Cum a reușit Sonia, o elevă din Craiova, să ia media 10 la simularea Evaluării Naționale

Laura Bogaciu, redactor
scris pe
eleva sonia andreea bozbici din craiova
Rezultatul Soniei nu a fost o surpriză nici pentru ea, nici pentru directoarea școlii în care învață. FOTO: publicația Cuvântul livertății

La simularea pentru Evaluarea Națională din acest an, 92 de elevi au luat 10 la Limba și literatura română, iar 581 au obținut același rezultat la Matematică. Eleva Sonia Andreea Bozbici a luat nota maximă la ambele probe. Fata învață la Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova și are propria rețetă a succesului.

Sonia nu a fost surprinsă de rezultatul pe care l-a obținut. A știut clar că nu are lacune, că a învățat pe tot parcursul anilor de gimnaziu, iar acest lucru a ajutat-o să nu aibă emoții și să nu greșească absolut nimic la probele de examen. „Este o elevă de 10. Are medii de 10 încă din clasa a V-a. Este un copil extraordinar de silitor, de orientat, de focusat pe carte, pe învățătură”, a declarat pentru TVR Craiova Ileana Didu, directorul Colegiului Național „Frații Buzești”.

„M-am uitat de două ori pe lista cu rezultate. Știu că fata mea este capabilă de orice!”

Care este secretul unui astfel de succes? Studiul și consecvența. „Din clasa a V-a am învățat mereu, așa că nu am avut goluri. Dacă am învățat zilnic și mi-am făcut temele, nu mi-a fost așa de greu în clasa a VIII-a”, spune Sonia, citată de TVR Craiova. În vreme ce mulți elevi învață în salturi, pregătindu-se mai intens în perioada premergătoare examenelor, Sonia a păstrat un ritm constant, învățând permanent. Acest mod de a studia a ajutat-o să nu intre în panică și să nu aibă emoții. „N-am avut emoții nici când am intrat la simulare, iar asta probabil că m-a ajutat să nu greșesc”, a mărturisit eleva. Faptul că a învățat să-și organizeze timpul a ajutat-o nu doar la școală, ci i-a permis și să se dedice pasiunilor ei, desenul și baletul (face balet la Opera din Craiova).

Mama fetei, Gianina Bozbici, spune că și-a susținut în permanență fiica și că este foarte mândră de rezultatele ei. “M-am uitat de două ori pe lista cu rezultate. Ştiu că fata mea este capabilă de orice. Nota finală a fost o surpriză nu plăcută, ci extraordinară. Pe Sonia am lăsat-o să-şi aleagă preferinţele, iar decizia îi aparţine doar ei. Va învăţa în continuare, o vom ajuta, deaorece aceste rezultate pot fi o capcană. Dar sunt convinsă că nu va fi cazul fiicei mele”, a spus ea, citată de publicația Cuvântul libertății.

Calendarul Evaluării Naționale 2025

La simularea Evaluării Naționale, Ministerul Educației a evaluat un total de 161.833 de lucrări la Limba și literatura română: 103.629 au obținut note între 5 și 10, iar 58.254 au primit note sub 5. Procentul de promovare, de 64%, este mai redus decât cel înregistrat la Matematică (71,97%). Comparativ cu anul anterior, când peste 73% dintre lucrări au avut note de trecere, se observă o scădere semnificativă a performanței elevilor.

Participarea la simularea Evaluării Naționale le-a oferit elevilor posibilitatea de a se familiariza cu structura examenului, de a-și identifica lacunele pentru a se putea pregăti mai focalizat și de a învăța să-și administreze eficient timpul alocat fiecarei probe pentru a putea finalize toate subiectele în timpul disponibil. Adevărata „bătălie” pentru admiterea în învățământul liceal se va da în luna iunie, după următorul calendar:

  • 23 iunie 2025: Limba și literatura română – probă scrisă
  • 25 iunie 2025: Matematică – probă scrisă
  • 27 iunie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 3 iulie 2025: Afișarea rezultatelor inițiale, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 4-5 iulie 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 6-9 iulie 2025: Soluționarea contestațiilor
  • 10 iulie 2025: Afișarea rezultatelor finale

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa