia (explorarea cavității uterine cu un endoscop – n.red.) și puncția de recoltare de ovocite (procedură necesară în FIV – n.red) se fac sub anestezie intravenoasă de scurtă durată. „Există, însă, și puncții pentru recoltarea de ovocite care se fac fără anestezie. Sunt paciente care dezvoltă în urma tratamentelor unul sau doi foliculi și cărora le explicăm că recoltarea acestora presupune o înțepătură de ac, care se simte ca orice altă injecție. Apoi, în administrarea injecțiilor subcutanate de stimulare vorbim de ace de insulină care sunt, în prezent, extrem de subțiri. Multe paciente spun că nici nu le simt. Sunt același tip de injecții pe care le fac și copiii care au nevoie de insulină și pe care învață să și le administreze singuri de mai multe ori pe zi. Eu, la rândul meu, am trecut prin două proceduri de stimulare, prin trei pregătiri de embrio-transfer. Dar suntem diferiți ca oameni, și percepțiile pot fi diferite”, adaugă medicul.

„Stimularea ovariană nu te face să te tăvălești de durere”

Orice fertilizare presupune stimulare ovariană, pentru că prin ovulația normală se produce un singur ovocit pe lună. Stimularea ovariană presupune administrarea de hormoni de sinteză, care fac ca ovarele să elibereze 3-4 ovocite.

În unele cazuri, când se acumulează lichid în abdomen și apar modificări în analizele de sânge, apare ceea ce medicii numesc hiperstimulare severă de ovulație. Sau sindrom de hiperstimulare.

„Hiperstimularea nu presupune o supradoză. Dozele care se dau pentru stimulare chiar sunt foarte mici, dar e tendința ovarelor de a reacționa în felul acesta. Medicul care știe că are o astfel de pacientă o avertizează, îi spune dinainte care sunt riscurile. O vede după procedură, îi pune o perfuzie, o ajută. Adică nicio pacientă nu se tăvălește pe jos, acasă, de durere. Mi-e greu să cred că pacienta nu a apelat la medic. Căci medicul trebuie informat când există dureri, pentru că unele paciente au reacțiile astea, altele nu”, mai spune medicul specialist în infertilitate.

Cum ajung influencerii să dea tonul

Social media a devenit o parte importantă a vieții tinerilor, care folosesc mediul online fie pentru a se exprima creativ, fie pentru a-și face vocile auzite. Mulți dintre ei, cuceriți de cei care au succes în online, speră că, la rândul lor, își pot construi ușor o carieră ca influenceri. Un studiu din 2019, realizat în Marea Britanie, arată că 30% dintre copiii întrebați spun că prima lor alegere ca meserie ar fi YouTuber. Earth Web raportează că 75% dintre copiii cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani doresc să devină YouTuberi, în timp ce 50% dintre mileniali (părinții celor din generația Z) spun că „au fost încurajați și s-au simțit inspirați de YouTuberi pentru a schimba personal ceva în viața lor”.

Partea bună în a fi influencer este că poți avea succes pe social media dacă postezi conținut interesant care îți va aduce urmăritori. Odată ce un influencer în social media are un număr semnificativ de adepți și conținutul lui devine viral, acesta este căutat de diverse branduri pentru a li se face reclamă.

Pentru a aduna următori, influencerii postează situații din viața lor și își împărtășesc realizările și eșecurile personale. Revenind la Marilu, psihoterapeutul Raluca Predescu povestește că, într-un alt video postat de Marilu, fata arăta cum și-a trezit iubitul la trei dimineață și l-a trimis la magazin să îi cumpere un dispozitiv pentru păr. Iar el i-a îndeplinit dorința. „Mesajul de bază a fost «vedeți fetelor, dacă v-ar iubi cu adevărat, ar face orice pentru voi». Foarte multe fete tinere spuneau că visează la o astfel de relație. Că asta este iubirea adevărată. Că dacă nu vor avea un partener ca Iustin, mai bine să fie singure. Că ei doi sunt un model pentru ele. Din perspectivă psihologică, acest gest este o lipsă de granițe în relație. Aceste repere nu sunt sănătoase, nu sunt realiste și creează așteptări care nu pot fi împlinite”, atrage atenția psihoterapeutul.

Marilu Dobrescu a câștigat premiul pentru cel mai bun influencer în 2021. Ea a primit premiul „Romanian Social Media Star of 2021”, în cadrul premiilor Peoples Choice Awards. Tânăra este urmărită de mii de fani pe rețelele de socializare (are 546.000 de urmăritori pe Instagram). A fost fotomodel internațional și a prezentat ținute pentru diverse brand-uri celebre, precum Michael Kors, Armani, Salvatore Ferragamo, Liu Jo.

Așteptări nerealiste legate de carieră, familie, viața de cuplu

Dincolo de beneficiul de a aduce în atenția publică tema infertilității, o problemă pe care multe familii o consideră încă tabu, vâlva produsă de clipul lui Marilu este un bun prilej pentru ca tinerii fascinați de influenceri să înțeleagă ce se află în spatele faimei. Pot realiza mai ușor că influencerii, vloggerii și creatorii de conținut din social media stabilesc standarde false de frumusețe prin postarea de fotografii editate sau filtrate. Că pot promova produse ale căror rezultate după folosință le sunt necunoscute. Că pot să promoveze diete sau tratamente medicale care nu au nicio bază științifică, lăsând deoparte disclaimerele că acestea ar putea să nu funcționeze pentru toată lumea. Că pot să promoveze o viață de lux și independență, respingând ideea de a lucra de la 09:00 la 17:00. Sau o poveste de dragoste perfectă. Toate acestea duc la așteptări nerealiste din partea urmăritorilor, legate de carieră, de viața de cuplu sau de familie.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa