Încă doi adolescenți au coronavirus în România. Cum ajuți imunitatea copiilor să facă față bolii

Cristina Călin, redactor
scris pe
coronavirusul la adolescenți

Au fost confirmate alte două cazuri de persoane care sunt infectate cu noul coronavirus (COVID-19), numărul cazurilor ajungând astfel la 11, astăzi, 7 martie 2020. 4 dintre aceștia sunt adolescenți.

Unul dintre cele două cazuri noi este o tânără de 15 ani din Timișoara. Aceasta studiază în aceeași unitate de învățământ cu ceilalți doi tineri de 16 ani din Timișoara, dar într-o altă clasă. La acest moment cursurile liceului sunt suspendate până pe 11 martie. Urmează ca în cursul zilei de luni, 9 martie, comitetul județean pentru situații de urgență să decidă suspendarea cursurilor până la 14 zile.

”Tânăra de 15 ani s-a prezentat în cursul zilei de ieri la Spitalul de copii din Timișoara, prezentând simptome de febră și tuse și luându-se decizia internării și prelevării de probe la Spitalul de boli infecțioase din Timișoara. În prezent, starea sa de sănătate este ameliorată, fără febră.

Al doilea caz este al unei fete de 16 ani din Hunedoara, care a călătorit în același avion în imediata proximitate a bărbatului de 40 de ani din Hunedoara, confirmat în cursul zilei de ieri cu infecție cu noul coronavirus (COVID-19). Tânăra de 16 ani este asimptomatică și va fi internată la Spitalul de boli infecțioase din Timișoara.”,  se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății din România.

Epidemia cu noul coronavirus s-a extins în cel puțin 97 de țări și teritorii din afara Chinei, fiind letală în circa 3,4 % dintre cazurile raportate. Riscul de deces este mai mare la pacienții în vârstă și sunt consemnate relativ puține cazuri la copii, potrivit Organizației Mondiale a Sănătații.

Totuși, potrivit UNESCO 300 de milioane de copii din întreaga lume nu mai merg la școală din cauza epidemiei de coronavirus. În China, Italia, Japonia toate unitățile de învățământ sunt închise pentru o perioadă de timp mai lungă, în timp ce în alte state doar anumite școli și-au suspendat cursurile. Marți, 10 martie, reprezentații UNESCO se întâlni de urgență pentru a găsi o soluție pentru ca noul coronavirus să nu distrugă șansa la educație a copiilor.

Cum se manifestă coronavirusul la adolescenți?

„Simptomele sunt: tuse, durere în gat, scurtarea respirației. Se mai pot întâlni febra, starea generală alterată. Dar ce e important, este contactul cu o persoana bolnava, confirmata sau calatoria în ultimele 14 zile în zone afectate. Pentru cei care prezintă simptomele de mai sus și s-au întors recent din zone afectate, sunati medicul de familie sau la 112. Nu va prezentati din proprie initiativa la cabinet!”, este sfatul medicului de familie Gindrovel Dumitra.

Copiii ori nu au simptome, ori acestea sunt foarte ușoare, a declarat pentru MedPage Today, Nancy Messonnier, director în cadrul Centrul pentru Control al Bolilor din SUA. Pentru a limita transmisia coronavirusului acolo unde sunt multe cazuri autoritățile ar trebui să închidă școlile, recomandă specialiștii.

Coronavirusul la adolescenți. De nu se îmbolvănesc mai rar cei mici?

În mod surprinzător, din studiile chinezilor reiese că noul coronavirus ocolește copiii, o categorie de obicei afectată de multe infecții virale. Doar 1% din totalul celor depistați în China cu noul coronavirus erau copii cu vârste între 1 și 9 ani, iar la această categorie de vârstă nu s-a înregistrat niciun deces. Alți 1% dintre cei infectați aveau vârste cuprinse între 10 și 19 ani, scrie publicația de sănătate Smartliving.

De altfel, încă una dintre întrebările fără un răspuns până acum se referă la rolul copiilor în transmiterea infecției COVID-19. „Pur și simplu, nu înțelegem dacă infectarea la copii are o rată scăzută sau ea există la fel de mult, dar fără simptome foarte evidente”, explica Marc Lipsitch, un alt epidemiolog al Universității Harvard, într-un interviu pentru The Harvard Gazette.

Dacă rata de îmbolnăvire este, într-adevăr, mai scăzută la cei mici decât la adulți, este posibil ca aceștia să fi dobândit imunitate de la o infecție virală anterioară asemănătoare cu cea de acum. O altă teorie ar fi aceea că, din motive necunoscute încă, virusul SARS-CoV-2 nu reușește să se replicheze la fel de bine în organismul unui copil ca în cel al unui adult.

Coronavirusul la adolescenți. Cum îi ferim de COVID 19?

Noul coronavirus este un virus nou, pentru care populația globală nu este pregătită imunologic. „Cea mai eficientă cale prin care reușim să ne protejăm în general de boli este să creăm mai mulți anticorpi, astfel încât apărarea proprie să fie mai bună. În cazul coronavirusului, nu avem vaccin încă, deci nu putem crea anticorpi. În cazul gripei, vaccinul ne ajută foarte mult, pentru că, având anticorpi gata formați, când vine virusul se lovește de un zid, de acel scut ridicat de anticorpi”, explică dr. Sandra Alexiu.

În lipsa unui vaccin, singurele noastre soluții de protecție rămân igiena, dar și menținerea unei stări bune de sănătate generală. Ce înseamnă aceasta: „În primul rând, trebuie să dărâmăm mitul conform căruia ne putem crește imunitatea cu pastile, cu suplimente alimentare. Imunitatea noastră este ca un ceas fin elvețian la care nu poți umbla cu cleștele. Ea se face în primul rând din moștenirea genetică a fiecăruia, apoi din hrană sănătoasă, aer curat, mișcare și dintr-un program bun de somn. Nu luăm vitamina C sub formă de pastile, ci o luăm din lămâi și portocale. Din păcate, aerul poluat din marile orașe nu ne ajută din punct de vedere al imunității. Ceea ce am putea face în această privință este să mergem la munte în weekend, dacă ne permitem. Imunitatea este o muncă de lungă durată”, mai spune dr. Alexiu.

Ce trebuie să faceți dacă suspectați că sunteți infectat cu noul coronavirus?

La nivelul Institutului Național de Sănătate Publică din subordinea Ministerului Sănătății a fost operaționalizată linia TELVERDE destinată cetățenilor care doresc informații legate de prevenirea infectării cu virusul COVID – 19 (coronavirus).

Cetățenii care doresc informații despre situațiile legate de COVID – 19 pot apela numărul 0800800358. Numărul unic de urgență 112 va rămâne doar pentru situații de urgență, iar pentru solicitarea de informații să apeleze linia TELVERDE. Programul de funcționare al liniei verde este zilnic, între orele 08.00 și 23.00, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.

La această linie telefonică pot fi solicitate informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă.

Măsuri de prevenție instituite de autorități

Ministerul Sănătății a instituit măsura de carantină pentru toate persoanele asimptomatice (nu au semne de boală) care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă. Carantina va dura o perioadă de 14 zile și va fi organizată în spații special amenajate.

De asemenea, persoanele care au călătorit în ultimele 14 zile în localități din zonele afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă, se vor autoizola la domiciliu 14 zile, timp în care vor fi monitorizate de către direcțiile de sănătate publică și prin intermediul medicului de familie. Măsura se aplică și membrilor de familie care locuiesc la același domiciliu.

Dacă acest articol despre coronavirusul la adolescenți a fost util pentru tine îți recomandăm să mai citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa