Cum îi vorbești copilului despre vot. Tips& triks de la un profesor și de la un sociolog

Am stat de vorbă cu un profesor de educație civică și cu un cercetător de la Institutul de Sociologie, iar recomandările lor te vor ajuta, cu siguranță, să găsești cele mai bune modalități de a-i vorbi copilului tău despre alegereri.

Georgiana Mihalcea, redactor
scris pe
copil care voteaza
Explicațiile simple, exemplele practice și activitățile de simulare sunt metode excelente pentru a-i ajuta să înțeleagă importanța fiecărui vot. FOTO: Shutterstock

După ce întreaga planetă a stat cu ochii pe alegerile din Statele Unite, iar străzile de la noi sunt împânzite de afișe electorale, te întrebi, probabil, ce ar trebui să-i spui copilul tău despre vot pentru ca el să-i înțeleagă importanța. Nu pleca de la premisa că este prea mic și nu înțelege, nici de la ideea preconcepută că „nu e treaba lui”.

Introducerea copiilor în lumea democrației și a drepturilor civice este o parte esențială a educației lor. Votul nu este doar o responsabilitate civică, ci și un mod prin care fiecare individ își poate exprima opinia și poate contribui la schimbarea societății. Pentru mulți părinți și educatori, însă, poate fi o provocare să explice copiilor concepte precum alegeri, partide politice, democrație și importanța votului, într-un mod pe care aceștia să îl înțeleagă ușor.

Este, într-adevăr, o provocare să le explicăm copiilor despre alegeri libere, partide politice sau campanii electorale, însă este necesar să facem eforturi să le vorbim despre dreptul la vot și alegeri pentru că ei sunt viitorul și ei sunt, de fapt, adulții de mâine cu acest drept. Făcând asta, le transmitem valori importante cum ar fi: respectul pentru opinia celorlalți, respectarea procesului democratic și importanța participării active în viața comunității.

Cristina Dragnea, profesor educație socială, școala 280, București

Ce este votul? Cum să le explici copiilor

Ozana Cucu-Oancea, cercetător la Institutul de Sociologie al Academiei Române e de părere că atât școala, cât și familia trebuie să pună un accent deosebit pe educația civică a celor mici, încă din clasele primare, adaptând informațiile în funcție de nivelul lor de înțelegere: „Educația civică are un rol esențial în formarea copiilor, ajutându-i să devină oameni informați, implicați și capabili să ia decizii responsabile pe parcursul vieții. Unul dintre agenții importanți în acest proces este școala, care, încă din clasele primare, include în programă discipline dedicate educației și culturii civice.

Acestea abordează subiecte variate, de la definirea valorilor morale până la descrierea sistemului politic și explicarea principiilor democratice, punând accent pe drepturile și responsabilitățile cetățenești și ajungând, spre finalul gimnaziului, la problematica votului individual și a procesului electoral în ansamblu. Dacă școala reușește să prezinte aceste teme complexe într-un mod captivant și pe înțelesul copiilor, le poate oferi un punct de plecare solid pentru a-și dezvolta abilitățile necesare unei participări active și responsabile în societate,” a subliniat sociologul Ozana Cucu-Oancea.

Dar, ca orice ramură a educației, și cea civică începe acasă, în familie, atrage atenția specialistul.

Familia este însă prima „școală” în care copiii pot învăța, prin joacă, ce înseamnă responsabilitatea și implicarea. Aceste „lecții” practicate firesc acasă sunt esențiale pentru a-i ajuta să înțeleagă, mai târziu, importanța votului și a participării active în viața comunității.

Ozana Cucu-Oancea, sociolog

Pentru copiii mici, votul poate fi explicat ca un mod prin care fiecare persoană își spune părerea pentru a face o alegere. Un exemplu concret și ușor de înțeles este să le arăți cum se iau decizii în familie, de exemplu, prin „vot” atunci când alegeți un film sau ce joc să jucați împreună.

EXEMPLU: Votul este modul prin care fiecare persoană își spune părerea pentru a se lua o decizie care ne privește pe toți. La fel cum noi decidem ce film să vedem prin vot, oamenii mari votează pentru a alege cine va conduce orașul/ țara noastră și ce reguli vom avea.

Astfel, copiii înțeleg că votul este un mod prin care fiecare poate contribui la decizii comune.

De ce este important să votăm?

Este esențial ca cei mici să înțeleagă de ce votul contează și cum fiecare vot are valoare. Pentru a exemplifica importanța fiecărui vot, poți folosi o poveste despre un concurs de desen, unde fiecare copil votează pentru desenul preferat. Spune-i celui mic că, deși poate părea că un singur vot nu contează, în realitate, chiar și un vot poate face diferența atunci când decizia este strânsă.

EXEMPLU: Organizează un „vot” acasă pentru a alege o activitate de weekend și arată-le că opinia fiecăruia contează. Dacă rezultatul este strâns, copiii vor înțelege cum fiecare vot are un impact asupra deciziei finale.

Putem să explicam copiilor despre alegeri și vot, în general, de la vârste mici, dar trebuie să avem în vedere că este important să adaptăm explicațiile în funcție de vârsta și nivelul lor de înțelegere. Până la 7 ani, copiii nu vor înțelege conceptele politice, dar pot înțelege ideea de a face alegeri și de a participa la un proces colectiv. Poți compara votul cu situații familiare, cum ar fi supunerea la vot în cadrul familiei a unei activități comune și anume, un joc sau vizionarea unui film, o ieșire în parc sau vizionarea unei emisiuni, etc.

Cristina Dragnea, profesor educație socială, școala 280, București

Ce este democrația?

Democrația este un alt concept-cheie, și, deși este un cuvânt complex, el poate fi explicat simplu. Poți spune că democrația înseamnă că fiecare persoană are dreptul de a alege și că toată lumea are o voce în deciziile care afectează comunitatea.

EXEMPLU: Democrația înseamnă că fiecare are dreptul să spună ce crede și să voteze pentru lucrurile pe care le consideră importante. În democrație, conducătorii sunt aleși de oameni.

Poți să le dai exemple despre cum funcționează democrația și cum permite tuturor să-și exprime opiniile și să-și aleagă liderii.

Este foarte important cum le vorbești copiilor despre vot, subliniază sociologul Ozana Cucu-Oancea. Ai nevoie, însă de răbdare, dar și de abilitatea de a-i asculta celui mic întrebările. „Treptat, implică-l în discuțiile politice de familie, fără a-l presa, începând, poate, prin a-l lăsa să asculte. Oferă-i detalii și explicații atunci când întreabă și invită-l să urmăriți împreună dezbaterile electorale televizate, care pot fi la fel de captivante ca un film de acțiune. Pe măsură ce ajunge la adolescență, subiectul alegerilor va fi tot mai prezent, atât la școală, în cadrul orelor de științe sociale, cât și în discuțiile cu colegii, în pauze. Fii receptiv la orice întrebare sau nelămurire pe care o poate avea. În acest fel, îl vei pregăti nu doar să facă cele mai bune alegeri pentru el, dar și să își exercite cu încredere dreptul de vot atunci când va deveni major,” a sugerat sociologul.

Cum funcționează alegerile?

Pentru a-i ajuta pe copii să înțeleagă cum funcționează alegerile, explică-le că acestea sunt procese organizate, în care oamenii aleg cine să-i conducă. Poți descrie alegerile ca pe o competiție, dar una în care oamenii concurează pentru a câștiga încrederea și voturile oamenilor.

EXEMPLU: Imaginați-vă că la școală s-ar alege un șef de clasă. Elevii ar vota pentru cine cred că i-ar reprezenta cel mai bine și i-ar ajuta în problemele lor. Alegerile funcționează cam la fel, doar că în loc de școală, ele sunt organizate la nivel de oraș, țară sau chiar la nivel european.

Sociologul Ozana Cucu-Oancea vine și cu alte sugestii practice:

  • Familiarizează copilul cu ideea de a face alegeri, lăsându-l să decidă de câte ori este posibil ce să poarte, ce să mănânce, cu ce jucărie să se joace sau unde să ieșiți la plimbare – desigur, oferindu-i mereu variante care sunt realizabile și convenabile și pentru tine. Poți începe acest exercițiu încă din perioada preșcolară, iar treptat îl poți extinde la diverse decizii de familie.
  • Explică-i în același timp regulile jocului democratic – cum funcționează votul și cum majoritatea decide. Puteți vota ce joc să jucați în weekend, destinația unei excursii sau filmul pentru seara de familie. Votul poate fi deschis sau secret, cu bilețele introduse într-o urnă improvizată după imaginația voastră. Mai târziu, la școală, copilul va avea frecvent ocazia să aplice acest mod de alegere democratică, fie pentru șeful clasei, fie pentru materiile opționale sau alte decizii de grup.

Cum se studiază tema votului în cadrul educației sociale?

În România, tema votului și a democrației face parte din curriculumul de educație socială și educație civică, însă este predată treptat, începând din clasele mici. La clasele primare, copiii învață noțiuni de bază, cum ar fi respectul față de reguli și importanța cooperării, urmând ca în clasele gimnaziale să studieze concepte mai complexe precum cetățenia activă, drepturile și responsabilitățile civice și importanța participării la alegeri.

În prezent, elevii încep să învețe despre concepte precum votul și democrația mai explicit începând cu clasa a VII-a, în cadrul orelor de educație socială și civică. Aceasta este o ocazie pentru elevi să înțeleagă și mai bine cum funcționează sistemul democratic și să se pregătească pentru momentul când vor putea vota și ei.

Profesorul Cristina Dragnea spune că: „După aceasta vârstă, copiii încep să înțeleagă mai bine importanța alegerilor și pot înțelege că votul este legat de decizii importante care afectează întreaga comunitate. În această perioadă, învață și înțeleg mai mult despre drepturi și responsabilități, dar și despre respectul pentru diversitate. Este necesar să-i stimulam să învețe despre importanta dreptului de a-și exprima opinia astfel încât atunci când vor deveni adulți să-și exercite dreptul la vot, înțelegând că acesta este o responsabilitate pentru fiecare cetățean.”

Activități și jocuri utile ca să înțelegi cum să le vorbești copiilor despre vot

Există numeroase activități și jocuri care pot ajuta copiii să înțeleagă mai bine votul și importanța acestuia. Iată câteva idei:

  • Simularea unui vot: Creează o situație de vot în familie sau la clasă. Alegeți un subiect (de exemplu, ce activitate să faceți într-o zi liberă) și invitați toată lumea să voteze. Discutați apoi rezultatul votului și cum fiecare vot a contribuit la decizia finală.
  • „Loteria deciziilor”: Pregătește un bol cu mai multe bilețele pe care sunt trecute diferite opțiuni (activități, locuri de vizitat, jocuri de jucat etc.). Fiecare copil trage un bilețel și alege în ce să voteze. Aceasta este o modalitate interactivă de a-i învăța despre alegeri și diversitatea opțiunilor.
  • Vizionarea unui film despre democrație: Există multe filme și documentare pentru copii care explică într-un mod simplu și atractiv ce este democrația și cum funcționează votul. După vizionare, încurajează-i să discute despre ce au înțeles.

Cum poți să fii un model pozitiv

Un aspect important atunci când le vorbești copiilor despre vot este să le arăți că tu însuți respecți acest drept. Copiii își iau modele de comportament din ceea ce văd la părinți, astfel că participarea activă la vot și discuțiile deschise despre importanța acestuia vor avea un impact pozitiv asupra modului în care aceștia percep responsabilitățile civice.

Sociologul Ozana Cucu-Oancea crede că „cel mai eficient mod de a-i arăta celui mic importanța exercitării dreptului de vot este să mergi tu însuți la vot și să-l iei cu tine. Explică-i de fiecare dată, pe înțelesul lui, unde mergeți și de ce – cum ar fi, pentru a sprijini pe cineva care poate face orașul mai frumos și viața oamenilor mai ușoară. Cere permisiunea membrilor comisiei electorale pentru a-l lua cu tine în cabina de vot, iar apoi lasă-l pe el să introducă votul în urnă, sub supravegherea ta. Fă din această experiență un moment cu semnificație specială, care să fie diferit de o simplă ieșire la supermarket! Astfel, mersul la vot va deveni treptat pentru el un ritual fascinant, încărcat emoțional și astfel mult așteptat. Formarea acestui obicei îl va face să fie mult mai dornic să își exercite dreptul de vot când va ajunge major.”

Familiarizarea copiilor cu subiecte precum votul și democrația încă de la o vârstă fragedă îi pregătește pentru a deveni cetățeni implicați și responsabili. Explicațiile simple, exemplele practice și activitățile de simulare sunt metode excelente pentru a-i ajuta să înțeleagă importanța fiecărei opinii și a fiecărui vot.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa