De ce femeile au un risc mult mai mic să moară din cauza noului coronavirus comparativ cu bărbații

Oana Antonescu, redactor
scris pe

Noul coronavirus, ca multe alte virusuri care au provocat epidemii în trecut, pare mai puțin periculos pentru femei. Bărbații sunt sexul slab în lupta cu infecțiile, spun specialiștii, care au și câteva explicații pentru această diferență.

Femei și bărbați deopotrivă, noul coronavirus îi infectează aproape în egală măsură. Diferențele sunt mici când vine vorba despre rata de infectare: 51,4% dintre cei depistați cu COVID-19 au fost bărbați, iar restul femei. Cu toate acestea, rata de mortalitate pentru sexul masculin a fost de aproape două ori mai mare până acum, au calculat experții Centrului pentru Controlul Bolilor din China (CCDC) din datele pe care le au până acum.

O analiză detaliată despre vârsta, sexul și bolile asociate ale pacienților chinezi diagnosticați cu boala COVID-19 arată că rata de deces a fost de 2,8% în cazul bărbaților și de 1,7% în cel al femeilor din cazurile totale.

Un fenomen similar s-a înregistrat și în timpul epidemiilor de SARS (sindromul acut respirator sever) și MERS (sindromul respirator din Orientul Mijlociu), cauzate de virusuri din aceeași familie a coronavirusurilor. Mai multe femei decât bărbați au fost infectate cu SARS în Hong Kong, în 2003. Cu toate acestea, rata deceselor a fost cu 50% mai mare în rândul bărbaților. În timpul epidemiei de MERS, 32% dintre bărbații infectați cu acel tip de coronavirus au decedat, în vreme ce procentul a fost de 25,8% în rândul femeilor.

Rata de deces în funcție de sex

Rata de deces cazuri confirmate Rata de deces cazuri totale
Bărbați 4,7% 2,8%
Femei 2,8% 1,7%

 

Imunitatea mai puternică, atuul femeilor

De ce este noul coronavirus mai puțin periculos pentru femei? Două teorii pot să explice diferențele de gen: una are legătură cu factori biologici, iar cea de-a doua, cu stilul de viață. În lupta cu infecțiile, bărbații par să fie sexul slab. Răspunsul lor imunitar este mai slab decât cel al femeilor, susțin oamenii de știință.

„Acesta este un tipar pe care l-am observat în cazul multor infecții virale ale căilor respiratorii: bărbații au complicații mai grave. Am văzut lucrul acesta și cu alte virusuri. Femeile luptă mai bine cu ele”, susține expertul Sabra Klein, de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, SUA, citată de The New York Times. Klein, care studiază diferențele de gen în cazul infecțiilor virale și a răspunsului la vaccinare, spune că femeile au un răspuns imunitar mai puternic după vaccinări și o memorie imunologică mai bună – aceasta fiind dobândită după o expunere inițială la un anumit patogen în copilărie. Aceasta ar putea fi unul dintre motivele pentru care coronavirusul la femei nu are urmări atât de puternice.

„Există ceva care face sistemul imunitar al femeilor mai exuberant”, completează dr. Janine Clayton, directorul departamentului de cercetare din cadrul Women’s Health, National Institutes of Health, SUA. Totuși, femeile plătesc un preț pentru acest atu: ele sunt mult mai predispuse la boli autoimune. Aproape 80% dintre cei care suferă de artrită reumatoidă, de lupus și de alte boli autoimune sunt femei.

Mai mulți anticorpi pentru bebeluși

Că sexul feminin are o imunitate mai puternică ar putea fi un avantaj genetic: el ar crește șansele de supraviețuire ale copiilor pe care gravidele îi aduc pe lume. Bebelușii își iau anticorpii din laptele matern până la formarea propriului sistem imunitar, iar aceștia îi protejează de boli într-o perioadă critică a vieții lor.

Imunitatea mai puternică a femeilor a fost corelată și cu estrogenul, hormonul feminin care joacă un rol în imunitatea organismului, dar și cu faptul că sexul feminin poartă doi cromozomi X, care conțin gene implicate în răspunsul imun, potrivit experților citați de publicația The New York Times.

Motivele pentru care bărbații au un risc mai mare de deces din cauza coronavirusului sunt legate de viciile lor. Citește mai multe în acest articol, apărut în SmartLivling.ro.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa