Cuplurile care se confruntă cu infertilitatea vor putea beneficia de un ajutor financiar de 15.000 de lei pentru a urma un tratament de fertilizare in vitro. Banii vin de la Guvernul României printr-un program aprobat miercuri, 7 septembrie 2022.
Decizia de a sprijini cuplurile care nu pot avea copii vine în contextul în care în România natalitatea a scăzut dramatic în ultimii ani. „Completăm setul de politici guvernamentale pentru susţinerea familiilor tinere cu un program destinat creşterii natalităţii. Este o problemă, am putut să constatăm cu toţii intrarea într-un declin al natalităţii, aşa cum arată cifrele de la finele anului trecut. Nici anul acesta nu putem spune că avem progres.”, a spus premierul Nicolae Ciucă.
Bani pentru fertilizare in vitro pentru 3 proceduri pe an
La finanțare pot aplica atât cuplurile, cât și femeile singure. Vârsta până la care pot cere bani pentru a urma un tratament de fertilizare in vitro este de 45 de ani. Ajutorul va fi oferit pentru maximul 3 proceduri pe an, doar la recomandarea medicului specialist.
„În primul rând, faţă de programul naţional existent deja, am extins vârsta femeilor care pot să acceseze acest program până la 45 de ani. Am extins-o şi în sensul vârstei primare, adică 20 de ani, şi vârstei maximale – 45 de ani. Aş spune, de asemenea, că suma este acoperitoare pentru întreaga procedură de fertilizare in vitro, atât tratamentul, achiziţia acestuia, de asemenea, embriotransferul, dar şi monitorizarea ulterioară acestei proceduri, însemnând 15.000 de lei, la cursul zilei aproape 3.000 de euro”
Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse
Guvernul îşi propune decontarea a 10.000 de proceduri pe an, la nivel naţional, începând cu 1 ianuarie 2023, iar pentru acest an sunt fondurile necesare pentru decontarea a 2.500 de proceduri.
Criteriile de eligibilitate, schimbate
Ginecolog Andreas Vythoulkas spune că indiferent de statutul financiar orice cuplu ar trebui să aibă șansa de a încerca măcar să obțină o sarcină, chiar dacă se confruntă cu infertilitatea.
”Programul recent aprobat care acordă tinerilor ajutor financiar pentru procedurile de reproducere umană este un pas înainte în această direcție, cu atât mai mult cu cât România trece printr-un declin demografic abrupt, anul trecut născându-se cei mai puțini copii din ultimul secol, 180.000.”
Andreas Vythoulkas, ginecolog
Medicul consideră că și faptul că vârsta femeii care este eligibila pentru acest program a crescut de la 40 la 45 de ani este o veste bună. ”Multe femei încearcă, din păcate, din ce în ce mai târziu să obțină o sarcină, ocupate fiind cu cariera. Așa că vârsta a devenit principala cauza non-medicala de infertilitate. De asemenea, excluderea analizei AMH din criteriile de eligibilitate este iarăși o veste bună. Hormonul anti-Mullerian este un indicator bun pentru cantitatea de rezerva ovariană, e drept, însă, cu tratamentul corect și personalizat se pot obține sarcini și când analiza AMH este mică, așa încât includerea ei în criterii nu era cea mai bună decizie.”, a explicat ginecologul.