Cel mai mic prematur care a supraviețuit vreodată a intrat în Cartea Recordurilor

Cristina Călin, redactor
scris pe
prematur
Sora băiețelului nu a fost la fel de norocoasă ca el.

Curtis Means avea doar 420 de grame când s-a născut la doar 21 de săptămâni pe 4 iulie 2020. Astăzi este un băiețel activ și a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai mic prematur care a supraviețuit vreodată.

Dacă s-ar fi născut la termen, Curtis nu ar fi avut astăzi nici măcar 1 an. Dar mama lui, Michelle Butler a intrat în travaliu la doar 21 de săptămâni de sarcină, la jumătatea acesteia. Era însărcinată cu gemeni. I-a adus pe amândoi pe lume în viață, însă C’Asya nu a rezistat decât până la prânz de a doua zi. Cu o șansă de supraviețuire mai mică de unu la sută, Curtis a rămas la terapie intensivă.

Curtis, la puțin timp de la naștere

A stat mai bine de 9 luni în spital

Micuțul a rămas la incubator timp de trei luni și a fost externat în aprilie 2021, după 275 de zile de spitalizare. Terapeuții au trebuit să-l ajute să învețe cum să respire și să-și folosească gura pentru a mânca. Chiar și acum mai are nevoie de oxigen suplimentar și de un tub de hrănire, dar medicii spun că este sănătos.

„Când am putut să-l iau în sfârșit pe Curtis acasă și să-și cunoască cei trei frați mai mari a fost un moment pe care îl voi aminti mereu”.

Michelle Butler, mama lui Curtis
Curtis încăpea în două palme de adult

Cel mai mic prematur din lume a uimit toți medicii

Dr. Brian Sims, neonatolog de la Universitatea din Alabama din Birmingham, care a supravegheat nașterea, a declarat pentru Guinness World Records că în 20 de ani de carieră nu a văzut niciodată un copil atât de mic să fie la fel de puternic ca el. ”A fost ceva special la Curtis.”,  a spus medicul.

„Au fost zile în care nu eram siguri că va supraviețui”, a spus Sumita Gray, o asistentă din echipa care l-a îngrijit pe Curtis. „Era cel mai mic copil cu care a lucrat cineva, dar suntem Unitatea Regională de Terapie Intensivă Neonatală a Universității din Alabama, de nivel 4, și știam că avem resursele și expertiza pentru a-i sprijini pe Curtis și pe mama lui. Eram hotărâți să-l vedem plecând acasă.”

 „Nu știm ce îi va rezerva viitorul lui Curtis, deoarece nu mai este nimeni ca el. A început să-și scrie propria poveste în ziua în care s-a născut. Această poveste va fi citită și studiată de mulți și, sperăm, va ajuta la îmbunătățirea îngrijirii copiilor prematuri din întreaga lume.”

Dr. Brian Sims, neonatolog la Universitatea din Alabama
Curtis și medicul Brian Sims, care l-a îngrijit până la ieșirea din spital

Nimic nu prevestea un final fericit

Înainte de a pleca acasă personalul și-a luat la revedere de la Curtis și i-a oferit mamei lui sfaturi care să o ajute să îl îngrijească cât mai bine pe băiat. Poodie, așa cum îl alintă cei din familie, este foarte energic, după cum a declarat mama lui. Frații mai mari ajută și ei cu ce pot: la baie, la hrănit și la îmbrăcatul celui mic.

”Curtis a sfidat orice evidențe medicale. Avea doar 1% șanse să trăiască. Vârsta gestațională și greutatea la naștere sunt doi predictori cheie ai supraviețuirii unui copil prematur. Alți factori includ sexul copilului, iar dovezile arată că fetele au mai multe șanse, dacă este sarcină gemelară șansele de supraviețuire sunt foarte mici și dacă mamei i s-au administrat steroizi care ajută la dezvoltarea plămânilor înainte de naștere. Curtis nu a îndeplinit niciunul dintre aceste criterii.”

Dr. Colm Travers, coordonatorul echipei care l-a îngrijit pe Curtis
Curtis și mama lui, Michelle Butler

Recordul anterior a fost deținut de un copil născut tot în SUA, în Wisconsin, Richard Hutchinson, care s-a născut cu doar o lună înainte, la 21 de săptămâni și două zile. Înainte de Richard, recordul a rămas neîntrerupt timp de 34 de ani, fiind deținut de un băiețel născut în Ottawa, Canada, la 21 de săptămâni și cinci zile.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa