Cum ne afectează clorul din apă sănătatea. Scandalul apei cu clor din București a provocat o adevărată isterie, mai ales în rândul părinților. Multe persoane, în special cei care aveau diferite boli, au reclamat că au avut o serie de reacții. Apa cu clor le-ar fi produs probleme medicale, în special la nivelul pielii sau aparatului respirator. Specialiștii nu pot spune exact care este nivelul de risc, însă Ministerul Sănătății a recomandat prudență în privința consumului de apă.
Scurtă istorie
Folosirea clorului pentru dezinfectarea apei de consum este considerată cea mai ieftină procedură pentru purificarea acesteia. Ideea adăugării clorului în apa de consum a început să fie tot mai răspândită la sfârșitul secolului al 19-lea.
Oamenii se luptau cu multe maladii răspândite și prin intermediul apei – dizenterie, holeră, febră tifoidă. Când cercetătorii vremii au descoperit că adăugarea unei mici cantități de clor în apa de consum poate duce la omorârea microbilor, metoda de purificare a apei din sistemul public a devenit tot mai populară.
În 1897, Maidstone (Anglia) a devenit primul oraș care folosea clorul pentru dezinfectarea rețelei de apă.
Cum ne afectează clorul din apă sănătatea. Studiul Comisiei Europene în privința riscurilor apei clorinate
Însă cât de sigură este folosirea clorului pentru apa de consum? Ce efecte negative pot apărea în urma consumului regulat?
În 2015, Comisia Europeană a cerut forurilor de control un studiu asupra riscurilor expunerii îndelungate a populației la clorul din produsele alimentare, în special la cel din apa de băut. Autoritatea europeană pentru siguranța alimentelor a întocmit acest raport.
În UE, nu a fost stabilit un nivel maxim pentru folosirea clorului ca dezinfectant al apei de consum, însă Organizația Mondială a Sănătății a stabilit un nivel maxim de 0,7 mg/l. Acest nivel a fost luat ca reper în studiul specialiștilor europeni.
Clorul poate fi însă prezent în diferite alimente ca urmare a procesului de fabricare în timpul căruia a fost folosită apă clorinată. Și dezinfectarea echipamentelor din fabricile de procesare poate duce la o contaminare a produselor alimentare. Cercetătorii europeni au studiat și prezența unor cantități mai mari de clor în produsele congelate, în special fructe și legume. Au fost vizate și loturi de iaurturi sau formulele de lapte pentru bebeluși.
Cum ne afectează clorul din apă sănătatea. Posibile probleme tiroidiene la copii
Specialiștii europeni atrag atenția că o expunere pe termen lung, în mod particular prin apa de băut, ar putea fi o problemă de sănătate publică, mai ales în ceea ce privește sănătatea copiilor. Studiul arată că ar putea fi afectată activitatea tiroidiană, mai ales la pacienții cu deficit de iod. Fetușii, nou-născuții, dar și persoanele cu un nivel scăzut de iod pot fi mult mai sensibile la expunerea la clor.
Totuși, specialiștii care au întocmit acest raport consideră că o expunere bruscă la un nivel foarte mare de clor prin intermediul apei și alimentelor este destul de puțin probabilă. Se are însă în vedere reducerea folosirii clorului, mai ales că nu există date privind contaminarea tuturor tipurilor de alimente.
Alte probleme medicale produse de consumul excesiv de clor
Diferite studii au vizat consumul pe o perioadă lungă a produselor ce conțin cantități de clor, inclusiv a apei de băut. Un studiu american realizat pe șoareci de laborator a evidențiat potențialul risc al apariției cancerului de vezică urinară. Alte studii realizate pe rozătoare expuse la diferite produse pe bază de clor au arătat efectul acestora în dezvoltarea tumorilor în intestine și rinichi.
Clorul adăugat în apa de băut poate crea probleme medicale la nivel cardio-vascular, crede dr. Joseph Price. Cercetătorul a condus un studiu realizat pe găini ce a vizat legătura dintre clor și ateroscleroză. Rezultatele au arătat că păsările care au primit apă cu clor au avut diferite probleme cardiace și circulatorii, față de cele care nu au primit apă contaminată.
Atenție la apa din piscine!
Expunerea pe o perioadă mai mare de timp la apa contaminată cu clor poate duce la apariția problemelor dermatologice și astmului. Clorul din piscine are un efect iritativ asupra pielii și mucoaselor (nas, gât, ochi). Simptomele cele mai frecvente pe care le acuză pacienții cu sensibilitate la clor sunt: uscaciune la nivelul pielii, prurit, pete roșii sau chiar urticarie.
Persoanele alergice, cele cu astm bronșic și astm indus de efort pot acuza o accentuare a simptomelor (strănut repetat, rinoree apoasă, prurit nazal și nas înfundat, wheezing, tuse seacă) după expunerea la clor. Studiile arată ca înotul frecvent în apă clorinată și expunerea prelungită la produse care conțin clor pot crește riscul de a dezvolta astm bronșic și alte alergii respiratorii, atât la copii cât și la adulți.
În 2007, studiul profesorului belgian Bernard, pe 341 de copii, a raportat o creștere semnificativă a incidenței astmului și bronșitei în rândul copiilor expuși la apa din piscină. În 2010, medicul francez Anthony Sarfaty a condus un studiu ce a demonstrat o frecvență mai mare a rino-faringitelor în rândul bebelușilor înotători. De vină ar fi degajarea excesivă a vaporilor de clor. „Concentrația de clor din mediul ambient dintr-o piscină este cea mai nocivă. Imaturitatea pulmonară a copiilor mici face ca prezența patologiilor respiratorii să fie mai mare”, spune dr. Sarfaty.
Sensibilitatea la clorul din apă apare de obicei atunci când se crește concentrația de clor în apă, ca măsură de protecție în perioadele cu risc crescut de gripă sau alte infecții.
Cum tratăm sensibilitatea la clor? După expunerea la clor se va face duș, iar leziunile de la nivelul pielii se pot trata cu unguent cu cortizon și/sau medicație antialergică, la recomandarea medicului.
Cum ne afectează clorul din apă sănătatea. Dăm sau nu apă de la robinet copiilor
Cât despre răspunsul la întrebarea dăm sau nu apă de la robinet copiilor, medicii peditari sunt în dubiu și nu pot oferi un răspuns ferm. „Faptul că aflăm acum că în București nivelul de clor din apă este de 5 ori mai mare decât limita admisă, nu înseamnă că nu s-a mai întâmplat de multe ori. Este prima dată când s-a sesizat și anunțat public. Conform recomandărilor Societății Române de Pediatrie, ar trebui să pregătim laptele bebelușilor cu apă plată, nu cu apă de la robinet”, ne-a declarat un medic pediatru din Capitală.