Ca să nu iasă scântei când mergi cu copilul la restaurant, nu e nevoie de un al șaselea simț. Bunul simț e de ajuns!

Laura Bogaciu, redactor
scris pe
familie la restaurant
Locul copiilor este alături de părinți, iar mesele în familie, inclusiv la restaurant, sunt contexte excelente pentru învățare. FOTO: Shutterstock

Restaurantul cu specific internațional din curtea conacului care a aparținut familiei Brătianu, Sera Eden, aflat în buric de Capitală, a încins nu doar tigăile din bucătărie ci și săbiile unei lupte de opinie în online. Nimic inedit, precedentul fusese deja creat în urmă cu doi ani de un alt restaurant, J’ai Bistrot, tot din București. Subiectul, același: îndemnarea părinților să fie cu ochii pe copii și să-i țină la masă pe durata vizitei.

Războiul s-a declanșat rapid. S-au format imediat două tabere. Prima, a celor care au găsit mesajul jignitor, care au tras concluzia că localul nu este child friendly și că mai lipsește doar îndemnul de a ține copiii în lesă pe durata vizitei. A doua, a celor care sunt de părere că într-o societate educată nici n-ar fi fost necesar un astfel de mesaj. Dezbaterile în online au fost aprige, pătimașe, iar limbajul celor înfuriați de regulile impuse de local, cam… colorat, ca să folosim un termen decent și el. Iar exemplele aduse de unii (cine știe dacă și reale?!), halucinante. Cineva, care afirma că a lucrat ca ospătăriță în Spania, susținea că acolo copiii aleargă până și pe mese, și că toată lumea râde și se amuză, fără să comenteze absolut nimic. „Am lucrat de curând într-un astfel de restaurant și am servit printre piciorușe de copil care alergau pe masă, și jur că nu m-a deranjat nici când mi-a sărit tava plină din mână.”

O singură regulă e de ajuns

Toată discuția din jurul acestui subiect este destul de sensibilă, dar nici n-ar trebui să existe în condițiile respectării unei singure reguli, respectiv regula celui de-al șaselea simț: bunul simț. Se admite că toată lumea are drepturi și dreptate – familiile cu copii care doresc să servească masa împreună cu aceștia la un restaurant, clienții care vor să facă același lucru (însoțiți sau nu de copii) într-un ambient plăcut, în care să se relaxeze, și patronii de restaurante/terase care au datoria de a le asigura tuturor celor prezenți condiții bune, care să-i facă să revină. Cu acea singură regulă, a bunului simț, în paharul cu apă nici n-ar fi fost furtună…

Sfaturi pentru ca toată lumea să se bucure de experiență

Lăsând în urmă această întâmplare, al cărei ecou nu s-a stins încă, să vedem ce am putea face astfel încât o masă la restaurant alături de copii să fie o experiență placută pentru toată lumea, fără tensiuni și fără incidente.

  • Prezintă-i copilului, într-un limbaj adaptat vârstei, regulile unei mese servite la restaurant și așteptările pe care le ai de la el. Copiii se vor comporta mult mai bine atunci când știu dinainte ce se așteaptă de la ei și care sunt limitele.
  • Nu te aștepta ca un copil mic să fie cooperant atunci când este foarte obosit sau înfometat. Pentru că va fi îndreptățit să fie agitat și nervos în astfel de situații, amână ieșirea, dacă se poate, sau găsește o soluție pentru a reduce timpul în care copilul își așteaptă în local mâncarea.
  • Așteptarea comenzii ar putea ridica o problemă de răbdare din partea copilului, ceea ce e firesc, până la urmă. Pentru a umple acel timp, luați cu voi creioane colorate și hârtie sau jucăriile preferate, pentru a nu fi nevoiți să folosiți gadgeturi. Dar dacă numai acelea funcționează, 15-20 de minute de desene animate nu vor fi o catastrofă. Să nu fim ipocriți, dacă doar gadgeturile îi captează atenția, înseamnă ca îi sunt familiare și are și acasă acces la ele.
  • Folosiți un ton scăzut când vorbiți, atât cu copilul, cât și între voi. Nu în șoaptă, desigur, dar nici ca și când conversațiile voastre sunt importante pentru toată lumea din restaurant. Toți am întâlnit măcar o dată și astfel de personaje, nu-i așa?!
  • În cazul în care copilul are un tantrum, atât pentru el cât și pentru  asistență, cel mai bine este să mergeți într-un loc liniștit, în care să se poată calma. O plimbare scurta pe afară poate fi de mare ajutor.

Sâmbătă, 11 mai, conferința ”Copilul și emoțiile lui. Cum să crești un copil fericit și independent”

Copiii din ziua de azi chiar sunt altfel decât eram noi și trebuie să înțelegem tot ce presupune universul lor. Doar în felul acesta vom reuși să avem cu ei o relație echilibrată și durabilă, sinceră și pe termen lung. Vină sâmbătă, 11 mai, la conferința „Copilul și emoțiile lui. Cum să crești un copil fericit și independent”, organizată de Totul Despre Mame la Palatul Camerei de Industrie și Comerț. Aducem în fața ta specialiști cu zeci de ani de experiență în lucrul cu părinții și copiii, conectați la cele mai moderne abordări de parenting. Biletele la conferință sunt disponibile aici.

Speakeri:

  • Otilia Mantelers: psiholog, psihoterapeut cu specializare în terapia traumei, practician de Somatic Experiencing, mamă a trei copii, scriitoare. Otilia este și instructor de parenting, blogger cu vechime și mare iubitoare de cărți. A avut norocul să studieze puterea terapeutică a jocului cu Lawrence J. Cohen, reputat doctor în psihologie, creatorul Playful Parenting și cel mai apreciat specialist în domeniu din lume.
  • Alin Chiriac: 19 ani de experiență în marketing și management. Crede cu tărie în dezvoltarea comunității prin tehnologie și își dedică timpul creșterii gradului de conștientizare pentru EdTech în școlile din România. Este fondatorul Adfaber.org, ONG-ul care derulează cele mai importante campanii naționale de promovare a învățării digitale și a dezvoltării abilităților digitale și a siguranței online pentru profesori și studenți.
  • Diana Vijulie: psiholog, instructor certificat în disciplină pozitivă. Utilizează elemente de terapie prin artă, aprofundate în cadrul colaborării cu American Art Therapy Association. Este psihoterapeut în formare în Analiză Tranzacțională la Yorkshire Training Center Romania și în Psihoterapia integrativă a copilului și adolescentului. De asemenea, lucrează ca terapeut de cuplu împreună cu The Gottman Institute.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa