UPDATE: Monica Anisie, ministrul Educației, susține că nu există niciun motiv pentru care s-ar închide școlile, dat fiind faptul că, până în prezent, s-au înregistrat dour patru cazuri la copiii din România, iar doi dintre copiii care s-au îmbolnăvit au fost retestați și nu mai virusul.
Fac un apel la calm pentru părinți și cadrele diactice, pentru că nu există motivul închiderii școlilor. Am participat aseară la Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, unde s-a luat decizia ca astăzi să mai avem o întâlnire. În această dimineață am o videoconferință cu inspectorii școlari generali, tocmai pentru a discuta problemele din teirtoriu și a mă asigura că în fiecare unitate există săpun, dezinfectant, pentru chiar dacă închidm astăzi școlile, copiii tot vor circula. Nu pot sta închiși în casă”, a declarat ministrul Educației.
Gabriela Firea a înaintat astăzi o solicitare Comitetului Național pentru Situații de Urgență, prin care a cerut închiderea tuturor școlilor și grădinițelor din Capitală, ca măsură de urgență pentru evitarea răspândirii coronavirusului. Reprezentanții elevilor din București au emarat și ei o inițiativă similară, solicitând același lucru și orgnizarea unor cursuri online și/sau recuperarea materiei prin ore suplimentare la finalul perioadei de suspendare a cursurilor.
Gabriela Firea a anunțat că cele 14 teatre aflate în subordinea Primăriei își vor suspenda spectacolele și se vor face doar repetiții. De asemenea, se suspendă spectacolele susținute de Opera Comică pentru Copii, ARCUB, Centrul Municipal pentru Seniori și Tineret, Muzeul Literaturii, PROEDUS, CREART, Muzeul Minicipiului București. Măsura este valabilă până în data de 31 martie.
Elevii: măsura suspendării este întârziată prea mult
Consiliul Național al Elevilor solicită, de asemenea, suspendarea cursurilor. “Având în vedere faptul că elevii își petrec până la 7 ore zilnic la școală, se impune suspendarea cursurilor timp de două săptămâni pentru a preveni răspândirea Coronavirus. Această măsură preventivă trebuie asumată ținând cont de faptul că școlile din România nu dispun de resursele igienico-sanitare și nici de o cultură a siguranței pentru ca acest virus să nu fie răspândit”, se arată într-un comunicat al Consiliului.
Reprezentanții elevilor cred că se întârzie prea mult măsura suspendării cursurilor. ”Este regretabil faptul că această măsură se regăsește pe agenda decidenților atât de târziu, având în vedere faptul că epidemia de coronavirus este un subiect discutat pe agenda globală încă din luna ianuarie a acestui an. Siguranța elevilor trebuie prioritizată, iar Consiliul Național al Elevilor susține digitalizarea procesului educațional prin metode de tipul cursurilor desfășurate virtual, în absența oricărui pericol”.
Ministerul Educației caută soluții pentru desfășurarea cursurilor online
Într-o conferință de presă care a avut loc duminică noaptea, ministerul de interne Marcel Vela a anunțat că luni, 09.03, la ora 16.00, se va discuta dacă se închid sau nu școlile și grădinițele, ca măsură de prevenire a răspândirii infecției cu coronavirus. Deocamdată, s-a stabilit o instituție se închide în momentul în care este confirmat primul caz de coronavirus la un preșcolar sau școlar care frecventează grădinița sau școala respectivă. Monica Anisie, ministrul Educației, a declarat ieri că se caută soluții pentru desfășuarea de cursuri online, acolo unde este posibil, în cazul în care se va recurge la suspendarea orelor.
Primele cazuri de COVID 19 la copii în România au fost săptămâna trecută la Timișoara. Un băiat de 16 ani și doi colegi de-ai de la o altă clasă a Liceului Alimentar au fost depistați ca fiind purtători ai virusului. De asemenea, mai a mai fost cazul unei fete din Hunedoara. În urma acestei situații, școala din Timișoara au fost închise în perioada 9-11 martie 2020.
Coronavirusul în școli. Măsuri suplimentare luate de autorități în România
În urma descoperii de bolnavi în 8 județe și în Municipiul București autoritățile au luat decizia de a interzice până pe 31 martie adunările la care urmează să participe mai mult de 1000 de persoane, indiferent dacă sunt în aer liber sau în incinte închise, a anunţat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat. Autoritățile locale pot interzice și adunări de mai mică amploare, prin hotărâri la nivel local.
Alte măsuri vizează:
- oprirea stagiilor de practică în spitale și interzicerea accesului studenților.
- interzicerea accesului rudelor pacienților în spitale.
- jucarea meciurilor de fotbal fără spectatori.
Epidemia cu noul coronavirus s-a extins în cel puțin 104 de țări și teritorii din afara Chinei, fiind letală în circa 3,4 % dintre cazurile raportate. Riscul de deces este mai mare la pacienții în vârstă care au și comorbidități și sunt consemnate relativ puține cazuri la copii, potrivit Organizației Mondiale a Sănătații.
Totuși, potrivit UNESCO 300 de milioane de copii din întreaga lume nu mai merg la școală din cauza epidemiei de coronavirus. În China, Italia, Japonia toate unitățile de învățământ sunt închise pentru o perioadă de timp mai lungă, în timp ce în alte state doar anumite școli și-au suspendat cursurile. Marți, 10 martie, reprezentații UNESCO se întâlni de urgență pentru a găsi o soluție pentru ca noul coronavirus să nu distrugă șansa la educație a copiilor.
Coronavirusul în școli. Cum îi ferim pe copii de COVID 19?
Noul coronavirus este un virus nou, pentru care populația globală nu este pregătită imunologic. „Cea mai eficientă cale prin care reușim să ne protejăm în general de boli este să creăm mai mulți anticorpi, astfel încât apărarea proprie să fie mai bună. În cazul coronavirusului, nu avem vaccin încă, deci nu putem crea anticorpi. În cazul gripei, vaccinul ne ajută foarte mult, pentru că, având anticorpi gata formați, când vine virusul se lovește de un zid, de acel scut ridicat de anticorpi”, explică dr. Sandra Alexiu pentru SmartLiving.ro
În lipsa unui vaccin, singurele noastre soluții de protecție rămân igiena, dar și menținerea unei stări bune de sănătate generală. Ce înseamnă aceasta: „În primul rând, trebuie să dărâmăm mitul conform căruia ne putem crește imunitatea cu pastile, cu suplimente alimentare. Imunitatea noastră este ca un ceas fin elvețian la care nu poți umbla cu cleștele. Ea se face în primul rând din moștenirea genetică a fiecăruia, apoi din hrană sănătoasă, aer curat, mișcare și dintr-un program bun de somn. Nu luăm vitamina C sub formă de pastile, ci o luăm din lămâi și portocale. Din păcate, aerul poluat din marile orașe nu ne ajută din punct de vedere al imunității. Ceea ce am putea face în această privință este să mergem la munte în weekend, dacă ne permitem. Imunitatea este o muncă de lungă durată”, mai spune dr. Alexiu.
Ce trebuie să faceți dacă suspectați că sunteți infectat cu noul coronavirus?
La nivelul Institutului Național de Sănătate Publică din subordinea Ministerului Sănătății a fost operaționalizată linia TELVERDE destinată cetățenilor care doresc informații legate de prevenirea infectării cu virusul COVID – 19 (coronavirus).
Cetățenii care doresc informații despre situațiile legate de COVID – 19 pot apela numărul 0800800358. Numărul unic de urgență 112 va rămâne doar pentru situații de urgență, iar pentru solicitarea de informații să apeleze linia TELVERDE. Programul de funcționare al liniei verde este zilnic, între orele 08.00 și 23.00, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.
La această linie telefonică pot fi solicitate informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă.
Dacă acest articol despre coronavirusul în școli ți s-a părut util îți recomandăm să mai citești și:
- Încă doi adolescenți au coronavirus în România. Cum ajuți imunitatea copiilor să facă față bolii
- Cum le vorbim copiilor despre coronavirus
- Cum îți pregătești casa pentru coronavirus. Ghidul experților în sănătate publică
- Coronavirusul la gravide. Ce se știe până acum și ce măsuri de precauție ar trebui să iei