Coronavirusul din China. Cum se explică faptul că ocolește copiii

TOTUL DESPRE MAME
scris pe

Virusul COVID-19, pentru care nu există un tratament dedicat și nici vaccin, identificat în China la finalul anului 2019, a alertat specialiștii din toată lumea și generează o adevărată isterie inclusiv în România. Oamenii de știință au și vești bune: copiii au un răspuns imun foarte bun la acest virus și de regulă ei nu fac boala. Se cunosc puține cazuri la copii, iar cei care s-au îmbolnăvit până acum s-au recuperat: există documentate trei cazuri în Japonia și nouă în China.

Epidemia cu noul coronavirus s-a extins în cel puțin 35 de țări și teritorii din afara Chinei, fiind letală în circa 2% dintre cazurile raportate. Riscul de deces este mai mare la pacienții în vârstă și sunt consemnate relativ puține cazuri la copii, potrivit Organizației Mondiale a Sănătații. Nici în cazul gravidelor nu s-au înregistrat cazuri grave: un studiu care a evaluat nouă gravide între 26 și 40 de ani diagnosticate cu pneumonia cauzată de COVID-19 a descoperit că boala nu s-a transmis la bebeluși. 

„Nu înțelegem foarte exact de ce copiii nu sunt afecați – este posibil să fie vorba despre răspunsul imun diferit al copiilor în comparație cu adulții. Răspunsul imun al copiilor tinde să fie mai activ”,  spune dr. Andrew Pavia, șeful Departamentului de Boli Infecțioase de la Universitatea din Utah.

Media de vărstă a celor afectați de COVID-19 este între 49 și 56 de ani.

Din cele peste 70.000 de cazuri confirmate la nivel mondial și 2.600 de decese (în 23 februarie 2020), mortalitatea în privința vârstei este următoarea:

VÂRSTA
MORTALITATE
80 de ani si peste                                  14,8% 
70-79 ani
8.0%
60-69 ani
3.6%
50-59 ani
1.3%
40-49 ani
0.4%
30-39 ani
0.2%
20-29 ani
0.2%
10-19 ani
0.2%
0-9  ani                                                                             FĂRĂ VICTIME

 

Situația în timp real a îmbolnăvirilor poate fi văzută AICI 

La cele mai importante întrebări despre acest virus răspund experți din toată lumea care urmăresc îndeaproape evoluția și răspândirea virusului.

Întrebare: Ce este noul coronavirus Wuhan nCoV2019?

Răspuns: 2019-nCoV este un nou virus respirator prima dată identificat în Wuhan, provincia Hebei, din China. Acesta nu a mai fost diagnosticat niciodată până acum. Informații detaliate găsiți aici.

Întrebare: Coronavirusul din China. Care este sursa acestui virus ?

Răspuns: Oficialii din sistemul public de sănătate și cei din diverse sisteme private încă fac eforturi pentru a identifica clar sursa acestui nou virus. Coronavirusurile reprezintă o familie largă de virusuri, unele cauzând îmbolnăviri printre oameni și altele care circulă printre animale, inclusiv cămile, pisici sau lilieci. În acest caz, mulți pacienți din provincia chineză Wuhan au povestit că au avut legături cu o anumită piață unde se vindeau animale și fructe de mare. Analiza genetică a virusului este încă în derulare. SARS, un alt coronavirus din China care a infectat oameni, a avut ca sursă pisicile, iar MERS, alt coronavirus periculos, a provenit de la cămile.

Întrebare: Care sunt simptomele și complicațiile noului coronavirus?

Răspuns: Simptomele actuale raportate la pacienți depistați cu acest virus au inclus:

  • FEBRĂ (febra este posibil să nu apară la unii pacienți, cum ar fi copiii, persoanele în vârstă sau care au probleme cu imunitatea).
  • TUSE
  • DIFICULTĂȚI RESPIRATORII

„Simptomele sunt: tuse, durere în gat, scurtarea respirației. Se mai pot întâlni febra, starea generală alterată. Dar ce e important, este contactul cu o persoana bolnava, confirmata sau calatoria în ultimele 14 zile în zone afectate. Pentru cei care prezintă simptomele de mai sus și s-au întors recent din zone afectate, sunati medicul de familie sau la 112. Nu va prezentati din proprie initiativa la cabinet!”, este sfatul medicului de familie Gindrovel Dumitra.

Experții Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA (CDC) cred că simptomele pot să apară într-un interval ce variază de la 2 la 14 zile după expunere. Au fost însă situații, puține ce-i drept, în care boala s-a manifestat mai târziu.

Întrebare: Persoanele care sunt infectate și nu au semne de boală sunt contagioase? 

Răspuns: O întrebare importantă este dacă persoane care au fost infectate cu acest virus și care nu au simptome (sunt asimptomatice) pot fi contagioase pentru cei din jur. Un raport oferit de experții chinezi din Zhejiang sugerează că această supoziție este adevarătă, însă este nevoie de investigații suplimentare. Raportul medicilor chinezi insistă asupra identificării persoanelor care au călătorit în zone afectate sau au fost în legătură cu persoane depistate cu virusul. Sfatul pentru astfel de persoane este să nu meargă în zone aglomerate.

Posibilitatea trasmiterii virusului în perioada de incubație este avută în vedere și de experții Organizației Mondiale a Sănătații, situație în care răspunsul pentru a preveni răspândirea ar trebui să fie diferit de ceea ce se întâmplă în acest moment.

Evoluția virusurilor (atât a celor gripale, de sezon, cât și a celor din China) depinde și de cum va fi vremea în următoarea perioadă. Regulile generale de igienă trebuie respectate cu strictețe: mâinile să fie spălate des, cu apă și săpun, pentru 20 de secunde, să ne acoperim gura când tușim/strănutăm, (nu cu mână), evitarea zonelor aglomerate, izolarea acasă dacă apar simptome de gripă.

Măsuri anunțate de Ministerul Sănătații: Caranatină de 14 zile pentru cei care vin din Italia

Reprezentanții Comitetului intersectorial pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu noul Coronavirus (COVID-19), împreună cu reprezentanții autorităților cu responsabilitate în acest domeniu, au susținut în seara zilei de 22 februarie 2020 o teleconferință, având în vedere evoluția cazurilor de îmbolnăvire din Italia, în zone unde se află sau călătoresc numeroși cetățeni români.

În acest context, România ar putea fi mai expusă la apariția de cazuri de infecție cu noul coronavirus pe teritoriul național, din cauza dinamicii călătoriilor cetățenilor români pe rutele terestre și aeriene dintre cele 2 țări.

  • Autoritățile de sănătate publică vor include persoanele care sosesc în România din localitățile afectate din  regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia sau care au calatorit în aceste localități în ultimele 14 zile, în categoria celor care trebuie să stea după intrarea în țară în condiții de carantină timp de 14 zile. Aceste măsuri sunt similare cu cele aplicate de autoritățile italiene.
  • Noile măsuri vor fi transmise de către Ministerul Sănătății către unitățile sanitare și medicii de familie, prin direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București.
  • Vor fi suplimentate măsurile de control și prevenire a infecției cu noul coronavirus la punctele de frontiera terestre, maritime/ fluviale și aeriene. Ministerul Sănătății va asigura personalul medical necesar în punctele de trecere a frontierei, cu specialiști din cadrul direcțiilor de sănătate publică, inclusiv prin detașare din alte județe și unități sanitare.
  • Toate persoanele, care se încadrează în definiția de caz suspect, vor fi raportate imediat de către toate unitățile sanitare unde acestea se prezintă (unitățile primiri urgențe, spitale, medici de familie) la direcțiile de sănătate publică și la Serviciul de monitorizare din cadrul DSU.

În aceste zile, Ministerul Sănătății va completa cadrul legislativ cu măsuri necesare pentru carantină și pentru managementul cazurilor suspecte și confirmate de infecție cu coronavirus (COVID-19).

Citiți mai multe despre virusurile din 2020 mai jos: 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa