Coronavirusul se transmite și la distanță de 4.5 m de o persoană infectată (STUDIU)

TOTUL DESPRE MAME
scris pe
Masca de protecție protejează în mijloacele de transport în comun, însă virusul poate rezista mult timp pe bara metalică

Studiile despre noul coronavirus arată că modul în care se transmite este mai facil decât se credea. În consecință, recomandările privind siguranța se modifică, riscurile infectării fiind foarte mari. „În România, dacă în următoarele 24 ore depăsim 50-60 cazuri (adică dublare in 1 zi, nu în 1 săptămână) atunci e gravă situația”, este de părere medicul pediatrul Mihai Craiu, pe pagina dedicată informării părinților – Spitalul Virtual pentru Copii.

Studiul care dovedește transmiterea extrem de facilă s-a realizat în China, de specialiști de la Centrul de Control şi Prevenţie din Provincia Hunan, și arată că noul coronavirus se transmite la o distanţă de 4,5 metri de persoana infectată, supravieţuieşte cel puţin 30 de minute în aer după ce „sursa” infecţiei nu mai este prezentă şi rezistă circa patru zile pe diferite suprafeţe, la temperaturi de peste 30 de grade C.

Un bărbat infectat cu coronavirus a răspândit virusul către nouă alte persoane din autobuz, arată studiul făcut în China. Virusul s-a transmis la persoane care erau la o distanță de 4,5 m dar și la un pacient care s-a urcat la 30 minute după ce bărbatul a coborât

Cercetătorul Hu Shixiong, de la Centrul de Control şi Prevenţie din Provincia Hunan, a prezentat un studiu realizat pe pacienţii unui autocar care a călătorit în China pe 22 ianuarie. „Pacientul zero”, infectat, a urcat în autobuz, fără a purta mască de protecţie şi fără a şti că este purtător de COVID-19. Rezultatele analizei arată că acesta a îmbolnăvit nouă persoane în timpul călătoriei și 13 persoane în total.

Transmitere coronavirus. Rezistă și la temperaturi peste 30 de grade C

Țări precum Italia au implementat măsuri în care recomandă o distanță de doi metri între persoane pentru a limita creșterea numărului de cazuri. Se credea că virusul se transmite prin picături transmise când stănuți și tușești, dar studiul arată că și germenii rămân în aer o perioadă lungă de timp. Un călător din acest autobuz a luat coronaviurusul la jumătate de oră după ce purtătorul inițial a plecat din mijlocul de transport în comun, potrivit oamenilor de știință chinezi. În schimb, în autobuzul cu pricina erau și persoane care purtau mască – niciuna nu a luat boala. În total, „pacientul zero” a dus la infectarea a 13 persoane.

Cercetătorii au explicat că spațiul limitat din autobuz, în combinație cu aerul condiționat, au reprezentat un mediu perfect pentru răspândirea virusului. Echipa de specialiștii a mai descoperit că virusul rezistă pe suprafețe în funcție de factori precum temperatura și tipul de suprafață. La 37°C, poate supraviețui până la două-trei zile pe suprafețe precum sticlă, metal, plastic, hârtie.

Cercetătorii chinezi recomandă folosirea măştilor de protecţie şi evitarea spaţiilor aglomerate. „Atunci când circulăm cu mijloacele de transport în comun, ar fi bine să purtăm, tot timpul, mască şi, în acelaşi timp, să evităm contactul cu părţile metalice din autobuze. Totodată, să încercăm pe cât posibil să nu ne atingem faţa”, se mai precizează în studiu, care a concluzionat că toate cunoştinţele noastre despre coronavirus sunt încă limitate, în condiţiile în care pasagerii care se aflau cel mai aproape de pacientul zero nu au fost infectaţi cu COVID-19.

Transmitere coronavirus. Scenariile posibile, inclusiv în România

Medicii români atenționază asupra faptului că izolarea la domiciliu este mai importantă ca oricând.

Vârful epidemiei poate veni rapid în lipsa unor măsuri pentru limitarea răspândirii virusului, ceea ce împovărează sistemul de sănătate

„Uitați-vă la figura ce prezintă grafic scenariile posibile. Ideal ar fi o curbă plată de culoare verde – în acest caz sistemul medical românesc poate ar face față. Mie îmi este frică de scenariul în care o vom lua pe curba abruptă, de culoare mov… Deja am depășit acea linie plată, de început, în care epidemia era în FAZA 1, în care se dublau cazurile, la 4-7 zile interval. Dacă în următoarele 24 ore depăsim 50-60 cazuri (adică dublare in 1 zi, nu în 1 săptămână) atunci e gravă situația. Deoarece vin acasă foarte mulți concetățeni din Italia… Cu mulți potențiali bolnavi printre ei”, atenționează medicul Mihai Craiu.

Ce avem de făcut, în afară de a NU ne întâlni cu rudele, venite din Italia (aceștia ar trebui să stea 14 zile în carantină)?

„Ne spălăm foarte riguros și corect mâinile, strănutăm în cot sau în șervețel de unică folosință și evităm atingerea feței/ochilor/gurii cu mâna nespălată.

DAR mai este si ALTCEVA. Care s-a schimbat!! Distanța de siguranță față de un bolnav tușitor. Aceasta este 4-5 metri pentru a evita boala, deoarece s-a dovedit ieri că la distanțe mai mici se transmite sigur – a se vedea scenariul cu autocarul chinezesc.

În România nu știu ce să zic… Toți iresponsabilii fac ce vor. In 3-4 zile aflăm daca vine o problemă de proportii, cu nenumărate decese. Ține doar de respectarea carantinei de către cei intorși in țară. Sunt ușor sceptic. Daca va crește foarte lent numărul de bolnavi, în zilele astea, atunci măsurile deja luate nu au fost prea târziu”.

Citiți mai multe despre noul coronavirus în următoarele articole:

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa