Cresc alocațiile pentru copii. Cu cât și de când vor primi mai mulți bani

Noile majorări sunt stabilite prin pachetul social care are în vizor categoriile defavorizate din România.

Cristina Călin, redactor-șef
scris pe
cresc alocațiile
Alocațiile vor crește începând cu ianuarie 2022.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că de la 1 ianuarie 2022 Guvernul va adopta pachetul social care cuprinde majorări de pensii, indemnizații și alocații pentru copii.

Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 427 lei până la 600 de lei pentru copiii cu vârsta până în 2 ani şi copiii cu handicap până la 18 ani, iar pentru cei cu cu vârste între 2 şi 18 ani vor primi de la 214 lei la 243 de lei. Cei care împlinesc 18 ani, dar încă urmează cursurile unui liceu sau a unei școli profesionale vor primi alocație până la finalizarea studiilor.

”Stabilim majorarea punctului de pensie cu 10%, începând cu luna ianuarie a anului viitor, de la 1442 lei cât este în prezent la 1586 lei. Decidem creşterea indemnizaţiei sociale pentru pensionari cu 20%, de la 800 la 1.000 de lei, începând cu anul 2022. Majorăm alocaţia de stat pentru copii, acordarea unei indemnizaţii suplimentare, pentru persoanele cu dizabilităţi, respectiv a 13 a indemnizaţie. Mai exact, alocaţia de stat pentru copii creşte la 600 de lei pentru copiii până la 2 ani, sau până la 3 ani pentru copiii cu dizabilităţi. De asemenea alocaţia de stat creşte la 243 lei pentru copiii cu vârstă între 2 şi 18 ani, dar şi după 18 ani, pentru tinerii care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, până la terminarea acestora.

 Alocaţia de stat se cumulează cu indemnizaţia lunară, cu stimulentul lunar sau stimulentul de inserţie.    Premierul a mai anunţat că printr-o altă măsură, Guvernul va stabili acordarea în mod excepţional a unei indemnizaţii suplimentare, pentru persoanele cu dizabilităţi, indiferent de venituri. Aceasta se va acorda o singură dată, în luna ianuarie.”

Premierul Nicolae Ciucă
Vârsta/ situația copilului copiluluiAlocația actualăAlocația mărită
0-2 ani 427600
0-3 ani (copil cu dizabilități)427600
2-18 ani214243
< 18 ani (dacă urmează cursurile unui liceu/ școală profesională)214243
Situația alocațiilor în România

Alocația nu se sistează după 18 ani în toate cazurile

Dacă copiii au împlinit vârsta de 14 ani, iar reprezentantul legal își dă acordul în acest sens, copiii pot să primească ei înșiși alocația. De asemenea, tinerii care au vârsta de peste 18 ani și care au dreptul la această alocație o pot primi în baza unei cereri.

Toate aceste creșteri se vor regăsi în buzunarul populației începând cu luna februarie 2022, când se virează indemnizațiile, pensiile și alocațiile aferente lunii ianuarie 2022.

Premierul a menționat că „aceste măsuri sunt în acord cu angajamentele asumate prin programul de guvernare și vor fi fundamentate și finanțate prin bugetul asigurărilor sociale de stat și bugetul de stat pentru anul 2022”.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa