Crește valoarea tichetului de creșă din aprilie 2023. Se pot folosi și la creșe private, și publice

Din aprilie 2023, valoarea tichetului de creșă va crește în toată țara. Cum poți intra în posesia acestor tichete.

Laura Udrea, redactor
scris pe
copii care se joacă
Valoarea tichetelor de creșă pe care le primesc angajații care nu beneficiază de concediu de creștere și îngrijire copil și nici de indemnizația aferentă crește din aprilie. FOTO: Shutterstock

Potrivit unui proiect de ordin pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii, valoarea tichetelor de creșă va crește începând cu luna aprilie 2023. Astfel, angajatorii vor plăti angajaților 600 de lei, față de 570 de lei cât este cuantumul acestui ajutor pentru copii în prezent.

„Pentru semestrul I al anului 2023, începând cu luna aprilie 2023, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creşă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018 cu modificările ulterioare, este de 600 lei“, potrivit Ordinului comun nr. 1.121/655/2023, apărut azi în Monitorul Oficial.

Aceeași valoare se va aplica și pentru primele două luni ale semestrului II din acest an, respectiv august și septembrie 2023. Vorbim, astfel, de o indexare a valorii tichetului cu 30 de lei față de valoarea acum în vigoare, stabilită potrivit Ordinului MMSS nr. 1.306/2022.

În acest context, trebuie să menționăm că la Parlament a fost înregistrată recent o propunere legislativă ce prevede acordarea contravalorii în bani a tichetelor de creșă, ca excepție de la regula acordării doar pe carduri electronice de bilete de valoare a acestora. Această propunere venea ca răspuns la imposibilitatea actuală a angajatorilor de a acorda acest beneficiu extra salarial angajaților care se întorc la lucru din concediul de creștere.

Cu alte cuvinte, deși se indexează anual valoarea acestui tichet, practic, el nu este acordat, susțin parlamentarii care au venit cu propunerea. Într-adevăr, dacă ne uităm pe lista unităților emitente de bilete de valoare publicată de Ministerul Finanțelor, niciunul dintre emitenți nu are listate tichetele de creșă, arată avocatnet.ro.

Ce sunt tichetele de creșă

Tichetele de creșă sunt bilete de valoare care se acordă lunar angajaților care nu beneficiază de concediul de creștere copilului până la 2 ani (respectiv 3 ani, pentru copilul cu handicap) și nici de indemnizația aferentă acestuia.  

Aceste tichete pot fi folosite doar pentru achitarea taxelor de la creșa unde este înscris copilul și se eliberează la cererea unui dintre părinți sau a tutorului căruia i-a fost încredințat copilul.  Valoarea lor se cumulează cu alocația de stat pentru copii și cu stimulentul de inserție care se acordă la reluarea activității de către părinte.

Cum pot fi folosite tichetele de creșă

Tichetele pot fi folosite la creșe, private sau publice, dar și pentru plata bonelor care lucrează cu forme legale, cu respectarea unei condiții – să aibă încheiat contract cu emitentul de bilete. Exact ca în cazul tichetelor de masă sau a voucherelor de vacanță: pentru a putea plăti cu acestea ar trebui ca vânzătorul să accepte astfel de tichete, ceea ce înseamnă că are un contract încheiat cu emitenții de bilete.

Care sunt actele necesare pentru a intra în posesia tichetelor de creșă

Tichetele de creșă se distribuie lunar salariaților, atât pentru copiii naturali, cât și pentru cei adoptați, pe baza următoarelor documente:

  • cererea pentru acordarea acestor tichete;
  • actul doveditor eliberat de creșa/entitatea asimilată acesteia la care este înscris copilul;
  • documente care să ateste calitatea de părinte, respectiv certificatul de naștere al copilului, în cazul părinților naturali, sau hotărârea judecătorească de încuviințare a adopției, în cazul copilului adoptat;
  • documente care să ateste calitatea de tutore, respectiv hotărârea judecătorească de instituire a tutelei sau, după caz, dispoziția autorității tutelare;
  • declarație pe propria răspundere că celălalt părinte sau, după caz, tutorele nu beneficiază de tichete de creșă, de concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
  • alte documente solicitate de angajator, după caz, potrivit regulamentului intern. 

Dacă ți-a fost util articolul despre tichetele de creșă, ai putea găsi interesante următoarele articole:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa