Anul 2024 vine cu o serie de modificări fiscale care afectează familiile cu copii. Spre exemplu, vor primi mai puțini bani părinții care trebuie să intre în concediu medical pentru îngrijirea copilului pecum și femeile care urmează să intre în concediu prenatal sau postnatal.
Cea mai mare schimbare adusă de Ordonanța de Urgență nr. 115/2023 este introducerea unei noi categorii de venituri impozabile pentru CASS—contribuția pentru asigurările sociale de sănătate. Astfel, indemnizațiile pentru concediile medicale vor fi impozitate cu 10%, pe lângă cei 10% care erau reținuți și până acum pentru CAS—contribuția pentru asigurări sociale.
Noua reglementare nu afectează doar persoanele care sunt angajate, ci și alte categorii de persoane, inclusiv cei care se asigură voluntar pentru concedii medicale. În această categorie sunt incluse persoanele care dețin PFA și cele care exercită profesii liberale.
Indemnizațiile vizate de această schimbare includ aproape toate tipurile de concedii medicale:
- concedii medicale și indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă din cauza bolilor obișnuite sau accidentelor în afara locului de muncă;
- concedii medicale și indemnizații pentru prevenirea bolilor și recuperarea capacității de muncă;
- concedii medicale și indemnizații pentru maternitate, adică banii pe care femeile însărcinate sau care au născut îi primesc pentru concediul prenatal și pentru cel postnatal;
- concedii medicale și indemnizații pentru îngrijirea copilului bolnav;
- concedii medicale și indemnizații pentru pacienți cu afecțiuni oncologice;
- concedii medicale și indemnizații de risc maternal;
Indemnizațiile pentru concedii medicale acordate în urma accidentelor de muncă sau a bolilor profesionale (conform Legii nr. 346/2002) nu vor fi impozitate cu CASS. Acest aspect reprezintă o excepție notabilă în noua legislație.
Un nou ajutor social: venitul minim de incluziune
Începând cu ianuarie 2024, potrivit prevederilor Legii 196/2016, se vor reuni venitul minim garantat și alocaţia pentru susţinerea familiei într-un singur ajutor: venitul minim de incluziune. Așadar, venitul minim de incluziune va fi compus din una sau două dintre următoarele ajutoare financiare:
- ajutorul de incluziune;
- ajutorul pentru familia cu copii;
Venitul minim de incluziune se acordă persoanelor singure/familiilor care obțin un venit net calculat în conformitate cu legea mai mic sau egal cu nivelurile maxime stabilite prin lege, pentru fiecare dintre cele două componente:
- pentru ajutorul de incluziune, nivelul maxim al venitului net trebuie să fie de 275 lei/ persoană, respectiv 400 lei în cazul persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani.
- pentru ajutorul pentru familia cu copii, nivelul maxim al venitului trebuie să fie de 700 lei/membru de familie.
Cuantumul ajutorului de incluziune acordat familiei/persoanei singure reprezintă diferența dintre cuantumul maxim prevăzut de lege – 275 lei/lună/membru de familie sau 400 lei/lună în cazul persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani și cuantumul venitului calculat conform legii.
În cazul beneficiarilor care nu obțin niciun venit, cuantumul maxim al ajutorului de incluziune pentru este de 275 lei/lună/ membru de familie, respectiv de 400 lei/lună în cazul persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani.
Cuantumul ajutorului pentru familia cu copii este stabilit în funcție de nivelul venitului lunar și numărul copiilor din familie. Dacă din calcul rezultă o sumă mai mică de 50 de lei, atunci se acordă 50 de lei. Pentru calculul venitului net lunar ajustat se iau în considerare toate sumele primite/realizate de persoana singură, respectiv de fiecare membru al familiei în luna anterioară solicitării venitului minim garantat.
- CITEȘTE ȘI: Stimulentul pentru nou-născut 2023. Câți bani primesc părinții și ce acte trebuie să depună
Bani de la Guvern pentru creșă sau grădiniță
Părinții care sunt angajați pot primi de la angajator bani pentru plata creșei și/ sau grădiniței în limita a 1500 de lei/ lună. Suma se acordă unui singur părinte, la un singur angajator, prin prezentarea unei declarații pe propria răspundere.
În situaţia în care desfăşoară activitate la mai mulți angajatori, angajatul are obligaţia să declare că nu beneficiază de astfel de plăți de la un alt angajator.
- CITEȘTE ȘI: Din 2024, părinții primesc bani de creșă sau grădiniță de la angajator. Cine și cum poate beneficia
Venituri ce vor crește în 2024
Potrivit negocierilor dintre Guvern și patronate, din 1 iulie 2024 ar trebui să crească și salariul minim pe economie de la 3300 lei la 3700 lei brut. Acest lucru înseamnă că venitul net va crește de la 2079 lei la 2307 lei.
În 2024 vor crește, la o dată ce va fi anunțată de Guvern, și indemnizația pentru creșterea copilului și stimulentul de inserție care sunt indexate în fiecare an cu rata inflației. Potrivit Institutului Național de Statistică, pentru acest an se aplică un procent de 13,8% la sumele în vigoare până acum. Astfel, indemnizația minimă de creștere a copilului ar trebui să crească de la 1495 lei la 1701 lei. Cuantumul indemnizației lunare ar trebui să fie 85% din veniturile nete obținute de părintele care ar urma să îngrijească bebelușul în ultimii 2 ani înainte de nașterea acestuia, dar nu mai mult de 11.325 de lei.
Stimulentul de inserție pentru părinții care se întorc la serviciu până copilul împlinește 6 luni va crește de la 1576 lei la 1793 lei, iar stimulentul pentru cei care vor reîncepe activitatea profesională după ce bebelușul are 6 luni de la 683 lei la 777 lei.
Singurele care au fost majorate deja sunt alocațiile de stat pentru copii. Potrivit Ministerului Muncii, alocațiile de stat pentru copii în 2024 se majorează după cum urmează:
- 718 lei (începând cu 1 ianuarie 2024), pentru copiii cu vârsta între 0 – 2 ani/respectiv, pană la 18 ani, în cazul copilului cu handicap;
- 291 lei (începând cu 1 ianuarie 2024), pentru copilul care a depăşit vârsta de 2 ani, pană la 18 ani, precum şi tinerilor care au împlinit 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora.