Cum s-a manifestat coronavirusul la copiii depistați până acum

Cristina Călin, redactor
scris pe
coronavirusul la copii

Coronavirusul la copii s-a dovedit a nu fi la fel de periculos ca în cazul adulților. Până în data de 24 februarie 2020, sunt cunoscute oficial 12 cazuri la copii, 3 în Japonia și 9 în China. Dintre toți, doar doi copii nu au avut contact cu zonele de risc, iar autorițățile încă încearcă să afle ce s-a întâmplat în cazul lor. 

Un copil de vârstă preșcolară din Saitama și doi frați din Hokkaido au fost confirmați ca purtători ai coronavirusului, au anunțat oficialitățile japoneze. Copilul din Sataima fusese cu tatăl său în localitatea Wuhan din China, de unde se întorsese cu o cursă charter pe 30 ianuarie 2020. Medicii spun că infecția nu îi pune viața în pericol, fiind o formă ușoară a bolii. Tatăl său a fost și el depistat pozitiv pe 10 februarie. Ceilalți doi copii sunt elevi la o școală primară, iar unul dintre ei are sub 10 ani. Acesta s-a prezentat la o unitate sanitară cu febră pe 16 februarie. A fost spitalizat, iar medicii spun că începe să se recupereze. În aceeași situație este și fratele său.

Băieții nu au călătorit în afara localității de domiciliu, iar autoritățile încearcă să afle cum s-au îmbolnăvit. În aceeași localitate mai este plasată în carantină o femeie de 40 ani infectată cu coronavirus.

Pentru a preveni apariția altor cazuri autoritățile nipone au cerut companiilor să încurajeze munca de acasă și, în cazul în care nu se poate, să scurteze programul de lucru pentru a împiedica răspândirea virusului. De asemenea, persoanele cu semne de gripă sau răceală trebuie să stea acasă, chiar dacă nu este vorba despre coronavirus, ci despre variantele comune ale virusurilor gripale.

Coronavirusul la copii. De foarte multe ori nu au simptome

O echipă de medici de la Universitatea Wuhan din China a încercat să studieze modul în care acest virus se răspândește în rândul copiilor. Ei au cercetat situația a nouă bebeluși care fuseseră infectați și au descoperit că în majoritatea cazurilor a fost vorba despre o formă ușoară, iar doi dintre ei veneau din familii unde era cel puțin un bolnav. În cele mai serioase cazuri copiii au avut febră, probleme respiratorii. Niciunul nu a avut complicații severe.

„Copiii se îmbolnăvesc și ei, dar, cel puțin în cazul lor, nu sunt raportate cazuri grave. Unii dintre ei nu au avut niciun simptom de boală”, a declarat comentând studiul Waleed Javaid, director Departamentului de Prevenire și Control al Bolilor Infecțioase din New York.

Coronavirusul. Pericolul este pentru cei în vârstă

Copiii ori nu au simptome, ori acestea sunt foarte ușoare, a declarat pentru MedPage Today, Nancy Messonnier, director în cadrul Centrul pentru Control al Bolilor din SUA. Pentru a limita transmisia coronavirusului acolo unde sunt multe cazuri autoritățile ar trebui să închidă școlile, recomandă specialiștii.

Cele mai predispuse persoane la infectarea cu coronavirus sunt cei trecuți de 50 de ani cu boli preexistente cronice, arată datele centralizate până acum.

Din cele peste 70.000 de cazuri confirmate la nivel mondial și 2.600 de decese (în 23 februarie 2020), mortalitatea în privința vârstei este următoarea:

VÂRSTA
MORTALITATE
80 de ani si peste                                  14,8% 
70-79 ani
8.0%
60-69 ani
3.6%
50-59 ani
1.3%
40-49 ani
0.4%
30-39 ani
0.2%
20-29 ani
0.2%
10-19 ani
0.2%
0-9  ani                                                                             FĂRĂ VICTIME

 

Bolile cronice preexistente care cresc riscul de deces din cauza infecției cu COVID-19 sunt următoarele:

Boli preexistente
RATA DECESELOR
Boli cardiovasculare
10.5%
Diabet
7.3%
Boli respiratorii cronice
6.3%
Hipertensiune
6.0%
Cancer
5.6%
Fără boli preexistente
0.9%

 

Indiferent de vârstă, regulile generale de igienă trebuie respectate cu strictețe:

  • mâinile să fie spălate des, cu apă și săpun, pentru 20 de secunde,
  • să ne acoperim gura când tușim/strănutăm, (nu cu mână),
  • evitarea zonelor aglomerate,
  • izolarea acasă dacă apar simptome de gripă
  • evitați contactul apropiat cu persoanele care tușesc și au febră;

Dacă ți-a fost util acest articol despre coronavirusul la copii îți recomandăm să mai citești și altele:

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa