Cum a ajuns Tzancă Uraganu cap de afiș la un bal cu liceeni de top

Cristina Călin, redactor
scris pe
tzancă uraganul la balul balurilor
Cântărețul de manele Tzancă Uraganu a fost invitat să cânte la Sibiu în fața a câteva sute de elevi la un bal organizat de liceeni de la școli de top. FOTO: pagina de FB a lui Tzancă Uraganul

Șase licee de top din Sibiu au organizat în primul week-end din februarie un Bal al Balurilor, avându-l cap de afiș pe manelistul Tzancă Uraganu, secondat de trapperul Petre Ștefan. La eveniment au participat elevi de la cele mai reputate licee din oraș, ca să danseze pe melodii despre opulență, relații de amor, viață fără reguli. Pentru a înțelege cum ajung copii de 15 ani să cânte despre „linii” și „bagaboante” în evenimente asociate cu numele unor licee de prestigiu, am stat de vorbă cu părinți, copii și organizatori de baluri. Oficialii instituțiilor de învățământ se scuză spunând că nu au nicio implicare în aceste evenimente.

O privire atentă la ce înseamnă astăzi un bal al bobocilor ne arată că modul în care a fost organizat evenimentul de la Sibiu se regăsește, de fapt, în toată țara. Evenimentele de acest tip sunt copiate la indigo: o echipă formată din elevi de clasa a XII-a contactează o firmă de evenimente care, de cele mai multe ori, pune la dispoziție un spațiu și intermediază și colaborarea cu un artist. „Se poartă” muzica trap printre liceeni, eventual combinată și cu manele. Nu contează că liceul este în top 10 sau la coada clasamentului în ceea ce privește media de admitere. Preferințele muzicale sunt similare.

La un astfel de eveniment participă între 300 și 600 de persoane, iar un bilet costă minimum 50 de lei. În orașele mari ajunge și la 100 de lei, la care se mai adaugă costul mesei și consumația obligatorie de 60-70 de lei. De obicei, vin și elevi ai altor licee, fie să își susțină prietenii care participă la concursul de miss și mister, fie doar pentru concert. La Sibiu, pentru că nu a fost doar un bal, ci „balul balurilor”, prețul a variat între 120 și 230 de lei. Liceele implicate în organizare sunt: Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal”, Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”, Colegiul Naţional „Octavian Goga”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Colegiul Naţional Pedagogic „Andrei Şaguna” şi Liceul Teoretic „Constantin Noica”.  

La Balul Balurilor de la Sibiu au fost câteva sute de elevi, toți cântând cot la cot cu Tzancă Uraganul.

@tzzzancauraganu

♬ sunet original – tzzzanca uraganu 🏆

La Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu (București) a cântat IAN (muzică trap), elevii de la Colegiul Național Sfântul Sava (București) l-au avut invitat pe Rava (muzică trap), Colegiul Național Ecaterina Teodoroiu Târgu Jiu – Babasha, Colegiul Național Dragoș Vodă din Câmpulung Moldovenesc –RAVA. Situația este similară și în cazul liceelor private. La Balul Bobocilor de la Școala Lauder care a organizat petrecerea împreună cu Colegiul Național George Coșbuc au fost invitați Candyboii și Ștefan Costea.

Cine cântă la Balul Bobocilor

Pentru a înțelege care este procesul de organizare a unui bal al bobocilor am stat de vorbă cu un reprezentant al unei firme specializată în astfel de evenimente din București. Parcursul este simplu: unul sau mai mulți reprezentanți ai elevilor liceului, de obicei din clasele a XI-a și a XII-a, contactează organizatorul de evenimente și își exprimă dorința cu privire la artistul dorit. De cele mai multe ori, școala nu se implică. Firma organizatoare le pune la dispoziție copiilor o sală de repetiții pentru concursul de Miss/Mister și le oferă consultanță în ceea ce privește coregrafiile. Reprezentantul firmei ne-a spus că le impun și niște reguli, în sensul că nu au voie să cânte melodii cu cuvinte obscene la concursul de talente, iar dansul fetelor trebuie să fie unul decent. De asemenea, îi ajută și la promovarea evenimentului.

Până să ajungă la firma care organizează balul bobocilor, elevii de liceu implicați în organizare fac sondaje pentru a afla ce artist își doresc colegii lor. La Liceul Teoretic „Ion Barbu” din București copiii au votat on-line, folosind un link trimis de organizatori șefilor de clasă, care, la rândul lor, l-au dat mai departe. Se ține cont și de un buget, având în vedere că o reprezentație de 30 de minute poate ajunge și la 5000 de euro.

„Conducerea liceului nu a permis ca numele școlii să apară pe afiș”

Cu câțiva ani în urmă, Simona a făcut parte din grupul care a organizat Balul Bobocilor în Colegiul Național „Gheorghe Șincai”. Își amintește că elevii s-au ocupat de alegerea artistului și de concursul de miss și mister, iar o firmă organizatoare, de sală. „Am făcut un sondaj pe grupurile din liceu și s-a votat să cânte la bal un anumit trapper. A fost ales exclusiv de copii, iar apoi firma organizatoare a luat legătura cu impresarul lui. De altfel, conducerea liceului nu s-a implicat deloc în organizare și nici nu a permis ca numele liceului să apară pe afiș, motiv pentru care balul s-a numit Șincai Summer Prom”.

Artistul a fost ales de elevi în funcție de ce era la modă atunci. Simona spune că atât ea, cât și colegii și prietenii ei, nu s-au gândit neaparat la versurile pe care le cântă trapperul respectiv, ci la cum se distrează lumea când aude o anumită melodie. „Și eu dansez și cânt la petreceri, așa cum făcea și tata când era tânăr și asculta Paraziții, dar asta nu înseamnă că aplic în viața reală ceea ce ascult”, spune ea.        

Cine este Tzancă Uraganu

Tzancă Uraganu, vedeta balului de la Sibiu, este cântăreț de manele și trapanele, un subgen care combină ritmurile tradiționale ale manelelor cu influențe moderne din trap și reggaeton. Versurile lui sunt, în general, despre bani, succes și opulență, iar popularitatea sa este uriașă, canalul său de YouTube având aproape 1,5 milioane de urmăritori, iar cel de TikTok 2,8 milioane. Astfel, piesele sale ajung deseori în topuri. Ultimul său clip postat pe YouTube are aproape 38 de milioane de vizualizări, iar cele de pe TikTok ajung deseori la 5-600.000 de vizualizări.

Ce spun profesorii despre ce se întâmplă la balurile bobocilor

Apariția lui Tzancă Uraganu la Balul Balurilor, un eveniment care s-a adresat elevilor de la cele mai bune licee din Sibiu, i-a luat prin surprindere pe oficiali. „Inspectoratul Școlar Județean Sibiu descurajează desfășurarea unor astfel de evenimente și nici nu e de acord cu organizarea lor. Din păcate, în acest caz, a fost vorba despre o activitate extrașcolară, organizată de asociațiile de elevi din liceele respective și plătită din bani elevilor, părinților etc. Instituția noastră nu a fost informată și nici nu i s-a cerut acordul. Eu, personal, am fost neplăcut surprins când am aflat. O să am o discuție cu directorii liceelor respective și o să le pun în vedere să fie mai vigilenți, deoarece astfel de evenimente nu fac cinste instituțiilor de învățământ de prestigiu pe care le conduc. În acest sens am cerut și o verificare referitoare la modul în care a fost organizat evenimentul și din ce surse și cum au fost efectuate plățile”, a declarat, pentru Mesagerul de Sibiu, Marius Emilian Novac, inspectorul școlar general al ISJ Sibiu

Ce este muzica trap și de ce o blamează adulții

Muzica trap este un subgen al hip-hop-ului apărut în anii ’90 în sudul Statelor Unite. Versurile abordează frecvent teme precum sexul, viața de stradă, banii, succesul, dar și drogurile, violența sau luxul exagerat. Mulți adulți blamează acest gen muzical, care promovează un stil de viață riscant, glorifică comportamente nesănătoase și folosește un limbaj vulgar.

În România, muzica trap a apărut în urmă cu aproape 10 ani și a căpătat repede un public fidel. Artiști precum Killa Fonic, Nane, Amuly, Oscar, Azteca, Berechet, IAN, Rava și Bvcovia sunt printre cei mai cunoscuți reprezentanți ai genului. Aceștia combină beat-uri puternice cu versuri directe despre bani, stradă, succes, dar și teme mai întunecate, precum violența și consumul de substanțe. Spre exemplificare, redăm versurile melodiei Flexez, cântată de IAN:

”Bag 4 pastile
Diseară o ardem pă şmecherie
Fraierii să ştie, să leşine, facem nebunie
C****e las-o jos
Vorbeşti de noi, eşti prost?
Mă vezi faţă în faţă, eşti super prietenos
Şi p***a ta-i o zdreanţă, vrea s-o sugă, o cunosc
Brigada ta e varză, îi chem să şteargă pă jos
Te dai băiat de stradă, da’ nu eşti periculos.”

Nu puține au fost scandalurile în care au fost implicați trapperi pe care adolescenții îi urmăresc. La Festivalul Beach Please, în 2024, festival dedicat tinerilor și adolescenților, trapperul Cadyboii a cântat o piesă care se numește „A B C D”, ce conține cuvinte obscene și în care vorbește despre droguri și „băgat la venă”. În acest an, Candyboii a cântat La Balul Bobocilor de la Școala „Lauder”, care a organizat petrecerea împreună cu Colegiul Național „George Coșbuc”.

În 2023, în Giurgiu, la un bal al bobocilor de la un liceu de elită, Colegiul Național „Ion Maiorescu”, trapperul Albert NBN a cântat despre droguri și a incitat la violență împotriva profesorilor: „Am rămas repetent, că AM DAT ÎN DIRECTOARE, – Nu mai merg (la școală) că am rămas a treia oară, – O ÎMPUȘC, NU O BAT, ÎI FAC O FAVOARE

„Ceea ce m-a șocat cel mai tare a fost să văd că acei copii, de nota 10 de altfel, știau toate versurile”

Ana are 17 ani, învață la un liceu din București și nu ratează niciun bal al bobocilor la care e invitată de foștii ei colegi din generală sau de alți prieteni. Spune că, pentru ea, versurile nu reprezintă un interes, importante sunt ritmul și atmosfera generală. „Eu am participat la multe baluri ale bobocilor în București, la majoritatea au fost artiști care cântă trap sau manele. Piesele nu sunt cenzurate la baluri, cel puțin eu nu mi-am dat seama să existe vreo diferență între versuri. Și la alte petreceri se ascultă același gen de muzică, noi pur și simplu ne distrăm de versuri și facem miștouri. Știu că unele sunt foarte dure, dar asta nu înseamnă că în viața de zi cu zi vorbim așa.”

Am stat de vorbă și cu mama Anei și am întrebat-o cu ce ochi privește balurile la care participă fiica ei și, mai ales, cântăreții care urcă pe scenă. Ne-a spus că a făcut eforturi mari să-și înțeleagă fiica în această privință, mai ales că tot ceea ce se cântă pe scenă e complet opus față de educația pe care i-a dat-o și de valorile familiei. „Pur și simplu m-am agățat de ceea ce mi-a spus ea, respectiv faptul că pentru ea și prietenii ei aceste versuri sunt o caterincă. De fiecare dată când merge la o petrecere îmi amintesc asta și o iau ca atare, pentru că efectiv nu am altă explicație. Până la urmă, nu muzica îmi educă copilul!”.

De altfel, cel mai mare șoc al ei a fost să-și audă fiica și pe prietenii ei cântând trap și manele în propria casă: „Când Ana avea 15 ani, a făcut prima ei petrecere acasă, la noi în curte, cu colegii de liceu. Liceu de top din București, copii care au intra cu medii aproape de 10. Petrecerea a început cu rock și nu m-am mirat, de când e mică o ducem cu noi la concerte rock în țară și în străinătate. La un moment dat, au dat-o pe manele. Eu, din dormitorul meu, mi-am mușcat limba și mi-am văzut de ale mele. O oră mai târziu însă, scoteam fum pe nări și i-am zis că dacă nu schimbă play-listul o să-i scot invitații din casă în șir indian. Asta pentru că trecuseră la trap, cu niște versuri pe care nu le pot numi altfel decât mizerii. Ceva mai abject nu am auzit în viața mea. Ceea ce m-a șocat mai tare ca versurile a fost faptul că acei copii, de nota 10 de altfel, deși nu știu cât mai contează asta, știau toate refrenele”.

Excepțiile de la regulă

Există și licee unde balurile sunt abordate altfel. La Colegiul Mihail Cantacuzino din Sinaia petrecerea este un bal în adevăratul sens al cuvântului, cu rochii de seară și muzică clasică, într-una din sălile Cazinoului din oraș.

@camiandreeadinesc #balulmajoratului #vals #cmcsinaia #casinosinaia #traditie #fyp #foryou ♬ sunet original – Cami Andreea Dinescu

La Focșani, la Colegiul Național Unirea, tema aleasă anul acesta a fost „Time Flies”, iar bobocii au avut momente artistice inspirate din anii ’60. De asemenea, au fost petreceri la care s-a cântat și altfel de muzică decât trap sau manele. De exemplu, Antonia a fost invitată la Balul Bobocilor de la Colegiul Național Mihai Eminescu din Suceava. La Colegiul Național „Nicolae Grigorescu” din Câmpina se implică în organizarea Balului Bobocilor și cadrele didactice, iar programul este diferit de cel al petrecerilor de care se ocupă elevii. Anul acesta au avut la temă „Lumea Disney”, programul a fost ales împreună cu cadrele didactice, iar la eveniment au putut participa și părinții.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa