La simularea pentru Evaluarea Națională din acest an, 92 de elevi au luat 10 la Limba și literatura română, iar 581 au obținut același rezultat la Matematică. Eleva Sonia Andreea Bozbici a luat nota maximă la ambele probe. Fata învață la Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova și are propria rețetă a succesului.
Sonia nu a fost surprinsă de rezultatul pe care l-a obținut. A știut clar că nu are lacune, că a învățat pe tot parcursul anilor de gimnaziu, iar acest lucru a ajutat-o să nu aibă emoții și să nu greșească absolut nimic la probele de examen. „Este o elevă de 10. Are medii de 10 încă din clasa a V-a. Este un copil extraordinar de silitor, de orientat, de focusat pe carte, pe învățătură”, a declarat pentru TVR Craiova Ileana Didu, directorul Colegiului Național „Frații Buzești”.
„M-am uitat de două ori pe lista cu rezultate. Știu că fata mea este capabilă de orice!”
Care este secretul unui astfel de succes? Studiul și consecvența. „Din clasa a V-a am învățat mereu, așa că nu am avut goluri. Dacă am învățat zilnic și mi-am făcut temele, nu mi-a fost așa de greu în clasa a VIII-a”, spune Sonia, citată de TVR Craiova. În vreme ce mulți elevi învață în salturi, pregătindu-se mai intens în perioada premergătoare examenelor, Sonia a păstrat un ritm constant, învățând permanent. Acest mod de a studia a ajutat-o să nu intre în panică și să nu aibă emoții. „N-am avut emoții nici când am intrat la simulare, iar asta probabil că m-a ajutat să nu greșesc”, a mărturisit eleva. Faptul că a învățat să-și organizeze timpul a ajutat-o nu doar la școală, ci i-a permis și să se dedice pasiunilor ei, desenul și baletul (face balet la Opera din Craiova).
Mama fetei, Gianina Bozbici, spune că și-a susținut în permanență fiica și că este foarte mândră de rezultatele ei. “M-am uitat de două ori pe lista cu rezultate. Ştiu că fata mea este capabilă de orice. Nota finală a fost o surpriză nu plăcută, ci extraordinară. Pe Sonia am lăsat-o să-şi aleagă preferinţele, iar decizia îi aparţine doar ei. Va învăţa în continuare, o vom ajuta, deaorece aceste rezultate pot fi o capcană. Dar sunt convinsă că nu va fi cazul fiicei mele”, a spus ea, citată de publicația Cuvântul libertății.
Calendarul Evaluării Naționale 2025
La simularea Evaluării Naționale, Ministerul Educației a evaluat un total de 161.833 de lucrări la Limba și literatura română: 103.629 au obținut note între 5 și 10, iar 58.254 au primit note sub 5. Procentul de promovare, de 64%, este mai redus decât cel înregistrat la Matematică (71,97%). Comparativ cu anul anterior, când peste 73% dintre lucrări au avut note de trecere, se observă o scădere semnificativă a performanței elevilor.
Participarea la simularea Evaluării Naționale le-a oferit elevilor posibilitatea de a se familiariza cu structura examenului, de a-și identifica lacunele pentru a se putea pregăti mai focalizat și de a învăța să-și administreze eficient timpul alocat fiecarei probe pentru a putea finalize toate subiectele în timpul disponibil. Adevărata „bătălie” pentru admiterea în învățământul liceal se va da în luna iunie, după următorul calendar:
- 23 iunie 2025: Limba și literatura română – probă scrisă
- 25 iunie 2025: Matematică – probă scrisă
- 27 iunie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă
- 3 iulie 2025: Afișarea rezultatelor inițiale, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
- 4-5 iulie 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
- 6-9 iulie 2025: Soluționarea contestațiilor
- 10 iulie 2025: Afișarea rezultatelor finale