Alocațiile nu mai cresc în 2021. Când va fi următoarea majorare și cu cât

Cristina Călin, redactor
scris pe
creștere alocații 2021
Singura creștere a alocațiilor în 2021 rămâne cea din ianuarie.

Alocațiile de stat pentru copii nu se mai măresc anul acesta așa cum au anunțat inițial guvernații. Comisia de Muncă din Parlamentul României a respins cu 8 voturi pentru și 10 împotrivă majorarea alocațiilor cu 20% de la 1 iulie.

În septembrie 2020, Guvernul a adoptat OUG 123/2020 ce prevedea o dublare a alocaţiilor de la acea dată, majorare care urma să se facă în cinci etape. Primele două, din august 2020 şi ianuarie 2021, au fost deja respectate, celelalte trei fiind prevăzute pentru iulie 2021, ianuarie 2022, și iulie 2022.

Următoarea mărire sigură va fi în ianuarie 2022

Marți, 15 iunie 2021, Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor a decis marţi ca alocaţiile pentru copii să fie majorate de la 1 ianuarie 2022 cu rata inflaţiei. Preşedintele Comisiei de muncă de la Camera Deputaţilor, Oana Ţoiu, a estimat că la 1 ianuarie 2022 alocaţia pentru copii ar putea creşte cu puţin peste 10 lei.

„Următoarea majorare a alocaţiilor o să fie în ianuarie 2022 cu rata de inflaţie de la acest moment. Vreau să clarific că niciuna dintre modificările realizate astăzi la comisie nu prevede micşorarea alocaţiilor, aşa cum a mai fost menţionat în parte din dezbaterile din comisie şi în spaţiul public. Niciuna dintre prevederile şi niciuna dintre propuneri nu se referea la micşorarea alocaţiilor. Ceea ce a fost astăzi adoptat în Comisia de muncă şi protecţie socială confirmă punctul de vedere al Guvernului României şi este ritmul de creştere al alocaţiilor. A fost modificat similar cu amendamentele adoptate în Senat, indexarea de la 20% care urma să aibă loc în iulie anul acesta cu indexarea cu rata inflaţiei de la 1 ianuarie 2022”, a spus Ţoiu, la Palatul Parlamentului.

Proiectul urmează să intre miercuri la votul plenului Camerei Deputaţilor.

Care era planul guvernanților legat de majorarea alocațiilor

Alocațiile de stat pentru copii ar trebui să ajungă la 300 de lei pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani, respectiv 600 de lei pentru cei cu handicap. Guvernanții își iau angajamentul să respecte această promisiune.

„Decizia coaliţiei a fost foarte simplă: ne menţinem angajamentul de a dubla alocaţiile conform legii adoptate într-un grafic de creştere, că următoarea tranşă de creştere va fi de la 1 ianuarie. Nu suntem ca PSD, care mai avea puţin şi programa creşterea pensiilor şi salariilor din sectorul public pe următorii o sută de ani”, a declarat Orban la Parlament.

Planul Ministerului Finanțelor pentru alocațiile copiilor

El a adăugat că majorările ulterioare vor fi decise în funcţie de evoluţia economică. „Vedem care e evoluţia economică, vedem care e situaţia bugetară. În funcţie de aceste date care vin din realitatea economică, vom decide creşterile ulterioare. (…) Deocamdată, un singur lucru este cert: alocaţiile vor creşte cu acel procent de 20% de la 1 ianuarie 2022”, a spus liderul PNL.

Planul Ministerului Finanțelor pentru alocațiile copiilor cu handicap

Cât vor fi alocațiile în 2021?

Copiii cu vârsta până în 2 ani şi copiii cu handicap până la 18 ani, cuantumul alocaţiei va fi de 427 de lei lunar. Copiii cu vârste între 2 şi 18 ani vor primi, din ianuarie, 214 lei lunar.

Dacă au împlinit vârsta de 14 ani, iar reprezentantul legal își dă acordul în acest sens, copiii pot să primească ei înșiși alocația. De asemenea, tinerii care au vârsta de peste 18 ani și care au dreptul la această alocație o pot primi în baza unei cereri.

Alocații în funcție de veniturile familiei

Președintele UDMR Kelemen Hunor a propus ca sumele care le revin copiilor ca alocație să fie plătite în funcție de veniturile familiei. Totodată, liderul UDMR a spus că alocaţiile vor creşte cu 20% de la 1 ianuarie 2022.

„Am vorbit de alocaţii pentru copii, rămâne varianta Senatului. Asta înseamnă că creşterea de 20% se va operaţionaliza începând cu 1 ianuarie. Noi am propus o schimbare de filosofie pentru alocaţiile copiilor, să legăm de venituri şi să fie deductibilă din impozitul după venit. Deci, este o schimbare propusă, pe care o vom discuta în acest an, în aşa fel încât să încercăm să introducem începând din anul 2023”.

Kelemen Hunor, la Palatul Parlamentului.

Vicepremierul Dan Barna, copreședinte al USR PLUS, a declarat că varianta propusă de Kelemen Hunor va fi analizată în cadrul coaliției de guvernare. ”A fost şi varianta pe care domnul Hunor a prezentat-o, aceea de a veni cu o variantă îmbunătăţită, prin care să creăm un mecanism în care resursele să fie direcţionate pentru acei copii care au nevoie. (…) Este un subiect care a fost deschis de colegii de la UDMR şi am zis că vom discuta pe o astfel de formulă, nu s-a înaintat mai mult, analizăm şi o astfel de variantă”, a spus liderul USR PLUS.

Vouchere în loc de alocații

Deputatul liberal Florin Roman afirma, la începutul lunii iunie 2021, că „foarte mulți din zona rurală fac mulți copii și alocația devine principala formă de sursă de venit a familiei, care nu se duce în educația copilului”. Roman afirmă că banii ajung în zona consumului de alcool și tutun, iar oferirea de tichete pentru alimente, călătorii sau îmbrăcăminte ar putea fi o soluție bună.

„Vin din România reală și vă confirm ca ceea ce spuneți dumneavoastră, aceste suspiciuni, există în special în zona rurală, unde săptămâna trecută discutam, de exemplu, cu un crescător de animale care îmi spunea că nu îi mai vine nimeni la muncă, deși pentru zona rurală oferea un salariu bunicel, cazare și produse, două mese pe zi, pentru că foarte mulți, în special din categoriile vulnerabile, apelează la acest procedeu: fac mulți copii și sigur că alocația devine principala formă de sursă de venit a familiei, care nu se duce în educația copilului, ci se duce de foarte multe ori – sigur, nu trebuie să generalizăm, dar vedem, dacă mergem în zona acelor cârciumi din sate, care sunt binecunoscute de localnici, că mulți dintre cei care beneficiază de aceste avantaje, care ar trebui să meargă strict spre copii, ajung în zona consumului de alcool și tutun sau așa mai departe”, a declarat Florin Roman

Ideea voucherelor în loc de alocație nu este una nouă. A fost înaintată și de Ludovic Orban cât timp a fost premier, iar la vremea aceea, Florin Cîțu, actualul prim-ministru a susținut-o. Propunerea domnului premier (de introducere a voucherelor n.r.) este una interesantă. Este un sistem folosit în SUA care încearcă să se asigure că banii nu vor fi folosiți de părinți în alte scopuri și vor fi direcționați în educație, sănătate, etc. E un sistem folosit și în SUA și în Finlanda și este unul de succes”, a explicat Cîțu în februarie 2020.

Agenţiile de Plăţi şi Inspecţie Socială din ţară (AJPIS) au plătit alocaţii pentru 3,65 de milioane de copii în aprilie 2021, potrivit celor mai recente date centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială. În total, AJPIS-urile au plătit aproape 866,48 de milioane de lei părinţilor pentru alocaţiile copiilor în aprilie, reiese din datele ANPIS.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa