COVID la copii. Dr. Mihai Craiu: „Avem zilnic mulți sugari care necesită internare. E clar că iau boala din familie”

Cresc cazurile de internări în spitale printe cei mici, atrage atenția dr. Mihai Craiu. Cei mai mulți sunt nou-născuți și sugari.

Laura Udrea, redactor
scris pe
COVID la copii
Noile tulpini ale SARS-CoV-2 fac ravagii printre nou-născuți și sugari. Boala este foarte contagioasă și are manifestări urâte la cei mici. FOTO: AdobeStock

Simptomele de COVID la copii sunt febră, uneori mare, semne respiratorii, stare de rău și, deseori, diaree și vărsături. 30 de sugari și nou-născuți au fost internați doar ieri, 26 septembrie 2023, la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” (INSMC). Adică o treime din cei internați sunt bebeluși, scrie dr. Mihai Craiu pe Spitalul Virtual pentru Copii.

„Cei mai mulți sunt foarte mici. Sunt sugari sau nou-născuți. Adică nu au luat boala de la grădiniță sau de la școală. Ci din familie”, scrie dr. Mihai Craiu pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii. Micuții se prezintă la spital cu febră mare, simptome de boală respiratorie. Deseori, aceștia au stare de rău, vărsături și diaree. Cei internați au nevoie frecvent de perfuzii pentru corecția deshidratării sau oxigen pentru controlul desaturării.

Medicul spune că pe lista bolilor cu care se prezintă micii pacienți la INSMC, există virozele respiratorii asociate începerii colectivității și COVID-19. „Dacă ignorăm realitatea (un părinte supărat spunea astăzi că „eu nu cred în COVID”, confruntat fiind cu diagnosticul copilului său nou-născut, prezentat la CPU pentru febră înaltă) nu va fi bine. Deja numărul de cazuri noi este similar ultimului val din primăvara 2023 și crește către valorile din vara 2022”, arată medicul pediatru.

Cazuri de COVID 19 în România, conform https://www.worldometers.info/

Copiii și bătrânii trebuie protejați

Noile tulpini ale SARC-CoV-2, Eris și Pirola, sunt foarte contagioase. Deși produc forme de boală puțin grave, persoanele din grupele de risc rămân totuși copiii foarte mici și persoanele în vârstă. Asta înseamnă că aceștia trebuie să-i ferim, pentru că dacă pentru un copil mai mare sau un adult infectarea cu aceste noi tulpini produce simptome ușoare, pentru grupele de risc poate ridica probleme.

Măsurile de protecție trebuie respectate

„Încercați să țineți la distanță de sugari sau bunici pe acei membri ai familiei care sunt răciți. Sau să poarte o barieră facială (mască, bandană, etc) dacă stau în cameră cu un membru al familiei care ar putea face complicații, dacă face o infecție acută. Și neapărat aerisiți frecvent!! Nu în ultimul rând, vă rog să nu uitați spălatul mâinilor când reveniți acasă și de câte ori este nevoie”, își încheie medicul mesajul postat.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa