Și creierul bărbaților se schimbă când devin tați

Un studiu recent publicat a descoperit schimbări semnificative în creierul bărbaților care devin tați. Procesarea vizuală, atenția și empatia față de copilul lor sunt principalele schimbări ce apar în creierul bărbaților între perioada prenatală și postnatală.

Laura Udrea, redactor
scris pe
Creierul bărbaților se schimbă când devin tați
Creierul bărbaților își modifică structura și funcțiile după ce devin tați. FOTO: Shutterstock

Numeroase studii spun că implicarea taților în creșterea copiilor aduce importante beneficii celor mici – de la sănătate fizică, la performanțe cognitive. Cu toate acestea, există surprinzător de puține cercetări despre modul în care paternitatea îi afectează pe bărbați. Chiar și mai puține studii se concentrează asupra modificărilor biologice din creierul taților, modificări care ar putea ajuta în dezvoltarea relației dintre tați și copii.

Timpul pe care tații îl dedică îngrijirii copiilor s-a triplat în ultimii 50 de ani în SUA. Implicarea lor în creșterea copiilor este și mai mare în țările care au extins concediul de paternitate plătit sau au oferit stimulente taților pentru a-și lua concediu. Este cazul Germaniei, Spaniei, Suediei, Islandei. Și România aduce noi modificări și beneficii pentru tați – majorarea numărului de zile de concediu paternal acordat, eliminarea prevederilor care fac trimitere la calitatea de salariat a beneficiarului, precum și revizuirea prevederilor actuale referitoare la drepturile tatălui nou-născutului în situația în care mama copilului își pierde viața la naștere, arată avocatnet.ro.

Este deja știut că persoanele care devin părinți trec prin transformări mari. Pentru femeile care devin mame biologice, schimbările hormonale care au loc în timpul sarcinii explică modificările care au lor la nivelul creierului lor. Oare paternitatea remodelează creierul și corpurile bărbaților – chiar dacă nu se confruntă direct cu sarcina – în moduri care îi motivează să fie părinți?

Un studiu publicat recent arată că da, și în creierul bărbaților care devin tați au loc modificări.

Efectul sarcinii asupra creierului unei proaspete mămici

Cercetări recente au găsit dovezi convingătoare că sarcina poate îmbunătăți plasticitatea cerebrală (n. red.: capacitatea creierului de a se schimba și de a se adapta la noi comportamente sau experiențe) sau remodelare structurile creierului unei femei. Folosind imagistica prin rezonanță magnetică, cercetătorii au identificat modificări la scară largă comparând anatomia creierului femeilor înainte și până după sarcină.

Într-un studiu din 2016, cercetători din Spania au scanat creierul unor femei înainte de a concepe și apoi la două luni după ce au născut. În comparație cu femeile fără copii, volumul creierului proaspetelor mame a fost mai mic, ceea ce sugerează că structurile cheie ale creierului s-au micșorat în timpul sarcinii și în perioada de imediat după naștere. Modificările creierului erau atât de pronunțate, încât un simplu calcul putea diferenția cu ușurință creierul unei femei care a trecut printr-o sarcină de cel al unei femei fără copii.

În tot creierul, aceste modificări sunt vizibile în materia cenușie, stratul de țesut din creier bogat în neuroni. Sarcina pare să afecteze structurile din cortex – suprafața exterioară a creierului cel mai recent evoluată – dar și regiuni legate de gândirea despre mințile altora, un proces pe care cercetătorii îl numesc „teoria minții“. S-au semnalat și modificări ale creierului în structurile subcorticale (de sub cortex) – structurile mai vechi, amplasate mai adânc în creier, care sunt legate de funcții mai primitive, cum ar fi emoția și motivația.

De ce se modifică structura creierului după naștere?

Cercetătorii cred că aceste modificări se întâmplă pentru a pregăti mama pentru îngrijirea nou-născuților care au nevoie de o îngrijire constantă și nu-și pot verbaliza nevoile. Cu alte cuvinte, aceste modificări ale creierului proaspetelor mame se întâmplă pentru a ajuta mama să răspundă nevoilor bebelușilor lor.

Dar ce se întâmplă cu creierul taților? Ei nu trăiesc în mod direct sarcina, dar pot avea grijă de bebeluș.

Și creierul taților suferă schimbări

Exact ca atunci când înveți ceva nou – să zicem o limbă străină sau să cânți la un instrument –, experiența îngrijirii unui nou-născut modifică creierul proaspeților tătici. Vorbim din nou de acea „plasticitate cerebrală“. De data aceasta o plasticitate cerebrală indusă de experiență, observată de unii cercetători la tații care experimentează cerințele cognitive, fizice și emoționale de îngrijire a unui nou-născut fără a trece prin sarcină.

Pentru a afla mai multe despre plasticitatea din creierul proaspeților tați, un grup de cercetători de la Instituto de Investigación Sanitaria Gregorio Marañón din Madrid, în asociație cu proiectul BeMother, au colaborat la un nou studiu.

Studiul a urmărit un grup de 40 de bărbați (20 din Spania, și 20 din California). Creierele au fost scanate în timpul sarcinii partenerelor lor, apoi din nou, după ce copilul a împlinit 6 luni. A mai existat și un grup de control format din 17 bărbați fără copii.

Schimbările apărute în creierul proaspeților tați nu au apărut în creierul bărbaților fără copii urmăriți în aceeași perioadă. Și la spanioli, și la americani, modificările au apărut în regiunile cortexului implicate în procesarea vizuală, atenția și empatia față de copil.

Ce modelează creierul unui proaspăt tată?

Conform cercetătorilor, gradul de plasticitate a creierului la tați poate fi legat de cât de mult interacționează cu copilul lor. Deși tații din multe părți ale lumii iau parte din ce în ce mai mult la îngrijirea copiilor, implicarea paternă variază mult de la un bărbat la altul. Această variație explică modificările mai subtile ale creierului la acești tați în comparație cu cele observate la proaspetele mămici. De fapt, modificările creierului la tați au fost aproape jumătate din amploarea schimbărilor observate la mame.

Schimbările de structură din creierul taților sunt strâns legate de cât de mult interacționează aceștia cu copiii lor. FOTO: Shutterstock

Cine influențează implicarea taților în creșterea copiilor

Factorii sociali, culturali și psihologici pot determina cât de mult se implică tații în creșterea copiilor, și tot aceștia pot să influențeze schimbările asupra creierului taților. Spre exemplu, tații spanioli, care, în medie, au concedii de paternitate mai generoase decât tații din SUA, au prezentat schimbări mai pronunțate în regiunile creierului care îi poate ajuta să se adapteze la nevoile copiilor lor, în comparație cu cei din California.

Această descoperire ridică mai multe întrebări: majorarea numărului de zile de concediu paternal acordat pentru îngrijirea sugarului în perioada post-partum timpurie poate ajuta la dezvoltarea unor mai bune relații tată-copil? Putem găsi metode care să-i ajute mai mult pe acei tați care au dificultăți în a se adapta la rolul de părinte?

Dacă ți-a plăcut acest articol, citește și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa