Băiețelul de 2 ani al fotbalistului Ionel Ganea a murit, la aproape o lună distanță de la accidentul care a avut loc în apropiere de Făgăraș. Copilul suferise un traumatism cranio-cerebral sever și a intrat în stop cardiorespirator. A fost resuscitat la Spitalul Municipal din Făgăraș, apoi transferat de urgență cu un elicopter SMURD la Spitalul Județean din Târgu Mureș, unde a fost supus unei intervenții chirurgicale. Prognosticul medicilor a fost, de la început, foarte rezervat.
Ionel Ganea, care se afla la volanul mașinii, a intrat într-un autoturism oprit neregulamentar pe marginea drumului. Băiețelul se afla pe locul din față al mașinii, complet neasigurat, deși, conform legislației și regulilor de siguranță, la vârsta lui ar fi trebuit să se afle pe bancheta din spate, în scaun de mașină pentru copii, dotat cu centuri de siguranță. Drama familiei Ganea readuce în discuție importanța transportării copiilor în condiții de siguranță. În cazul în care un copil stă pe scaunul din dreapta șoferului fără a avea înălțimea potrivită pentru acest lucru, viața lui este pusă în pericol, pe de o parte din cauza forței cu care s-ar deschide airbag-ul în caz de accident, iar pe de altă parte din cauza poziției incorecte a centurii.
De la ce vârstă și înălțime au voie copiii să stea în față
Conform reglementărilor în vigoare, vârsta la care copiii pot sta în față este de 12 ani, înălțimea pe care trebuie să o aibă este de minimum 1,50 metri și trebuie să poarte centura de siguranță. Centura de siguranță este gândită pentru persoane cu o structură corporală dezvoltată. Pentru un copil mic, centura nu va sta corect pe corp, riscând să cauzeze vătămări în cazul unui accident.
Copiii în vârstă de până la 3 ani pot fi transportați doar în autovehicule echipate cu sisteme de siguranță (scaun special pentru copii, omologat, împreuna cu centurile acestuia). Bebelușii și copiii mici trebuie transportați în scaune pentru copii orientate spre spate. Acest lucru reduce riscul de deces sau de rănire în cazul unui accident cu 90%. Scaunele orientate spre spate oferă o protecție mai mare în zona capului, gâtului și coloanei vertebrale a bebelușului față de scaunele orientate înainte.
Excepții de la regulă
Există situații speciale în care copiii sub 12 ani sau sub 150 cm pot sta pe scaunul din față, dar numai în condițiile în care sunt utilizațe dispozitive de siguranță special concepute. Spre exemplu, un copil mai mic poate sta în față doar dacă este amplasat într-un scaun auto omologat, montat cu spatele la direcția de mers, și doar dacă airbag-ul pasagerului este dezactivat. Această măsură minimizează riscul de accident în cazul unui impact și permite ca centura de siguranță să funcționeze corect.