Ministerul Sănătății a raportat o creștere rapidă a cazurilor de infectare cu noile variante ale SARS-CoV-2, inclusiv printre copii. Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balș”, recomandă izolarea copilului care prezintă simptome de infectare.
Ministerul Sănătății a publicat raportarea noilor cazuri de COVID 19 pentru săptămâna 11-17 septembrie 2023. Comparativ cu săptămâna trecută, s-au înregistrat cu 4.000 de infectări mai mult. În total, 11.226 de noi cazuri de infectare, doar în urma testărilor făcute oficial, numărul real al infectărilor fiind mult mai mare.
63 de persoane la ATI, dintre care 7 copii
La ATI sunt internate 63 persoane, dintre care 40 sunt nevaccinați. Din totalul pacienților internați în prezent, 212 sunt copii, 205 fiind internați în secții și 7 în ATI. În intervalul 11.09.2023 – 17.09.2023, au fost raportate 18 decese (11 bărbați și 7 femei), mai arată documentul oficial.
Ce facem dacă avem simptome și se întâmplă cu măsurile de protecție
În primul rând, să recunoaștem simptomele: febră, tuse, oboseală, pierderea mirosului și a gustului, dureri de cap/gât și dureri musculare. La copii, medicul infecționist Adrian Marinescu, atrage atenția că boala debutează, de regulă, cu simptome digestive.

Primul lucru pe care îl facem dacă există simptome este să ne testăm. Pentru București, pe site-ul Direcției de Sănătate Publică București găsiți linkuri actualizate pentru lista centrelor de recoltare COVID-19. Pentru restul țării, întrebați medicul de familie sau consultați site-urile Direcțiilor de Sănătate Publică. Este valabilă și testarea la domiciliu, conform metodologiei stabilite de Institutul Național de Sănătate Publică.
Fișa de izolare servește la eliberarea certificatului de concediu medical
Conform Direcției de Sănătate Publică București, nu se mai emit decizii de izolare pentru persoanele infectate cu virusul SARS-Cov-2. Se emit doar fișe de izolare și raport medical. Conform Ordinului 190/28.01.2020, fișa de izolare stă la baza eliberării certificatului de concediu medical. „În urma testării oficiale, medicul de familie primește rezultatul pe e-mail, apoi fișa de izolare și perioada de izolare recomandată. Cinci zile de la data testării. Concediul medical se emite în baza acestor documente”, explică Diana Mădălina Enăchescu, medic specialist medicină de familie, pentru Totul despre mame.
CDC recomandă vaccinul COVID-19 actualizat. În România, ministrul Rafila spune că există vaccin pentru noile tulpini
Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor SUA recomandă tuturor persoanelor mai mari de 6 luni o nouă doză de vaccin COVID-19 actualizat. „Vaccinurile COVID-19 actualizate de la Pfizer-BioNTech și Moderna vor fi disponibile în cursul acestei săptămâni”, se arată într-un comunicat CDC de marți, 12 septembrie 2023.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat luni, 18 septembrie, la Guvern că se așteaptă ca numărul cazurilor să scadă în circa două săptămâni. Ministrul nu recomandă purtarea măștii în spațiile aglomerate, dar recomandă purtarea acestora de către persoanele care manifestă simptome. În privința vaccinului anti-COVID, Rafila a declarat că România a achiziționat la sfârșitul anului trecut o cantitate apreciabilă de vaccin potrivit pentru tulpinile mutante.
„S-au folosit foarte puține doze, iar contractul pe care îl avem noi cu producătorul este un contract foarte mare (…) Examinăm posibilitatea ca aceste vaccinuri să se găsească în farmacii pentru cei care doresc să se vaccineze, încât să nu mai producem, ca să spun așa, prejudicii bugetului de stat care și așa este destul de afectat. În momentul de față, propunerile care au existat legate de soluționarea, de încheierea acestui contract, nu sunt posibile în cadrul legislativ actual din România”, a precizat ministrul Sănătății.
Și medicii din spitale spun că numărul celor infectați este din ce în ce mai mare:
„E o crește importantă în ultimele săptămâni. Am ajuns să avem 100 de prezentări în fiecare zi, indiferent de vârstă. În cazul copiilor, formele sunt mai mult decât ușoare, dar dacă sunt copii mici, îi ținem internați pentru siguranță. Să nu fie vorba despre vreun copil care are niște boli cronice în spate. Aici se poate vorbi de o acutizare a astmului bronșic. Altfel, sunt forme ușoare ce țin, în principiu de subvarianta Omicron Eris, probabil că și Pirola, care vine cumva din urmă, dar în primul rând Eris”, a explicat pentru Totul despre mame, medicul infecționistul Adrian Marinescu despre noile variante de COVID 2023 la copii.
Începând de la mijlocul lunii iulie, numărul de infectări a crescut în fiecare săptămână, iar în ultimele trei săptămâni într-un ritm rapid.
Noi tulpini COVID 2023. Mutațiile virusului din acest an
Virusurile suferă mutații, așa că a fost doar o chestiune de timp până la apariția unei noi tulpini SARS-CoV-2 (virusul care provoacă COVID-19). În această vară, au apărut două subvariante. Una dintre noile tulpini se numește EG.5.1 sau Eris, după numele zeiței grecești a conflictului și discordiei. Descendentă a variantei Omicron, Eris este subvarianta dominantă a coronavirusului care circulă în Europa, dar și în România. Dr. Scott Roberts, specialist în boli infecțioase de la Yale Medicine, spune că Eris s-a răspândit mai repede decât orice altă tulpină care circulă în prezent.
Cea de-a doua tulpină a primit numele de cod BA.2.86 sau Pirola. Este destul de răspândită în Europa și a apărut și la noi. Dr. Anne Hahn, cercetător în cadrul laboratorului Grubaugh al Școlii de Sănătate Publică Yale, spune că Pirola a derivat dintr-o subvariantă foarte veche, ceea ce i-a surprins pe cercetători. „Dacă acest BA.2.86 se răspândește, acest lucru ar putea însemna că mulți oameni ar putea fi reinfectați, deoarece arată foarte diferit de ceea ce sistemul lor imunitar recunoaște din vaccinurile sau infecțiile anterioare”, spune Hahn.
Ce se știe despre noua tulpină Eris (EG.5)
Eris nu este cu mult diferită de alte tulpini recente, spune doctorul. EG.5.1 este o ramură a unei subvariante Omicron anterioare cunoscută sub numele de XBB.1.9, o rudă apropiată a XBB.1.5 care a fost dominantă din decembrie 2022. A atras atenția cercetătorilor din cauza a două mutații semnificative în proteina spike care permit virusului să păcălească sistemul de apărare a organismului. Și în săptămânile care au urmat detectării sale, subvarianta s-a răspândit mai rapid decât alte linii genealogice. „De aceea, oamenii de știință au crezut că ar putea avea un mare avantaj în comparație cu alte variante și ar putea fi problematic.” Dar acum, după mai bine de o lună, experții sunt mai siguri că EG.5.1 nu reprezintă o amenințare substanțială.
Covid 2023. Simptome și complicații Eris
„Ca simptome, noile subvariante care circulă nu arată diferit față de celelalte. Avem simptomele clasice de viroză și, la cei mici, frecvent apare și o simptomatologie digestivă. De altfel, este o regulă destul de clară care spune că la cei mici, când ai infecție virală, ai și parte digestivă, nu doar respiratorie. Și de multe ori debutul e digestiv”, precizează medicul infecționist Adrian Marinescu.
Complicații infectării cu noile variante ale virusului țin de partea pulmonară. Pneumonia care apare în urma infectării se poate complica astfel încât să se ajungă la insuficiență respiratorie. Situație în care pacientul are nevoie de suport de oxigen. „Aceste situații erau mai frecvente la alte variante ale virusului, dar se întâmplă, ce-i drept în cazuri foarte rare deocamdată, și în momentul de față”, precizează infecționistul.
Vaccinarea antigripală este necesară
Medicul infecționist Adrian Marinescu spune că nu se așteaptă la o creștere explozivă a cazurilor de infectare. Asta pentru că formele de manifestare sunt ușoare. Însă se așteaptă să apară focare, pentru că se transmite ușor. În plus, ne apropiem de sezonul rece, care va veni și cu virusurile gripale, dar și cu alte virusuri care se transmit pe cale respiratorie. „Este important să ne pregătim de sezonul de gripă prin vaccinarea antigripală, care să se facă încă din octombrie ca să avem o barieră imunitară corectă. Apoi să ținem cont de regulile de igienă. Iar dacă cel mic are o simptomatologie acută să nu-l ducem în colectivitate, ci să îl izolăm. De asemenea, este important să încercăm să evităm focarele”, ne sfătuiește infecționistul.